Top 5 global credits: Ervaren en stabiel team geeft doorslag

Boven aan de lijst van best presterende wereldwijd beleggende bedrijfsobligatiefondsen op twaalfmaandsbasis staat Robeco Global Credits. Dit fonds profiteert van een 'ervaren en stabiel team' dat vrij consistent waarde heeft weten toe te voegen.

External Writer 08 augustus, 2016 | 16:45
Facebook Twitter LinkedIn

Het Robeco Global Credits fonds wordt sinds de oprichting twee jaar geleden beheerd door Victor Verberk (foto). Vanaf 2010 heeft hij echter een vergelijkbaar mandaat gemanaged met bovengemiddelde resultaten, weet Morningstar-analist Niels Faassen. Op dit fonds wordt hij ondersteund door Peter Kwaak en Reinout Schapers.

'Verder biedt het proces de beheerders veel vrijheden om ook buiten het wereldwijde investment grade universum te beleggen op basis van hun overtuiging', zegt Faassen. 'Zo kan men al dan niet met behulp van derivaten inspelen op waarderingsgedreven thema’s, zoals de verslechterde kredietsituatie in China. Maar ook kan men "off-benchmark" beleggen in high yields, bedrijfsobligaties uit opkomende landen en asset back securities. De focus ligt echter op investment grade papier.'

Sinds de oprichting in juli 2014 tot en met juli 2016 presteerde het fonds met een gemiddeld jaarrendement van 5,60% beduidend beter dan het gemiddelde in de Morningstar-categorie 'Obligaties Wereldwijd Bedrijven - EUR Hedged' dat bleef steken op 2,86%. Ook verslaat het fonds zijn benchmark Barclays Global Aggregate - Corporates dat een gemiddeld jaarrendement van 4,39% liet zien.

De relatief lage lopende kosten van het rebate vrije fondsen zijn debat aan dat resultaat. Morningstar kent het fonds de analyst rating bronze toe.

Ook het Robeco Global Multi-factor credit fonds staat in de top 5. In tegenstelling tot Robeco Global Credit wordt dit fonds uitsluitend gedreven door een kwantitatief model op basis van kredietwaardigheid, momentum, waardering en volatiliteit.

Het Kames Investment Grade Global Bond fonds heeft een silver-rating. Dit fonds is sinds september 2011 in handen van het ervaren duo Stephen Snowden en Euan McNeil. 'De beheerders profiteren ook van het bredere obligatieteam bij Kames dat bestaat uit dertig ervaren beleggers', zegt de Morningstar-analist.

'Er wordt actief ingespeeld op zes alpha bronnen, te weten duratie, yield curve, asset allocatie, kredietwaardigheid, sectorallocatie en obligatieselectie. Ondanks de bovengemiddelde kosten blijven wij overtuigd van de vaardigheden van de beheerders, die geleid hebben tot sterke resultaten onder Snowden en McNeil.'

Top 5 bedrijfsobligaties wereldwijd

FN Top 5 week 32 tabel vrijstaand 

Rendementen zijn geannualiseerd en in procenten t/m juli 2016

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties in de afgelopen twaalf maanden. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten