Top 5 global bonds: Actieve selectie verslaat benchmark

Ondanks de ultra lage kapitaalmarktrentes is 2016 tot dusver geen slecht jaar voor wereldwijde obligaties. Managers van de best presterende 5 fondsen wisten bovendien de benchmark ruim te verslaan.

External Writer 25 oktober, 2016 | 12:01
Facebook Twitter LinkedIn

Dit blijkt uit een inventarisatie van in Nederland aangeboden wereldwijde obligatiefondsen door Morningstar op verzoek van Fondsnieuws.

Risicobereidheid
Voor obligatiebeleggers was 2015 een moeizaam jaar. Beperkte liquiditeit en lage kapitaalmarktrentes maakten de koersen volatiel.

Zo had de confrontatie die de Griekse regering zocht met de landen die aan Griekenland hadden geleend, direct zijn weerslag op de kapitaalmarkten. Zorgen over de Chinese groei en de daling van de olieprijzen maakten beleggen in opkomende markten bovendien tot een hachelijke zaak.

Met name in de eerste helft van 2016 zette het herstel echter in. De Grieken bonden in en de olieprijzen veerden op. De risicobereidheid onder beleggers kwam terug, al werd dit iets getemperd door het Brexit-referendum, waarin de Britten zichzelf uit de EU stemden.

Een van de best presterende obligatiecategorieën waren Japanse obligaties, met een rendement van 18,6 procent tot eind september, wijst fondsanalist Niels Faassen van Morningstar. De 10-jaars rente zakte van 0,26 procent naar min 0,05 procent nu.

Andere uitschieters waren wereldwijde high yield en emerging market debt, met plussen van 9,5 procent en 11,4 procent respectievelijk. Dit zijn bij uitstek categorieën die profiteren van hogere energieprijzen en stijgende risicobereidheid.

Ruim overtroffen
Het gemiddelde wereldwijde obligatiefonds met euro-hedge boekte het lopende jaar tot september een rendement van 3,8 procent. 'De top 5 wist echter dit gemiddelde ruimschoots te overtreffen, aangevoerd door Invesco Bond', aldus de Morningstar-analist.

Het fonds van de Britse aanbieder, met een year-to-date rendement van 7,0 procent, wordt op de voet gevolgd door Loomis Sayles Global Opportunistic Bond, met 6,9 procent rendement. Dit fonds heeft een bronzen Morningstar-rating. 'Het profiteert van een ervaren groep van beheerders, waaronder Ken Buntrock en David Rolley, die sinds 2000 aan het roer staan', licht Faassen toe. 'Daarnaast kan het beheerteam terugvallen op een solide analistenteam.'

Hij vervolgt: 'Wij beoordelen het beleggingsproces van het fonds proces ook als degelijk. De positionering wordt vormgegeven door de beleggingsvisies van Loomis Sayles' sovereign en yield-curve teams gevolgd door een goede obligatieselectie en valutamanagement.'

Wel wijst de Morningstar-analist op de kosten, die vergeleken met categoriegenoten bovengemiddeld zijn. 'Desalniettemin blijven wij overtuigd van het ervaren team en hun flexibele aanpak.'

Solide proces
Runner up Pimco GIS Global Bond wordt beheerd door Andrew Balls. Hij trad aan in deze functie in september 2014. 'Hij maakt echter gebruik van dezelfde flexibele en gediversifieerde aanpak die zijn voorganger Scott Mather met succes heeft toegepast over meerdere jaren', zegt Faassen. 'Hoewel deze managementverandering van relatief recente aard is, heeft Balls een grote mate van ervaring met het beheren van mondiale en Europese obligatiemandaten.'

Daarnaast noemt hij 'de aanzienlijke analytische resources en het solide proces' als sterke punten van dit fonds. Ook dit fonds heeft een Bronze rating van Morningstar.

Delta Lloyd L Bond Euro staat op de vijfde plek. 'Vrij verrassend, gelet op de diverse veranderingen die het beheerteam heeft ondergaan', stelt Faassen. Dit Euro Bond-fonds zit bij Morningstar overigens in de categorie 'wereldwijde obligatiefondsen' vanwege 'de ongelimiteerde vrijheid die de beheerders hebben om buiten het Euro universum te beleggen', licht Faassen toe.

De grootste verrassing was echter het nieuws dat NN Delta Lloyd wil overnemen. Met de overname wil NN een sterke verzekeraar en een sterke vermogensbeheerder creëren. Delta Lloyd heeft aangegeven het voorstel van NN in overweging te nemen, maar heeft de uitnodiging van NN om een mogelijke overname te bespreken en te onderhandelen over een transactie tot op heden afgeslagen.

Managementwissel
'Wij houden de Morningstar-ratings voor alle fondsen van NN en Delta Lloyd vooralsnog ongewijzigd', aldus de analist. Wel houden de fondsanalisten de managementwissel bij het fonds in de gaten. 'Eerder dit jaar vertrok Sandor Steverink, hoofd van het renteteam Delta Lloyd en hoofdbeheerder van dit fonds.'

Steverink's opvolger is Hicham Zemmouri. Hij maakt sinds 2010 deel uit van het renteteam bij Delta Lloyd, maar heeft geen publiek track record, wijst Faassen. 'Eerder beheerde hij emerging market debt voor Shell Asset Management en werkte als econoom bij ABN Amro.'

'De beperkte omvang van het renteteam baart ons bovendien de nodige zorgen. Zeker met het oog op de brede waaier aan fondsen en mandaten en hun ruime definitie van het beleggingsuniversum. Nadat wij het fonds enige tijd Under Review hadden staan, hebben wij onze rating verlaagd in april van dit jaar van Bronze naar Neutral.'

Top 5 global bonds euro hedged

FN Top 5 week 43 global bonds tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties year-to-date per einde kalendermaand. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten