MSCI neemt Chinese A-aandelen op in Emerging Markets Index

Het lijkt een kleine stap, maar dit kan het begin zijn van iets groots. MSCI neemt 222 Chinese A-aandelen op in zijn MSCI Emerging Markets Index. Dat heeft gevolgen voor de beleggingsfondsen en ETF's die deze index volgen, want zij moeten de nieuwe aandelen gaan kopen. Beleggers moeten zich bewust zijn van de aanstaande verandering, en overwegen of zij die wenselijk vinden voor hun eigen portefeuille, waarschuwen de ETF-specialisten van Morningstar.

Robert van den Oever 22 juni, 2017 | 14:47
Facebook Twitter LinkedIn

Het is een behoorlijk grote stap, gezien de historie van geslotenheid die de Chinese aandelenmarkt altijd heeft gekenmerkt. Er komen meer Chinese A-aandelen beschikbaar voor beleggers van buiten China. Als gevolg daarvan heeft MSCI besloten om 222 Chinese A-aandelen op te nemen in zijn MSCI Emerging Markets Index. Na die toevoeging zijn Chinese A-aandelen goed voor 0,73% van de waarde van de MSCI Emerging Markets Index. Dat is een klein percentage, maar het feit op zich dat de Chinese markt nu opengaat is belangrijk, ook met het oog op de toekomst.

Deze 222 Chinese aandelen zullen ook hun weg vinden naar andere MSCI-indices, zoals de MSCI China Index. De herschikking van de MSCI-indices heeft gevolgen voor de beleggingsfondsen en ETF’s die hen als benchmark volgen. Beleggers moeten zich goed bewust zijn van de gevolgen, waarschuwen Jackie Choy, Director ETF Research Azië, en Ben Johnson, Director Global ETF Research.

Grote impact op ETF's
De impact op ETF’s is groot, omdat die de index nabootsen en dus dezelfde samenstelling hebben. Een verschuiving binnen de index betekent dus ook dat de ETF’s die hem volgen hun samenstelling moeten aanpassen. Ofwel, zij zullen de 222 genoemde Chinese A-aandelen gaan kopen, allemaal of een deel ervan.

Beleggers moeten heroverwegen welke blootstelling zij willen aan landen en industrieën, stellen Choy en Johnson: Willen zij een zwaardere weging van China, zoals de aanpassing met zich mee brengt, of niet?

Andere aanbieders zullen volgen
De twee Morningstar ETF-specialisten verwachten dat in navolging van MSCI ook andere index aanbieders hun indices zullen aanpassen op de nieuwe mogelijkheden die de Chinese aandelenmarkten hen nu biedt. FTSE Russell bekijkt de Chinese A-aandelen ook voor mogelijke toevoeging aan de FTSE Global Equity Index Series bij de komende jaarlijkse herweging in september 2017. Daarmee zullen de Chinese A-aandelen een grotere rol gaan spelen op de internationale financiële markten.

De aanpassing van MSCI gaat niet onmiddellijk in, maar is een proces in twee fasen die volgend jaar plaatsvinden, de eerste in mei en de tweede in augustus. In mei 2018 wordt een wegingsfactor van 2,5% toegepast op marktkapitalisatie van ieder van de 222 nieuwe aandelen, en in augustus wordt die verdubbeld naar 5%. Dat resulteert vervolgens in een weging in de MSCI Emerging Markets Index van 0,37% in mei en 0,73% in augustus.

MSCI China A shares

De weging van Chinese A-aandelen in drie MSCI-indices vanaf augustus 2018.

(klik op afbeelding voor vergroting)

Gelimiteerde handel
De 222 aandelen zijn een selectie uit de 459 A-aandelen die door de autoriteiten zijn aangemerkt om beschikbaar te komen voor buitenlandse beleggers. Deze zijn verhandelbaar via het Stock Connect platform dat overigens een dagelijkse limiet kent voor het handelsvolume.

MSCI sluit een aantal van die 459 aandelen uit. Er vallen namelijk 195 aandelen af omdat het mid-cap aandelen zijn, ook vallen er 10 large caps af die niet verhandelbaar zijn via het Stock Connect platform, verder zijn er 22 aandelen waarvan de handel meer dan 50 dagen is opgeschort en er waren 10 aandelen opgeschort op het moment dat de herweging van de index werd vastgesteld. Aldus resteren 222 aandelen.

Verdere stappen na 2018
MSCI heeft al laten doorschemeren wat de volgende stappen voor na augustus 2018 zouden kunnen zijn. De inclusie factor van 5% zou omhoog kunnen gaan en er zouden mid cap A-aandelen kunnen worden toegevoegd.

Eventuele vervolgstappen hangen volgens MSCI af van een aantal aspecten, zoals de toegankelijkheid van Chinese A-aandelen meer in lijn brengen met de internationale marktstandaarden, de soliditeit van het Stock Connect programma, versoepeling van de dagelijkse handelslimieten van het Stock Connect programma, voortgang omtrent opgeschorte noteringen en verdere versoepeling van restricties ten aanzien van het ontwikkelen van indexvolgende beleggingsproducten.

Bewust van verandering
Concluderend stellen Choy en Johnson dat beleggers zich goed bewust moeten zijn van de veranderingen die opname van de Chinese A-aandelen in internationale indices met zich meebrengt. Beleggers moet nagaan of ze die gewijzigde blootstelling willen of juist niet. Die consequenties van de gewijzigde index op het niveau van de beleggingsfondsen en ETF’s die de index volgen, verschilt per product.

 

Lees meer:

- China zakt voor ESG test

Top 5 aandelen opkomende landen: Azië leidt de weg omhoog

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten