Top 5: US High Yield, 2016 het jaar van herstel

Na een zwaar 2015 was 2016 het hersteljaar voor Amerikaanse high yield obligaties. De fondsen met een wat defensievere insteek bleven wat achter. Na een tegenvallend 2014 en 2015 gaat Franklin High Yield onder zijn nieuwe beheerder aan kop.

Niels Faassen 20 februari, 2017 | 9:17
Facebook Twitter LinkedIn

In 2015 werden energie en grondstofgerelateerde bedrijven zwaar getroffen door de dalende olie- en grondstoffenprijzen. Dit resulteerde in een flink verlies voor de Morningstar categorie USD high-yield obligaties (-6,17%) in Amerikaanse dollars berekend. De sterkere dollar ten opzichte van de euro bood beleggers uit de eurozone verlichting en resulteerde uiteindelijk in een positief rendement gemeten in euro’s van 4,52%.

De verliezen voor de energiesector liepen dat jaar op tot ruim 23% en die voor de grondstoffensector zelfs op tot 28% (in dollars). Deze twee sectoren tezamen beslaan maar liefst 20% van de Amerikaanse high yield market en waren zodoende van grote invloed.

Relatief defensief ingestelde high yield fondsen wisten van het negatieve sentiment te profiteren, zoals het door Andrew Jessop en Hozef Arif beheerde PIMCO GIS US High Yield Bond (Bronze). Dankzij hun onderwegingen in de grondstoffen- en energiegerelateerde sectoren belandde het fonds in het hoogste rendementskwintiel van de categorie in 2015.

Verkoopgolf bereikt piek
In februari 2016 bereikte de verkoopgolf een hoogtepunt en liepen de gemiddelde effectieve rendementen voor Amerikaanse energie- en metaal- en mijnbouwbedrijven op tot respectievelijk 20% en 18%. De slechtst presterende sectoren van 2015 bleken de winnaars van 2016. Door het herstel van de olie- en grondstofprijzen waren de energie en metaal en mijnbouwsectoren de koplopers van 2016. Het rendement van het categoriegemiddelde bedroeg 13,3% in dolllars.

De gematigde toon van de Amerikaanse Federal Reserve en de verbeterde economische groei in China leidde ertoe dat meer beleggers hun heil weer zochten in hoger renderende beleggingen. CCC-obligaties, in het bijzonder, profiteerden van de hogere risicobereidheid. De verrassende verkiezing van Donald Trump werkte positief uit op diverse sectoren, zoals voor energie en defensie. Met een beperkte winst van 4% was de sector gezondheidszorg één van de grootste underperformers als gevolg van Trump’s plannen om Obamacare te ontmantelen. Vooral dienstverlenende bedrijven binnen de gezondheidszorg moesten het ontgelden. Farmaceutische bedrijven profiteerden daarentegen van de verkiezing van Trump doordat Clinton de marges bij farmabedrijven wilde aanpakken. 

Top 5
Ondanks tegenvallende rendementen over 3 en 5 jaar voert Franklin High Yield de top 5 aan. Dit fonds werd in 2014 en 2015 hard geraakt door overwegingen in de energiesector. Tot begin 2016 werd het fonds beheerd door Eric Tahaka, die het beheer van dit fonds combineerde met zijn functie als hoofd credit research van Franklin Templeton. Tahaka moest in februari 2016 plaats maken voor Glen Voyles. Voyles was eerder credit analyst bij Franklin en richtte zich op de energiesector.

Onder de nieuwe beheerder heeft men vastgehouden aan de overwegingen in energie, waardoor het fonds in 2016 in het hoogste rendementsdeciel van zijn categorie belandde. De Amerikaanse variant van dit fonds wordt door Morningstar met een Neutral beoordeeld mede door het aantreden van de nieuwe beheerder en het ondermaatse historische track record van het fonds.

Franklin wordt op de voet gevolgd door Nomura US High Yield dat wordt beheerd door Steve Kotsen. Kotsen werkt al ruim 16 jaar samen met zijn medebeheerders Amy Chang en Steven Rosenthal. Het beleggingsproces dat zij toepassen bij Nomura is een combinatie van top-down allocatie en bottom-up credit selectie.

De top 5 wordt afgesloten door Lord Abbett High Yield dat in handen is van beheerder Steven Rocco. In tegenstelling tot veel categoriegenoten wordt dit fonds gekenmerkt door een flexibel beleggingsproces, waarbij Rocco tot maximaal 20% van het fondsvermogen off-benchmark kan beleggen. Hierbij valt te denken aan investment grade bedrijfsobligaties, converteerbare obligaties, emerging market debt en zelfs aandelen. Door de jaren heen wist Rocco goed gebruik te maken van deze vrijheden. Over de afgelopen vijf jaar liet hij op basis van voor risico gecorrigeerde rendementen ruim 93% van zijn categoriegenoten achter zich. Reden genoeg voor Morningstar om de Amerikaanse versie van dit fonds met een Bronze rating te belonen.

Top 5 US High Yield

FN Top 5 week 7 US High Yield tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten