Top 5: Braziliaanse aandelen wereldwijd best presterend

Een economie die al enkele jaren in het slop zit, is normaal gesproken een ingrediënt voor dalende koersen op de nationale aandelenbeurs. Komt daar ook nog eens een politieke crisis bovenop, dan lijken de rapen gaar. Het tegendeel lijkt echter te gelden voor Brazilië.

External Writer 15 augustus, 2016 | 10:32
Facebook Twitter LinkedIn

De Braziliaanse beurs is dit jaar tot nu toe de best presterende wereldwijd, met een plus van 62,89 procent. Dit is opmerkelijk omdat de Braziliaanse economie sinds 2014 worstelt met krimp. Ook voor het lopende jaar verwachten economen nog een krimp van de economie, terwijl vooralsnog voor volgend jaar een zeer bescheiden groei wordt voorspeld.

WK Voetbal en Olympische Spelen
Daarbij komt dat het land te maken heeft met afnemende belastinginkomsten, terwijl de overheidsuitgaven te hoog zijn, mede als gevolg van enorme uitgaven in verband met eerst het wereldkampioenschap voetbal en daarna de Olympische Spelen.

Ondertussen is president Dilma Rousseff sinds mei voor 180 dagen geschorst en staat waarschijnlijk op het punt om afgezet te worden in verband met de verdenking tegen haar van gesjoemel met de begroting met het oog op haar herverkiezing in 2014.

De goede prestaties op de aandelenbeurs dit jaar komen echter na vijf jaren van negatieve rendementen, waarbij 2015 met een min van 34,69 procent veruit het slechtste jaar was.

Herstelbeweging
De positieve beursontwikkelingen mogen in dat licht wellicht als een herstelbeweging gezien worden, maar kunnen ook gebaseerd zijn op het potentieel dat Brazilië volgens marktkenners nog altijd herbergt: winstherstel bij Braziliaanse bedrijven, een economie die rijk aan grondstoffen is en een jonge bevolking die steeds hoger opgeleid raakt.

De prestaties van Braziliaanse aandelen dit jaar steken bijzonder goed af versus bijvoorbeeld wereldwijde aandelen (MSCI World: 3,01 procent), maar ook tegenover aandelen uit opkomende landen (MSCI EM index: 12,62 procent).

De prestaties van Brazilië zijn de belangrijkste verklaring waarom dit jaar de MSCI Latin America index op een plus van 33,81 procent staat. Hoewel alle landen binnen deze regio dit jaar op een plus staan, worden de Braziliaanse prestaties alleen min of meer geëvenaard door Peru (54,39 procent).

Bank Bradesco en Petrobas uitblinkers
De beursstijging wordt dit jaar breed gedragen, maar onder de grootste bedrijven uit de MSCI Brazil index zijn Bank Bradesco (100,64 procent) en Petrobras (111,75 procent) de ware uitblinkers.

Op veel enthousiasme van beleggers hoeven Braziliaanse aandelen echter niet meer te rekenen. In Nederland zijn op dit moment slechts 11 actief beheerde beleggingsfondsen beschikbaar die zich volledig richten op beleggen in Braziliaanse aandelen. In 2010 waren dat er nog 8 meer, maar sindsdien hebben onder andere BNP Paribas, Goldman Sachs, NN, Pictet en Schroders hun Braziliaanse aandelenfondsen opgedoekt, weet Morningst-analist Ronald van Genderen.

'De afgenomen belangstelling is ook goed terug te zien het vermogen onder beheer van de Braziliaanse aandelenfondsen. Europese beleggers hebben per eind juni 2016 net iets meer dan 1 miljard euro belegd in deze fondsen.'

Eind 2010 was dat echter nog ruim 4,5 miljard euro. In de jaren daarna onttrokken beleggers echter vrij massaal hun geld uit de Braziliaanse aandelenfondsen en pas in het lopende jaar is er met 143 miljoen euro weer sprake van een bescheiden instroom.

Top 5 Braziliaanse aandelenfondsen

FN Top 5 week 33 Brazilie tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties dit jaar tot en met eind juli. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten