Top 5 Emerging Market Debt: Blend domineert

In de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Emerging Markets hebben vooral blend-fondsen sinds het begin van het jaar geprofiteerd van de sterke rendementen van obligaties uit opkomende landen in lokale valuta.

Niels Faassen 18 september, 2017 | 9:58
Facebook Twitter LinkedIn

Voor de top 5 van deze week is gekeken naar de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Emerging Markets. Deze categorie bestaat zowel uit hard currency fondsen als blend fondsen die zich richten op hard currency, local currency en emerging corporates. Met name de blend fondsen deden het in het lopende jaar tot en met eind augustus bijzonder goed ten opzichte van hun hard currency categoriegenoten en domineren zodoende ook de top 5.

Deze gemengde fondsen wisten te profiteren van de sterke rendementen voor obligaties uit opkomende landen in lokale valuta. Zo noteerde de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Emerging Markets - Lokale Valuta een winst van 14,1%, tegenover een winst van 9,84% voor categorie Obligaties Wereldwijd Emerging Markets, berekend in dollars, in het lopende jaar 2017 tot en met eind augustus. De zwakke Amerikaanse dollar gooide voor beleggers uit de eurozone echter roet in het eten waardoor er, berekend in euro’s, een kleine winst overbleef voor het gemiddelde lokale valuta fonds (1,26%) en het categorie gemiddelde voor Obligaties Wereldwijd Emerging Markets zelfs uitkwam op een verlies van 2,4%.

Weer instroom voor Hasenstab
Kijkend naar de netto instroom voor de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Emerging Market trekt het door Michael Hasenstab beheerde Templeton Emerging Markets Bond Fund (Bronze) vooralsnog aan het langste eind. In het lopende jaar is het qua instroom het populairste fonds met een netto inflow van ruim 2,6 miljard euro.

Dit is enigszins verrassend, de afgelopen drie jaar had het fonds namelijk nog te kampen met een aanzienlijke netto-uitstroom vanwege tegenvallende rendementen. Substantiële en contraire posities in obligaties en vreemde valuta zijn geen uitzondering voor hoofdbeheerder Hasenstab en passen binnen de filosofie van de door hem beheerde fondsen. Een dergelijke strategie vraagt dan ook om geduld van beleggers, die hierdoor bestand moeten zijn tegen periodes van underperformance.

Actieve EMD managers hebben daarnaast geduchte tegenstand te verduren van passieve ETF’s. Met een vermogen onder beheer van ruim 7 miljard euro is iShares JP Morgan $ EM Bond ETF (Silver) het grootste fonds in de categorie.

Blend fondsen domineren
Zoals eerder vermeld wordt de top 5 voornamelijk gedomineerd door blend fondsen, aangevoerd door Barings Emerging Market Debt Blend. Uitzondering op de regel is Vontobel Emerging Markets Debt, dat voornamelijk in hard currency debt belegt. Dit fonds is eerder dit jaar toegevoegd op de Morningstar Prospect List. Dit betekent dat de analisten van Morningstar het fonds monitoren en in een later stadium besluiten om het fonds officieel te gaan volgen of niet.

De strategie wordt sinds inceptie in 2013 door Luc D’hooge beheerd. Met een geannualiseerd rendement van 8,98% wist hij zowel de categorie (4,73%) als de benchmark, de JPM EMBI Global Diversified TR USD, (8,05%) voor te blijven voornamelijk door een sterke bottom-up obligatieselectie. D’hooge beheerde eerder met succes Candriam Bonds Emerging Markets van 2006 tot 2013 met een vergelijkbare beleggingsfilosofie voor hij de overstap naar Vontobel maakte.

Top 5 Emerging Market Debt

Top 5 emerging market debt September 2017 tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten