Top 5 beleggingsfondsen in Amerikaanse waardeaandelen: UBS op 1

Beleggen in Amerikaanse aandelen gaat in toenemende mate via passieve beleggingsfondsen. Ook de categorie Amerikaanse large-cap waarde-aandelen ontsnapt niet aan die trend.

Harm Luttikhedde, 22 juni, 2015 | 15:05
Facebook Twitter LinkedIn

In de Verenigde Staten groeide tussen 2008 en 2014 het beheerd vermogen van actief beheerde fondsen in Amerikaanse aandelen met 40 procent naar USD 3.694 miljard. Passieve concurrenten als indexfondsen en ETFs realiseerden echter met 200 procent een veel sterkere groei, wat het beheerd vermogen per december 2014 bracht op USD 2.331 miljard en wat resulteert in een marktaandeel van 38,7 procent.

De opmars van passief doet zich echter vooral sterk voor in de strategieën zonder specifieke voorkeur voor waarde- of groeiaandelen. "Wanneer we inzoomen op de Morningstar-categorie 'Aandelen Amerika large-cap waarde' dan zien we dat de actieve fondsen met een totaal beheerd vermogen van USD 827 miljard per december 2014 dominant zijn aan de passieve fondsen met een beheerd vermogen van USD 187 miljard. Desondanks ontsnapt deze categorie ook niet aan de trend van uitstroom voor actief beheerde Amerikaanse aandelenfondsen", zegt senior fondsanalist Jeffrey Schumacher.

Over de periode 2008–2014 bedroeg de cumulatieve uitstroom voor actief beheerde fondsen in Amerikaanse large-cap waarde-aandelen USD 74 miljard, terwijl passieve fondsen USD 82 miljard instroom zagen.

Hoewel veel actieve fondsen moeite hebben met het verslaan van de benchmark in de Morningstar categorie "Aandelen Amerika large cap gemengd", geldt dit minder sterk voor de fondsen in de categorie Amerikaanse large cap waardeaandelen.

Op éénjaarsbasis tot en met mei 2015 blijkt dat 39 procent van de in Nederland verkrijgbare actieve beleggingsfondsen in de categorie Amerikaanse large-cap waarde-aandelen de Russell 1000 Value TR index heeft verslagen. Over drie jaar gemeten komt dit percentage uit op 33 procent, over vijf jaar gemeten op 12 procent en over de afgelopen tien jaar gemeten bleek 33 procent van de fondsen beter te presteren dan de benchmark.

Robeco
Twee van Morningstar's favorieten in deze categorie zijn Robeco US Large Cap Equities en Robeco US Premium Equities. Beide fondsen worden door Robeco Boston Partners vanuit Amerika beheerd. "Deze onafhankelijk opererende asset manager is in Nederland wellicht minder bekend, maar vormt volgens ons een waardevol onderdeel van de Rotterdamse vermogensbeheerder", zegt Schumacher.

De fondsen van Robeco Boston Partners worden volgens Morningstar beheerd door zeer deskundige beheerders met decennia aan ervaring op de Amerikaanse aandelenmarkt. "Veel beheerders zijn ook significant geïnvesteerd in hun eigen fonds, wat hun belangen gelijk stelt aan die van beleggers."

De beleggingsfilosofie van Robeco Boston Partners is van toepassing op alle fondsen die ze beheren. Bottom-up analyse staat hierbij centraal, waarbij de teams focussen op drie kernelementen: waardering, business fundamentals en momentum, zegt de analist.

'Een uitgebreide kwantitatieve filtering van het universum geeft de analisten een short list voor de fundamentele analyse. De portefeuilles worden vrij van de benchmark beheerd en hebben door de focus op financiële waarden, gezondheidszorg en technologie een cyclisch karakter. Sectoren die geprofiteerd hebben van de search for yield zoals nutsbedrijven, vastgoed en defensieve consumentengoederen zijn sterk onderwogen. De portefeuilles worden doorgaans gekenmerkt door een lage koers-winstverhouding, hoog aandelenrendement en hoge blootstelling aan bedrijven met een duurzaam concurrentievoordeel, ook wel economic moat", aldus Schumacher.

Het verschil tussen Robeco US Large Cap en Robeco US Premium zit in de marktkapitalisatie. Robeco US Large Cap richt zich vooral op de grote namen in het Amerikaanse universum. Het heeft 81 procent geïnvesteerd in large-caps, 17 procent in mid-caps en een enkele small-cap, waardoor de gemiddelde marktkapitalisatie van de portefeuille uitkomt op EUR 56,6 miljard.

Robeco US Premium Equities heeft een hang naar kleinere marktkapitalisaties. Het fonds heeft 68 procent belegd in large-caps, 26 procent in mid-caps en 5 procent in small-caps, waardoor de gemiddelde marktkapitalisatie uitkomt op EUR 35,2 miljard. Daarnaast kan dit fonds (beperkt) opties schrijven op bestaande posities.

De prestaties van de fondsen zijn duidelijk bovengemiddeld en ook zeer consistent, zo stelt de analist. Over tien jaar gemeten bedraagt het geannualiseerde rendement van Robeco US Large Cap Equities 9,93 procent en voor Robeco US Premium Equities 9,94 procent, waarmee ze de Russell 1000 Value TR index (8,66 procent) duidelijk achter zich laten. "Voor risico gecorrigeerd behoren de fondsen over tien jaar gemeten tot de beste 5 procent van de categorie."

Schumacher plaatst echter wel twee kanttekeningen bij deze fondsen. Robeco US Large Cap Equities is met een beheerd vermogen van USD 32 miljard dollar één van de grootste fondsen in dit universum. Schumacher: "Hoewel het Amerikaanse large-capsegment voldoende liquiditeit herbergt om een fonds van deze omvang te kunnen beheren, blijft het in absolute zin een enorme berg geld die belegd moet worden. Met in het achterhoofd de gestage groei van het fonds in de afgelopen jaren en het dichterbij komen van de maximale capaciteit van de strategie (USD 35 miljard) is dit een factor waarmee wij rekening houden."

Het succes van Robeco US Premium Equities noopte het fonds al om over te gaan tot een soft close. Hoewel Morningstar een dergelijke stap toejuicht om bestaande beleggers te beschermen, betekent het wel dat het fonds door de geïntroduceerde instapkosten van 1 procent minder aantrekkelijk wordt voor nieuwe beleggers.Rendementen in % en geannualiseerd
(Klik op tabel voor groter formaat)


Lees ook de rapporten over deze beleggingsfondsen: UBS Equity - US Opportunity, Robeco US Premium Equities, Degroof Equities US Behavior Value, BlackRock US Basic Value Fund en MFS Meridian US Value Fund W1 USD.

 

Bekijk ook eerdere top 5-lijstjes

Duurzaam beleggen

Opkomend Europa

Telecom

Afrika

Opkomende marktenDit artikel is een co-productie van Morningstar en Fondsnieuws en verscheen ook op fondsnieuws.nl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten