Top 5 Nederlandse smallcap-fondsen: Kempen aan kop

De interesse van beleggers voor Nederlandse smallcapfondsen neemt af. Dit lijkt niet gerechtvaardigd door de rendementen.

External Writer 29 juni, 2016 | 11:42
Facebook Twitter LinkedIn

Het Kempen Orange-fonds onder leiding van Joop Witteveen staat over drie jaar gezien op een gannualiseerd rendement van 18,82 procent.

De Rabobank trekt de stekker uit haar aandelen-onderzoeksactiviteiten, zo werd afgelopen week bekend. Nederlandse aandelen worden daardoor door één partij minder gevolgd. De vraag is of dat erg is.

Voor de aandelen uit de hoofdgraadmeter, de AEX, zal dit wel meevallen, denkt fondsanalist Ronald van Genderen van Morningstar. Voldoende analisten zullen bedrijven als Shell en Unilever blijven volgen.

Gemis
Voor de kleinere bedrijven, de smallcaps, ligt dit wat anders. Deze worden namelijk al aanzienlijk minder gevolgd. Voor beleggers die zich bij hun beleggingsbeslissingen baseren op de mening van een analist is het volgens Van Genderen in dat geval een gemis.

Voor smallcap-beleggers die zelf hun onderzoek doen, biedt het mogelijk juist nieuwe of meer kansen. Immers, als minder analisten een aandeel volgen ontstaan er meer kansen dat een aandeel niet juist gewaardeerd wordt. Koren op de molen voor fondsen als Add Value en Kempen Orange.

Weer meer noteringen
Nederlandse smallcap-fondsen hebben de afgelopen jaren al geen klagen. Waar sinds 2000 een gestage daling van het aantal genoteerde bedrijven aan Euronext Amsterdam te zien was van rond de 200 naar iets boven de 100, zien we de afgelopen jaren weer een stijging.

De beheerders van Nederlandse smallcap-fondsen krijgen dus weer steeds meer te kiezen. Voorbeelden van bedrijven die in de afgelopen jaren naar de beurs kwamen te over: Flow Traders, GrandVision, IMCD, Intertrust, Lucas Bols, RefrescoGerber.

Fondsbeleggers
Fondsbeleggers hebben aanzienlijk minder te kiezen. Het aantal actief beheerde open-end-beleggingsfondsen in Nederlandse small-caps is op één hand te tellen: Add Value, Kempen Orange en Delta Lloyd Deelnemingen.

Aangezien we een top-vijf samenstellen in deze rubriek hebben we om het vijftal toch compleet te maken bij wijze van uitzonder twee closed-end-fondsen toegevoegd: Darlin en Todlin. Waarbij beleggers overigens ook nog een passieve keuze hebben om in midcaps te beleggen via de Think AMX ETF.

Interesse van beleggers neemt af
Beleggers lijken ook niet heel veel interesse in Nederlandse smallcap-fondsen te hebben. Eind 2010 bedroeg bijvoorbeeld het vermogen onder beheer van Kempen Orange bijna 88 miljoen euro. Eind mei 2016 was dat gedaald naar 74 miljoen euro.

Dramatischer wordt het wanneer wordt gekeken naar het vermogen in het Delta Lloyd Deelnemingen Fonds. Hier bedroeg het vermogen eind 2010 nog 932 miljoen euro. Daar is nu nog maar 352 miljoen euro over.

Alex Otto
Dit heeft ongetwijfeld veel van doen met het verlies van vertrouwen van beleggers in dit fonds door het vertrek van vele van haar beheerders, waaronder Alex Otto, en aanhoudend zwakke prestaties over de afgelopen jaren. Toch blijft het opvallend dat het uitgestroomde geld niet richting andere Nederlandse smallcap-fondsen is gestroomd.

Die desinteresse lijkt niet gerechtvaardigd te worden door de rendementen. Zowel over de afgelopen jaren als over (veel) langere periodes hebben de fondsen in Nederlandse small-caps, met uitzondering van Delta Lloyd Deelnemingen Fonds, het (veel) beter gedaan dan de fondsen in Nederlandse largecaps.

Top 5 smallcap-fondsen

FN top 5 week 26 smallcaps tabel vrijstaand

Fondsen gerangschikt op basis van 3 jaarsrendement. Rendementen zijn in procenten.

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen data is gerangschikt op grond van de prestaties over 3 jaar gezien. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten