Top 5 obligaties opkomende markten lokale valuta

Obligaties uit opkomende markten (EMD) in lokale valuta is één van de minst populaire sub-categorieën dit jaar. Ze had tot en met oktober maar liefst 4,7 miljard euro uitstroom te verwerken. Dat is in absolute termen meer dan alle andere EMD-categorieën bij elkaar.

External Writer 07 december, 2015 | 13:55
Facebook Twitter LinkedIn

Dat terwijl EMD local currency aan een enorme opmars bezig was vergeleken met de 'Morningstar Global Emerging Markets Bond' (unhedged) categorie die overwegend uit hard currency en gemengde EMD-fondsen bestaat.
In april 2013 telde de 'Global Emerging Markets Bond - Local Currency' categorie bijna 68,5 miljard euro aan assets en was het daarmee groter dan 'Morningstar Global Emerging Markets Bond' categorie. Sindsdien is er echter sprake van een flinke kentering, mede als gevolg van de sterk gedaalde valuta in veel opkomende markten.

Definitie
Wat betreft de definitie voor dit schuldpapier volgens Morningstar: local currency debt omvat staats(gerelateerde) papier uit opkomende landen gedenomineerd in lokale valuta en uitgegeven onder lokaal recht door overheden en bedrijven die ofwel 100 procent staatseigendom zijn of wiens schuld voor 100 procent door de overheid gegarandeerd wordt.
Opvallend is dat de schuld in lokale valuta gemiddeld genomen een hogere kredietkwaliteit heeft dan 'hard currency'. 'Het historische risico op wanbetaling valt bij local currency debt lager uit doordat overheden meer monetaire en fiscale instrumenten tot hun beschikking hebben die hen helpen bij de aflossing van hun schuld', zegt Morningstar-analist Niels Faassen.
'Daar staat echter tegenover dat local currency bonds onder lokaal faillissementsrecht vallen die buitenlandse beleggers doorgaans minder bescherming biedt dan onder Brits of Amerikaans recht.'
Met EMD in lokale valuta trachten beleggers te profiteren van appreciërende valuta en dalende lokale rentevoeten. Dit in tegenstelling tot EMD in harde valuta, dat overwegend bestaat uit in Amerikaanse dollars uitgegeven obligaties, waar beleggers veel meer afhankelijk zijn van kredietrisico en de Amerikaanse dollar en rentevoet.

Bluebay
Voor de top 5 zijn uitsluitend fondsen genomen die in dollars noteren. In euro’s laten deze fondsen overwegend positieve rendementen zien. Indien gecorrigeerd wordt voor de sterke dollar zijn de rendementen echter overwegend negatief. Uitschieter in positieve zin is het Bluebay EM LC bond Fund. 'Het track record van de rebatehoudende share class gaat terug tot 2005 en het fonds wordt sinds oprichting beheerd door David Dowsett. Dowsett behoord met zijn tien jaar op het fonds tot één van de langst zittende fondsbeheerders in de categorie', aldus Faassen.
In de top 5 van deze week staat ook wederom een fonds van Nederlandse bodem: het NN EMD local currency fonds. 'In tegenstelling tot de meeste andere local currency fondsen richt dit fonds zich veel meer op pure EM-valuta en geldmarktinstrumenten en heeft daardoor een vrij korte duratie van tussen de 0 en de 1. Tot voor kort werd dit fonds beheerd door Marcelo Assalin vanuit Atlanta. Maar sinds afgelopen zomer is Assalin formeel benoemd tot hoofd van de EMD boetiek van NN IP. Zijn opvolger als hoofdbeheerder op de local currency en bond fondsen is Marcin Adamczyk, die in 2013 overkwam van MN Services.'
Het Loomis Sayles Emerging Debt and Currencies Fund werd eerder dit jaar afgewaardeerd door Morningstar van Bronze naar Neutral. De analist van de fondsenvergelijker zegt hierover: 'Wij zijn vrij positief gestemd over het team gelet op de uitgebreide middelen (met vijf beheerders en twaalf analisten) die het tot zijn beschikking heeft en de ervaring van de drie hoofdbeheerders. Anderzijds is onze convictie met name afgenomen door de verandering in de strategie en de achterblijvende resultaten. Zo is het belang in bedrijfsobligaties toegenomen in de portefeuille tot bijna 20 procent eind 2014, terwijl deze voorheen slechts zeer beperkt in de portefeuille voorkwamen. Ook is het team na twee teleurstellende jaren (2007 en 2008) minder fors gaan inzetten op valuta bets.'

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten