Top 5 Mixfondsen Offensief Wereldwijd: ABN Amro aan kop

Voor de top 5 van deze week duiken we dieper in de categorie Mixfondsen Offensief – Wereldwijd. Deze categorie bevat de meest risicovolle mixfondsen. Deze fondsen kennen doorgaans een allocatie naar aandelen van minimaal 65%, aangevuld met een beperkte allocatie naar obligaties en eventueel vastgoed en grondstoffen. In de eerste vier maanden van dit jaar boekte het gemiddelde fonds in de categorie een rendement van 4,45%.

Niels Faassen 22 mei, 2017 | 9:06
Facebook Twitter LinkedIn

Hiermee presteerde de categorie aanzienlijk beter dan de categorieën Mixfondsen Neutraal – Wereldwijd (2,8%) en Mixfondsen Defensief – Wereldwijd (1,4%). De bovengemiddelde rendementen voor offensieve mixfondsen kregen vooral een impuls door de sterk presterende aandelenmarkten, terwijl wereldwijde obligaties een nipt verlies noteerden.

ABN Amro aan kop
Nederlandse fondshuizen zijn goed vertegenwoordigd in de top vijf van deze week. De lijst wordt aangevoerd door het ABN Amro Profielfonds 6. Met een rendement van 7,08% presteerde het beduidend beter dan het categoriegemiddelde (4,45%), mede door de hoge allocatie naar aandelen (100% per eind maart 2017). In tegenstelling tot veel andere mixfondsen, wordt dit fonds ingevuld met extern beheerde mandaten. ABN Amro voert hierbij een actief selectiebeleid. Zo werd in het eerste kwartaal nog een Europees aandelen mandaat toegevoegd aan de portefeuille, beheerd door Pioneer. Hiermee verhogen de beheerders de allocatie naar Europese waarde-aandelen.

Kempen
Een ander Nederlands fondshuis dat zijn opwachting in de top 5 maakte, is Kempen met het Kempen Profielfonds 5. Ook dit fonds wordt ingevuld met externe beheerders. Al maakt Kempen wel deels gebruik van eigen fondsen, zoals het Kempen (Lux) Euro Credit Fund (Morningstar Analyst Rating Silver) en het Kempen (Lux) European Small-Cap Fund (Neutral rating). Het Europese small-cap fonds van Kempen heeft een Neutral rating gekregen van Morningstar doordat het de afgelopen jaren de nodige personele wijzigingen mee heeft gemaakt en bovendien is er een verandering in het proces doorgevoerd.

Award-winnend NN IP ontbreekt
De Dynamic Mixfondsen (Bronze Analyst Rating) van NN Investment Partners ontbreken in deze top 5. NN IP was bij de Morningstar Awards eerder dit jaar nog de grote winnaar, toen diens fondsen tot de drie finalisten behoorden voor de Fund Award voor beste mixfonds. Het NN Dynamic Mix Fund I ging er toen uiteindelijk met de prijs vandoor. Dit was het vierde jaar op rij dat er één of meerdere NN IP mixfondsen wonnen.

Bij de samenstelling van deze top 5 is uitsluitend gekeken naar de rendementen in het lopende kalenderjaar 2017 (tot en met april). Met een lagere allocatie naar aandelen (92%) dan bijvoorbeeld het ABN AMRO Profielfonds 6 (100% aandelen) viel het NN Dynamic Mix Fund V (3,79%) buiten de top 5. Daarnaast verloren de NN IP mixfondsen relatief rendement door een tilt naar financiële waarden en cyclische aandelen. De lange termijn rendementen blijven echter solide. Zo presteert het NN Dynamic Mix Fund V, op basis van voor risico gecorrigeerde rendementen, beter dan 98% van zijn categoriegenoten over de afgelopen vijf jaar.

Top 5 Mixfondsen Offensief Wereldwijd

FN Top 5 week 21 Offensieve mixfondsen tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Fondsen zijn gerangschikt op rendement in de eerste vier maanden van 2017. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten