Top 5 succesvolste introducties: inflatiebeschermende obligatiefondsen

De top 5 van deze week is samengesteld aan de hand van de populairste introducties van in Nederland verkrijgbare beleggingsfondsen over de afgelopen 12 maanden. Obligatiefondsen, vooral die beleggers inflatiebescherming bieden, waren erg in trek. Morningstar onderzoekt welke factoren bijdragen aan het succes van nieuwe beleggingsfondsen.

Niels Faassen 13 maart, 2017 | 9:09
Facebook Twitter LinkedIn

Niet alle fondslanceringen verlopen even succesvol. Nieuwe fondsen worden niet zelden weer gesloten bij een gebrek aan belangstelling vanuit beleggers, soms zelfs al binnen een jaar. Maar wat maakt nu een fonds echt succesvol?

De fondsanalisten van Morningstar leggen beleggingsfondsen langs een kwalitatieve meetlat die bestaat uit vijf pijlers, de vijf p's van Morningstar: people (beheerteam), proces (beleggingsproces), parent (fondshuis), performance (rendement) en price (kosten). Een dergelijke analyse is lastig uit te voeren bij nieuw opgerichte fondsen en leent zich beter voor fondsen met een track record van meerdere jaren.

Succesfactoren
Met behulp van kwantitatief onderzoek onder Amerikaanse fondsen heeft Morningstar echter een aantal succesfactoren geïdentificeerd voor de lancering van nieuwe beleggingsfondsen. Deze factoren vertonen een positieve samenhang met toekomstige voor risico-gecorrigeerde rendementen en de toekomstige instroom van belegd vermogen.

Zo is er een positief verband tussen de frequentie waarmee de portefeuilleposities worden gepubliceerd. Dit geldt ook als beheerders die persoonlijk belegd zijn in hun eigen fonds. Ook hogere kosten leiden tot lagere rendementen en hebben een negatieve uitwerking op de instroom van een fonds.

Opmerkelijk is de bevinding dat een vrouwelijke beheerder bij nieuw gelanceerde fondsen leidt tot een hogere instroom. Fondsintroducties in categorieën waarin het meeste vermogen belegd is in één of enkele bestaande fondsen, zullen echter moeite hebben om vermogen aan te trekken.

Uit het onderzoek blijkt verder dat beleggers een voorkeur hebben voor nieuwe fondsen die beleggen volgens bepaalde stijltilts, zelfs al wijst beschikbare informatie er op dat dit niet altijd tot optimale rendementen leidt voor beleggers.

Obligatiefondsen in top 3
Obligatiefondsen bezetten de complete top drie. UniInstitutional Euro Reserve Plus van het Duitse Union Investment voert de lijst aan. Union Investment wordt op gepaste afstand gevolgd door Vanguard en AXA met hun inflation linked obligatiefondsen.

UniInstitutional Euro Reserve Plus belegt voornamelijk in deposito’s, geldmarktinstrumenten en kortlopende obligaties. Het werd vorig jaar februari opgericht en wist sindsdien bijna 3,5 miljard euro aan belegd vermogen binnen te halen.

AXA WF Global Inflation Short Duration Bonds, zoals de naam al doet vermoeden richt dit fonds zich op aan inflatie gekoppelde obligaties met een korte duratie. Het beheer is in handen van AXA’s Inflation-linked bond team. Dit team beheert eveneens AXA Global Inflation Bonds (Neutral rating). Tot november 2016 stond dit team onder leiding van Marion Lemohedec. Zij is opgevolgd door Jonathan Baltora. Lemorhedec blijft werkzaam voor AXA in een commerciële rol. Baltora werkt al sinds 2010 voor AXA als beheerder voor inflation-linked. Met zijn benoeming is de continuïteit van het beleggingsproces gewaarborgd. Ook is Morningstar te spreken over de versterkingen van het team met de aanstelling van twee nieuwe beheerders.

Ook ETF’s zijn in de top vijf vertegenwoordigd met Source Bloomberg Commodity ETF op de vierde plek. Deze ETF is een jonkie vergelijken de overige fondsen en zag in januari 2017 het levenslicht. Desondanks wist het in zeer korte tijd ruim 800 miljoen euro aan belegd vermogen aan te trekken.

De top 5 wordt gecomplementeerd door het door Geoff Duncombe beheerde Schroder GAIA Two Sigma Diversified. Dit 'alternative' fonds combineert aandelenmarktneutrale en macrostrategieën door middel van een modelmatige aanpak.

Top 5 Nieuw geïntroduceerde fondsen

FN Top 5 week 11 nieuwe fondsen 2

Nieuwe fondsen die zijn geïntroduceerd in de afgelopen 12 maanden, gerangschikt op omvang beheerd vermogen

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten