De cloud: luchtkasteel of groeibriljant?

Iedereen heeft het erover, maar het is een abstract en lastig te duiden fenomeen: de cloud. Veel bedrijven en particulieren maken gebruik van computerdiensten die niet langer op hun eigen apparaten staan. Maar is het nu serieuze business of een luchtkasteel? Morningstar-analist Rodney Nelson dook in de wereld van de cloud: wat mogen we er van verwachten en welke bedrijven gaan ervan profiteren? Nelson komt tot een lijstje van vier.

Robert van den Oever 25 juli, 2017 | 9:52
Facebook Twitter LinkedIn

De cloud is al twee decennia een thema, maar toch staat het nog altijd in de kinderschoenen. Slechts 20 tot 25% van de IT-infrastructuur loopt momenteel via een cloud-omgeving, schat analist Nelson. Maar dat zal snel gaan veranderen, verwacht hij. Want de ouderwetse manier waarbij bedrijven hun IT-infrastructuur te laten draaien op eigen servers in de eigen werkomgeving is inefficiënt.

Een cloud op afstand maakt het mogelijk om IT-processen te stroomlijnen en om sneller updates en innovaties door te voeren. Nelson verwacht dan ook in de komende jaren een snelle overgang van eigen servers naar de cloud. Omdat die operatie enorm groot is doordat het voor grote, multinationale bedrijven een enorme migratie betekent, zal het overgangseffect zeker 10 jaar duren.

In onderstaande grafiek geeft Nelson zijn verwachtingen weer voor de verwachte omzetgroei van clouddiensten (geel), afgezet tegen de verwachtingen van onderzoeksbureau Gartner (donkerblauw). Beide verwachtingen zijn voorzichtiger dan het potentieel dat Nelson ziet als alle te verwachten vraag vanuit klanten zou worden omgezet in omzet voor de aanbieders (lichtblauw).

Technology Observer cloud Exhibit 1

(klik op grafiek voor vergroting)

De aanbieders van cloud-diensten zullen flink gaan profiteren van de te verwachten groei. Maar het is niet voor iedereen weggelegd om zich in te vechten in deze groeimarkt, waarschuwt Nelson. Want het aanbieden van clouddiensten om voldoende schaal om multinationale bedrijven van dienst te kunnen zijn, vereist een zekere minimum slagkracht. Voor aanbieders is het essentieel om de kosten voor het laten draaien van hun datacenters (hun investeringen in hardware, software, energievoorziening, veiligheid en getraind personeel) te spreiden over veel grote klanten. De De analist ziet drie factoren die bepalend zijn voor wie kan meedoen in de strijd en wie niet:

  1. De omvang en intensiteit van het kapitaal dat nodig is om een wereldwijde aanwezigheid van datacenter van voldoende omvang te bouwen.
  2. Onderzoek en ontwikkelingscapaciteit om een breed assortiment aan software en services te kunnen ontwikkelen voor wereldomspannende klanten.
  3. Technische kennis en vaardigheid om de opgebouwde datacenters en software op een probleemloze en efficiënte wijze te laten draaien en tegelijk in staat te zijn om diensten te leveren die zijn toegesneden op de wens van de klant.

 

De bedrijven die deze factoren onder de knie krijgen, hebben voordelen ten opzichte van hun concurrenten, ofwel Economic Moat. Die voordelen zullen vooral liggen op het gebied van schaalgrootte en immateriële activa. Nelson ziet vier bedrijven in staat om zo’n Economic Moat op te bouwen: Amazon, Microsoft, Alphabet en Alibaba.

Daarnaast zijn ook IBM en Oracle actief in deze markt, maar Nelson acht het onwaarschijnlijk dat zij in staat zullen zijn om vergelijkbare schaalgrootte en diensten te bieden als de genoemde vier grotere concurrenten.

Amazon, Microsoft, Alphabet en Alibaba zijn volgens de analist wel in staat om concurrentievoordeel op te bouwen aan de hand van de bovengenoemde drie factoren. Zij zullen het best in staat zijn om de toenemende vraag vanuit bedrijven die hun it naar de cloud willen verhuizen, te beantwoorden. Als die IT-uitgaven hun kant op komen, zullen ze daar een stevige omzet- en winstgroei uit weten te halen. De markt ziet dat potentieel nog niet bij alle spelers in de markt, signaleert Nelson. Met name bij Amazon en Microsoft ziet hij nog opwaarts potentieel in de aandelenkoers door de te verwachten groei uit de cloud.

Amazon
Door zijn Amazon Web Services is Amazon de dominante speler in clouddiensten. Dat komt omdat Amazon al jaren bezig is met het ontwikkelen van clouddiensten en inmiddels een breed aanbod aan diensten heeft. Het geeft Amazon een voorsprong op de andere spelers in de markt. Nelson voorspelt voor Amazon Web Services een jaarlijkse omzetgroei van 32% met een marge die in de komende 5 jaar tot boven de 30% zal stijgen. Daarmee zal Amazon Web Services in die periode goed zijn voor 14% van de totale groepsomzet en voor ruim de helft van de operationele winst van heel Amazon. Bekijk in onderstaande grafiek de groeiverwachtingen voor Amazon:

Technology Observer cloud Exhibit 2

(klik op grafiek voor vergroting)

Microsoft
Microsoft is de nummer twee in de markt, gemeten in omzet, achter Amazon dankzij het Azure-platform. En dat zal het ook blijven, verwacht Nelson. Microsoft zal veel nieuwe klanten aantrekken dankzij de sterke banden die het al heeft met klanten door de bestaande producten Office, Windows en SQL Server. Door klanten een veelheid aan diensten aan te bieden via het Azure-platform en door de wereldwijde aanwezigheid, zal dit een groeimotor worden voor de komende jaren, verwacht de analist. Bekijk hier de grafiek voor Microsoft:

Technology Observer cloud Exhibit 3

(klik op grafiek voor vergroting)

Alphabet
Het Google Cloud Platform van moederbedrijf Alphabet is technisch gezien een van de beste ter wereld. Maar dat is nog niet genoeg om ook de meeste grote klanten aan te trekken, tekent Nelson aan. Daarvoor is een sterk netwerk van langjarige relaties met bestaande en potentiële klanten nodig, en Alphabet heeft in het zakelijke segment nog niet zo’n lang bestaand uitgebreid netwerk. Soms is zo’n netwerk zelfs nog belangrijker dan het hebben van het beste product en daar loopt Alphabet tegenaan in de concurrentiestrijd met de andere grote 3.

Wel heeft Alphabet al belangrijke stappen in de goede richting gezet om Google Cloud Platform beter op de radar bij grote zakelijke klanten te krijgen. De aanstelling van Diane Greene, mede-grondlegger van VMware, is een goede zet, oordeelt Nelson. Greene is naar het bestuur van Alphabet gehaald met clouddiensten als specifieke verantwoordelijkheid. Bekijk de groeiverwachtingen voor Google Cloud Platform:

Technology Observer cloud Exhibit 4

(klik op grafiek voor vergroting)

Alibaba
AliCloud is de onbetwiste dominante speler in China en die positie is nauwelijks over te nemen door een concurrent, of het nu een binnenlandse of een buitenlandse speler is. AliCloud heeft via immateriële activa en kostenvoordelen een positie verworven die voorsprong geeft en dus Economic Moat, aldus Nelson. Een nieuwkomer kan hier amper tegenop boksen. De dominantie spreekt glashelder uit de cijfers: het marktaandeel van AliCloud in China steeg van 31% in 2015 naar 41% in 2016. Bekijk hier de goeiverwachtingen voor AliCloud:

Technology Observer cloud Exhibit 5

(klik op grafiek voor vergroting)

 

Lees meer:

- Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large-cap aandelen  - juli

- Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen - juli

- Nestlé moet méér doen om onderwaardering op te heffen

Overname Whole Foods door Amazon dwingt tot herbezinning

- De Top 10 posities van de Ultimate Stock Pickers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten