Top 5 aandelen opkomende markten: Fidelity op 1

Wie denkt dat voor aandelenbeleggers in opkomende markten er de afgelopen jaren niets te halen viel, komt bedrogen uit. Een verrassend aantal beleggingfondsen staat over een langere periode bezien nog in de plus.

External Writer 29 februari, 2016 | 11:53
Facebook Twitter LinkedIn

De koersgrafiek van veel opkomendemarktenfondsen sinds 2013 lijkt op die van een bergketen met een duidelijke piek. Het omslagpunt ligt in april 2015, ingegeven door angst voor een naderende renteverhoging in de VS.

In de FN Universe, de Fondsnieuws-database van de meest relevante beleggingsfondsen in Nederland, staan opkomende marktenfondsen op eenjaarsbasis dan ook op stevig verlies. Op driejaarsbasis kan echter ruim een derde van de fondsen - alle actief beheerd - een positief rendement laten zien.

FAST
Bovenaan de lijst staan twee fondsen van Fidelity-manager Nick Price. Het FAST-fonds is een vreemde eend in de bijt omdat het een long-short-strategie hanteert. Behalve in de aandelen met het beste rendementsperspectief belegt het dus ook in overgewaardeerde aandelen die naar verwachting in koers zullen dalen.

Het long-only-fonds van Price gaat overtuigend aan kop wanneer er wordt gerangschikt op vijfjaarsbasis. (Het FAST-fonds werd pas eind 2011 gelanceerd). Het aantal fondsen met een positief rendement over deze periode (of überhaupt een trackrecord van vijf jaar) is overigens wel aanzienlijk kleiner.

Wanneer ook de overige in Nederland beschikbare fondsen die beleggen in opkomende marktaandelen worden meegenomen, dan steekt het Charlemagne Magna MENA Fund met bijna 25 procent per jaar op driejaarsbasis er ver bovenuit.

Ook het TCM Global Frontier High Dividend Equity fonds van het Friese fondshuis Intereffekt staat met ruim 12 procent op driejaarsbasis in de bovenste regionen.

De grootste klappen vielen de afgelopen jaren bij de fondsen die specifiek beleggen in Latijns-Amerika, met helemaal onderaan het Aberdeen Latin American Equity Fund dat de afgelopen drie jaar gemiddeld 24 procent per jaar verloor.

Optimisme
Ondanks de underperformance van opkomende markten ten opzichte van ontwikkelende markten de afgelopen jaren, zijn een toenemend aantal fondshuizen optimistisch over deze regio.

Research Affiliates noemt opkomende markten zelfs de 'trade of the decade' voor de langetermijnbelegger. Volgens chief investment officer Christopher Brightman van het onderzoeksbureau lijken aandelen en obligaties goedkoop in zowel historisch perspectief als in vergelijking tot alternatieven.

Ook opkomende marktenspecialist Mark Mobius van Franklin Templeton zei donderdag tijdens een bezoek aan Amsterdam dat aandelen uit deze regio waarschijnlijk dicht bij een keerpunt zijn beland.

Top 5 aandelen opkomende markten

FN Top 5 week 9 Opkomende markten tabel vrijstaand

(rendementen in %, geannualiseerd tot en met eind januari. Klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties over de afgelopen drie jaar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten