Top 5 bedrijfsobligaties: Financials maken het verschil

'Europese bedrijfsobligaties' behoort dit jaar tot de meest populaire beleggingscategorieën onder Europese beleggers. Bijna de helft van de instroom kwam ten goede aan fondsen van iShares, de ETF-tak van BlackRock.

External Writer 01 augustus, 2016 | 17:20
Facebook Twitter LinkedIn

Tot en met eind juni 2016 vloeide maar liefst 6,1 miljard euro naar Europese bedrijfsobligaties. Vooral maart was een erg gunstige maand, geholpen door de mededeling van de ECB om ook bedrijfsobligaties op te kopen.

Van de instroom was 2,6 miljard euro voor Europese bedrijfsobligatiefondsen van iShares, waarbij de iShares Euro Corporate Bond Large Cap de kroon spande met een 'inflow' van 1,4 miljard euro. Ook het Schroder ISF Euro Corporate Bond Fund (Bronze) boekte een flinke instroom van ruim 1,2 miljard.

Ex Financials
Binnen de Morningstar-categorie Euro Credits waren het met name de bedrijfsobligatiefondsen zonder financials die goed presteerden, zoals de fondsen van NN, Pictet en Robeco. 'Zo waren achtergestelde financials één van de slechtst presterende obligatiecategorieën, mede vanwege Brexit perikelen', weet analist Niels Faassen van de fondsenvergelijker.

Het Robeco fonds heeft een neutral rating. Hoofdbeheerder Peter Kwaak beheert dit fonds sinds de oprichting in maart 2009. Kwaak wordt ondersteund door mede-beheerders Victor Verberk en Jan Willem de Moor. Het fundamentele onderzoek wordt uitgevoerd door 18 sectoranalisten.

Faassen: 'Wij vinden de ervaring en omvang van het beheerders- en analistenteam een pluspunt. Ook waarderen wij de stabiliteit in het beheerdersteam. De prestaties van het fonds vinden wij echter niet overtuigend, mede als gevolg van het lage risicobudget en de mandaatsristricties.'

Top 5 bedrijfsobligaties

FN Top 5 week 31 bedrijfsobligaties tabel vrijstaand

Rendementen zijn geannualiseerd en in procenten

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties dit jaar per eind juni. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten