Top 5 wereldwijde bedrijfsobligaties: categorie in opkomst

Wereldwijde bedrijfsobligatiefondsen zijn nog een relatief jonge beleggingscategorie. Daar waar beleggers in het verleden vaker voor een Europees bedrijfsobligatiefonds kozen, ziet Morningstar steeds meer belangstelling ontstaan voor deze wereldwijde fondsen. Hier profiteren beleggers van een wereldwijde spreiding.

Niels Faassen 01 mei, 2017 | 8:45
Facebook Twitter LinkedIn

Zo was er per eind maart 2017 bijna 63 miljard euro belegd in wereldwijde bedrijfsobligatiefondsen. In de afgelopen 3 jaar kende deze categorie ruim 16 miljard euro aan nieuwe instroom. Vergeleken met Europese bedrijfsobligatiefondsen (149 miljard) blijft het echter vooralsnog een relatief kleine speler.

Aanvoerder top 5
De top 5 van deze week wordt aangevoerd door Invesco Global Investment Grade Corporate Bond. Dit fonds wordt sinds augustus 2013 beheerd door Luke Greenwood and Lyndon Man, beide maken onderdeel uit van Invesco’s Global Investment Grade team. Lyndon Man is hoofdbeheerder op dit fonds en Greenwood fungeert als medebeheerder. Voor de top-down input zijn de beheerders mede afhankelijk van Michael Hyman, hoofd Global Investment Grade.

Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, kunnen de beheerders tot eenderde van het fonds beleggen in high yield obligaties. In het lopende jaar tot en met eind maart presteerde het fonds met een rendement van 1,78%, beter dan de index Bloomberg Barclays Global Aggregate Corporate Index (EUR Hedged), mede dankzij de overwegingen in achtergestelde financials. De fondsanalisten hebben van Morningstar hebben onlangs met de beheerders gesproken en zullen binnenkort een Analyst Rating toekennen aan het fonds.

Nummer 2 op gepaste afstand
Op gepaste afstand wordt Invesco gevolgd door het door Mark Kiesel beheerder PIMCO GIS Global Investment Grade Credit Fund. Kiesel beheert de Amerikaanse variant van dit fonds al sinds 2002 en dit In Ierland gevestigde fonds sinds oprichting in 2009. Na het vertrek van Bill Gross, werd Kiesel benoemd tot CIO voor global credit en als medebeheerder van PIMCO’s vlaggenschipfonds Total Return.

Voor dit fonds heeft Kiesel de beschikking over een uitgebreid analistenteam van meer dan 60 bedrijfsobligatieanalisten. Morningstar is positief gestemd over het beleggingsproces, dat bestaat uit een gedegen bottom-up analyse uitgevoerd door het grote analistenteam. Naast wereldwijde investment grade bedrijfsobligaties kan dit fonds ook in beperkte mate beleggen in high yield papier, mortgage-backed securities en obligaties uit opkomende landen. Incidenteel kan de beheerder actieve valutaposities innemen. De uitgesproken actieve posities kunnen het fonds soms tegenwerken maar de lange termijn resultaten van het fonds zijn solide. Het fonds heeft dan ook een Bronze Analyst Rating.

Flexibel proces
Kames Investment Grade Global Bond Fund is ook terug te vinden in de top 5. Met een Silver rating vindt Morningstar dit een goede keuze voor beleggers. Het fonds is sinds september 2011 in capabele handen met beheerders Stephen Snowden en Euan McNeil. Snowden beheerde eerder van 2004 tot 2011 het Old Mutual Corporate Bond fonds, terwijl McNeil een stabiele factor is binnen het obligatieteam van Kames en betrokken is bij dit fonds sinds oprichting. Ondanks de relatief hoge kosten van het fonds blijft Morningstar overtuigd van de beheerders en de wijze waarop zij het flexibele beleggingsproces tot uitvoer hebben weten te brengen.

Nederland ook vertegenwoordigd
Met Robeco Global Credits is Nederland ook vertegenwoordigd in de top 5 Obligaties Wereldwijd Bedrijven. Dit fonds profiteert van een ervaren en stabiel team dat vrij consistent waarde heeft weten toe te voegen. Het fonds wordt sinds de oprichting in juli 2014 beheerd door Victor Verberk. Sinds 2010 heeft Verberk echter al een vergelijkbaar mandaat gemanaged met bovengemiddelde resultaten. Op dit fonds wordt hij ondersteund door Peter Kwaak (investment grade) en Reinout Schapers (emerging credits).

Het fundamentele onderzoek wordt uitgevoerd door het Credit Research team dat recent is uitgebreid tot 18 analisten. Verberk en zijn team wisten in het lopende jaar tot en met eind maart presteerde met een rendement van 1,19%, zijn benchmark Bloomberg Barclays Global Aggregate Corporate Index (EUR Hedged) (0,80%) voor te blijven, mede dankzij de overwegingen in (achtergestelde) financials. Morningstar is positief gestemd over het fonds vanwege het bovengemiddelde team, het solide proces en de relatief lage kosten. Het fonds heeft een Bronze rating.

Top 5 wereldwijde bedrijfsobligatiefondsen

FN Top 5 week 18 global credits Wereldwijde bedrijfsobligaties NF tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Fondsen zijn gerangschikt op rendement in het eerste kwartaal van 2017. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten