Top 5 populairste fondsen: Pimco GIS Income met afstand het populairst

De Top 5 van deze week richt zich op de populairste fondsen. Die is tot stand gekomen aan de hand van netto-instroom van in Nederland beschikbare fondsen. Daarbij zijn flows naar mandaten en dergelijke buiten beschouwing gelaten.

Niels Faassen 02 oktober, 2017 | 9:21
Facebook Twitter LinkedIn

Met een instroom van bijna 27 miljard euro laat het Pimco GIS Income Fund zijn concurrenten ver achter zich. Met een vermogen van 45,9 miljard euro is het eveneens het grootste beleggingsfonds in het Europese universum. Op gepaste afstand wordt het Pimco fonds gevolgd door Allianz Income and Growth met bijna 4,9 miljard euro instroom, J.P. Morgan Global Income Fund (4,5 miljard euro instroom), AllianceBernstein Global High Yield (4,26 miljard euro) en ten slotte het M&G Optimal Income Fund (3,93 miljard euro).

FN Top 5 week 40 populairste fondsen NF tabel 2 vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Pimco GIS Income Fund bevindt zich in de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Flexibel en combineert bottom-up en top-down strategieën met een duidelijke focus op het genereren van inkomen. Met de omvang van het beheerde vermogen nemen echter ook de uitdagingen toe voor beheerders Dan Ivascyn en Alfred Murata om hun succesvolle beleggingsaanpak voort te kunnen zetten. Ondanks deze uitdagingen ziet Morningstar ook vele positieve aspecten, zoals het ervaren team en het op inkomen gerichte beleggingsproces. Het fonds heeft dan ook een Silver Morningstar Analyst Rating.

De analisten van Morningstar zijn daarentegen minder enthousiast over Allianz Income and Growth. Dat valt in de categorie Mixfondsen USD Neutraal en heeft een Neutral rating, ondanks een stabiel en ervaren beheerteam onder leiding van Dough Forsyth. Forsyth trad in 1994 aan bij Allianz en is hoofdbeheerder van het fonds sinds oprichting in february 2007. Medebeheerders Justin Kass en Michael Yee werken al ruim 15 jaar bij Allianz en zijn eveneens sinds oprichting betrokken bij het fonds. Daarnaast zijn Forsyth en Yee persoonlijk belegd in hun eigen fonds, wat volgens Morningstar zorgt voor een betere afstemming van belangen tussen beleggers en de beheerder.

Vergeleken met categoriegenoten heeft het fonds een wat hoger risicoprofiel door de focus op het genereren van inkomen (streven van 9,9% per jaar). Het fonds wordt beheerd tegen een samengestelde index, 33,3% BofAML Convertible Bonds All Qualities Index, 33,3% BofAML U.S. HY Master II Index en 33,3% Russell 1000 Growth Index. De transparantie laat echter flink te wensen over doordat Allianz geen attributiegegevens beschikbaar stelt, waardoor het moeilijk om de afzonderlijke rendementsbronnen op waarde te schatten.

Ook het global high yield fonds van AllianceBernstein, dat een Bronze rating heeft, was populair onder beleggers. Met een vermogen van 21,4 miljard euro onder beheer is het het grootste wereldwijde high yield fonds in de categorie. Hierbij dient echter te worden opgemerkt dat het fonds, in tegenstelling tot veel van zijn categoriegenoten, meer een multisector benadering heeft. Hierdoor is capaciteit is onze ogen minder een issue. Desondanks blijven wij de omvang en de liquiditeit van het fonds nauwgezet monitoren. Wel vinden wij de hoge kosten van het fonds teleurstellend, zeker gelet op de omvang en de daarmee gepaard gaande schaalvoordelen. Met een kostenratio van 1.25% voor de rebate-vrije fondsklasse, behoort het tot de duurste kwintiel van de categorie.

Top 5 populairste fondsen

FN Top 5 week 40 populairste fondsen NF tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

 

Mifid II komt er aan. Morningstar helpt u met het invoeren van de nieuwe regels in uw organisatie. Lees alles over Mifid II op onze speciale Mifid II pagina. Daar vindt u alles over de veranderingen, wat die voor u kunnen betekenen, en hoe u ze in uw voordeel kunt gebruiken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten