Offensieve mixfondsen: First Eagle Amundi aan kop

Offensieve mixfondsen hebben het moeilijk dit jaar. Het gemiddelde fonds in de Morningstar-categorie 'aggressive allocation – global' staat dit jaar tot nu toe op een negatief rendement van 1,55 procent.

External Writer 13 juni, 2016 | 12:14
Facebook Twitter LinkedIn

Het ABN Amro Multi Manager Profielfonds 6 dat op driejaarsbasis fier bovenaan staat in deze categorie met een jaarlijks rendement (tot eind mei) van 11,70 procent, staat year-to-date op een rendement van -2,05 procent.

Toch zijn er ook fondsen in deze categorie die het dit jaar tot nu toe wel goed doen. Mixfondsen vallen volgens de definitie van Morningstar overigens in deze categorie als zij gemiddeld bezien over een volledige marktcyclus een blootstelling naar aandelen hebben van 65 procent of meer.

First Eagle
Koploper op year-to-date basis (tot en met eind mei) is het First Eagle Amundi International Fund. 'Amundi heeft het beheer van dit fonds uitbesteed aan First Eagle', vertelt Morningstar-fondsanalist Niels Faassen.

'Het beheerd vermogen bedraagt om en nabij de 7 miljard dollar. De Amerikaanse evenknie van het fonds (First Eagle Global) heeft ruim 42 miljard dollar onder beheer. Hierdoor heeft het fonds beperkte mogelijkheden om te beleggen in small caps. Maar de beperkte turnover van het fonds (doorgaans < 20 procent) stelt ons enigszins gerust.'

Ondanks het vermogen onder beheer zijn de kosten van het fonds met een lopendekostenfactor van 1,50 procent echter bovengemiddeld.

'Medebeheerder Abdhay Deshpande verliet het First Eagle beheerteam eind 2014', aldus Faassen Ondanks zijn vertrek beschikt het team over veel middelen met een team bestaande uit 15 analisten. Het merendeel van deze analisten maakt al geruime tijd deel uit van dit team. Hoofdbeheerder is Matthew McLennan. Hij is sinds 2008 betrokken bij dit fonds. Medebeheerder is Kimball Brooker die in 2009 aan het team werd gevoegd en sinds 2011 medebeheerder is. Al met al zien wij dit als een stabiel en ervaren team. Zowel McLennan als Brooker zijn persoonlijk belegd in het Amerikaanse fonds.'

Robeco One Offensief
In de top 5 bezien over dit jaar tot nu toe staan ook twee fondsen van Nederlandse bodem: Robeco ONE Offensief en SNS Optimaal Rood.

Sinds de oprichting in oktober 2012 worden de Robeco ONE fondsen formeel beheerd door Jeroen Blokland en Ruud van Suijdam. In de praktijk vindt het beheer volgens Faassen echter plaats volgens een teamgedreven aanpak door Robeco’s Global Allocation Team. Sinds maart 2014 staat Lukas Daalder aan het hoofd van dit team. Hij nam destijds de rol over van Artino Janssen.

Daalder werkt sinds 2009 bij Robeco, eerst als strateeg en vanaf 2011 als beheerder bij het allocatieteam. Faassen: 'Het fonds beschikt met Daalder als teamhoofd niet over een noemenswaardig trackrecord. Dit maakt het lastig om convictie op het fonds te hebben. Bovendien zijn wij van mening dat door het ontbreken van een externe benchmark beleggers het fonds onvoldoende op zijn merites kunnen beoordelen.'

SNS Optimaal Rood
SNS Optimaal Rood is een fund of funds dat zowel gebruik maakt van interne als externe managers. Het beheer is in handen van Actiam. Het Investment Policy Committee (IPC) van ACTIAM, onder voorzitterschap van CIO Erik Jan van Bergen is belast met het bepalen van de tactische allocaties naar aandelen, indirect vastgoed en obligaties.

Het beheer van het obligatiefonds en het Europese aandelenfonds wordt uitgevoerd door Actiam zelf. Voor de overige beleggingscategorieën selecteert men externe managers. Deze selectie is in handen van het selectieteam van Actiam. Dit team staat sinds juli 2014 onder leiding van Florus van Meijl.

Sinds 2012 heeft dit team echter een volledig personeel verloop gezien, zegt Faassen, 'hetgeen ons de nodige zorgen baart'. 'Wij zijn wel positief over de lage kosten, het fonds behoort tot een van de goedkoopste allocatiefondsen in zijn categorie.'

Top 5 offensieve mixfondsen, dit jaar tot en met eind mei

FN Top 5 week 24 Mixfondsen tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen data is gerangschikt op grond van de prestaties dit jaar per eind mei. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten