Top 5: Inflation-linked obligatiefondsen in trek

Inflation-linked obligatiefondsen wonnen in 2016 flink aan populariteit. Het herstel van de olie- en grondstofprijzen, de aantrekkende wereldeconomie en de verrassende uitslag van het Brexit referendum en de Amerikaanse verkiezingen zorgden voor een ongekende instroom in deze fondsen. Het PIMCO GIS Global Real Return Fund voert de top 5 aan.

Niels Faassen 13 februari, 2017 | 8:55
Facebook Twitter LinkedIn

Wat instroom betreft spande de Morningstar categorie USD Inflation-Linked Bond de kroon. Dat is niet zo vreemd gezien de politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten met Donald Trump aan het roer. Over 2016 mocht deze categorie bijna 2,2 miljard euro bijschrijven aan nieuwe beleggingen. Dit lijkt misschien niet veel in absolute termen maar in relatieve termen is dit een groei van maar liefst 95%.

Beleggers verwachten onder Trump een toenemende inflatie vanwege zijn eerdere toezeggingen om fiscaal stimulerende maatregelen te introduceren. Zijn paradepaardjes zoals belastingverlagingen en investeringen in de Amerikaanse infrastructuur zullen een positieve impact hebben op de vraag naar producten en daarmee ook een hogere inflatie in de hand werken.

Ook de categorie Global Inflation-Linked Bond - GBP Hedged deed het erg goed met een groei van 46%. De verrassende uitkomst van het Brexit referendum leidde tot een zwakkere pond. Beleggers spelen met inflation-linked bonds actief in op een stijgende inflatie als gevolg van duurdere importproducten voor de Britten door hun zwakkere pond. Ondanks de hernieuwde interesse van beleggers in deze obligatiecategorie is het totaal belegd vermogen in de Morningstar Inflation-linked categorieën nog vrij beperkt met slechts 59,6 miljard euro.

Top 5 Inflation linked- EUR hegded
PIMCO GIS Global Real Return Fund steekt met kop en schouders boven de rest uit en voert deze keer de lijst aan met rendement van 7,53% over de afgelopen 12 maanden. Hiermee behoort het fonds tot het hoogste rendementspercentiel in de categorie. Dit is een flinke opsteker na een tegenvallend 2015. Het fonds verloor dat jaar rendement door overwegingen in Amerikaanse “linkers” in combinatie met dalende energie- en grondstofprijzen. Ook de overweging in Italiaanse inflatiegerelateerde obligaties pakte negatief uit voor het fonds.

Het fonds is in de capabele handen van hoofdbeheerder Mihir Worah sinds december 2007. Na het vertrek van Bill Gross is zijn ster rijzende binnen PIMCO. Zo is hij tot CIO benoemd voor asset allocation en real return en is hij medebeheerder geworden van PIMCO’s vlaggenschipfonds Total Return. Op dit fonds wordt Worah ondersteund door medebeheerder Jeremie Banet. Medebeheerder Rahul Seksaria werd in december 2014 ontslagen na een door de Beurs van Chicago (CME) opgelegde schorsing vanwege een niet toegestane transactie. Worah en Banet kunnen echter rekenen op uitgebreide ondersteuning van PIMCO’s inflation linked experts, macro-economen en sectorteams.

Beheerderswisseling bij AXA
Met een rendement van 5,71% over de afgelopen twaalf maanden valt AXA Global Inflation Bonds (Neutral rating) net buiten de top 5. Het recente vertrek van Marion Lemorhedec, voormalig hoofd van AXA’s inflation-linked bond team, is echter een noemenswaardige ontwikkeling. Zij is in november 2016 opgevolgd door Jonathan Baltora. Lemorhedec blijft werkzaam voor AXA in een commerciële rol. Baltora werkt al sinds 2010 voor AXA als beheerder voor inflation-linked. Met zijn benoeming is de continuïteit van het beleggingsproces gewaarborgd. Ook is Morningstar te spreken over de versterkingen van het team met de aanstelling van twee nieuwe beheerders.

Top 5 Inflation linked- EUR hegded

FN top 5 week 7 Inflation linked tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten