Gelukkig was er een winnaar in de zaal

Het was weer een memorabele avond, gisteren bij de uitreiking van de Morningstar Awards in Brussel. Onze grondige criteria en de tegenvallende rendementen die beleggingsfondsen boeken, maakte het in een aantal gevallen lastig om tot een winnaar te komen.

San Lie 26 maart, 2015 | 9:58
Facebook Twitter LinkedIn

Maar liefst zeven aandelenfondsen, zes obligatiefondsen en één allocatiefonds gingen woensdagavond in België met een Morningstar Award naar huis. Daarnaast gaven we ook vijf Fondshuis Awards, aan die fondshuizen die over de afgelopen 5 jaar het beste hebben gepresteerd voor hun beleggers.

Wat de avond nog eens extra gedenkwaardig maakte: er was dit jaar in de categorie 'Aandelen België' maar één genomineerde. Die was daarmee meteen ook de winnaar van de Award. Vandaar dat we deze genomineerde, in tegenstelling tot de andere kanshebbers, niet eerder bekendmaakten. Iets dergelijks heb ik nog niet eerder meegemaakt…

Dat we in de categorie 'Obligaties emerging markets' 49 fonds(klass)en moesten verwijderen, alvorens we tot drie genomineerden kwamen, laat wel zien hoe streng onze kwalitatieve criteria zijn. Zo willen we geen Award overhandigen aan een beleggingsfonds, waarvan de huidige beheerder nog maar korte tijd verantwoordelijk is voor de prestaties terwijl we naar de vijfjaarsprestaties kijken. We willen ook geen Award overhandigen aan een fonds dat een erg volatiel beeld laat zien, en in (meer dan) 3 van de 5 jaar benedengemiddelde prestaties heeft neergezet.

De categorie 'Aandelen België' werd mede door deze grondige kwalitatieve toetsing wel erg hard geraakt. Mijn collega Niels Faassen zette eerder al uiteen welke fondsen om welke reden(en) uit de kwantitatieve ranking verwijderd moesten worden. Zo moesten wij onder andere AXA B Fund Equity Belgium wegstrepen, omdat we onvoldoende gegevens hadden over de portefeuille. Zo waren wij genoodzaakt om Petercam Horizon B Equities Belgium Plus en Puilaetco Dewaay Belgium uit te sluiten, omdat ze in drie van de afgelopen vijf kalenderjaren slechter hadden gepresteerd dan het gemiddelde van de categorie. ING (B) Invest Belgium wist het zelfs klaar te spelen om in vier van de vijf kalenderjaren benedengemiddelde rendementen te boeken. En Argenta Actions Belges presteerde in alle vijf afgelopen kalenderjaren slechter dan het categoriegemiddelde.

Maar goed, als wij gaan marchanderen met de door ons bepaalde, gepubliceerde en door iedereen te verifiëren criteria, is het hek van de dam. Dan zouden Morningstar zijn geloofwaardigheid in de markt meteen verliezen.

Vandaar dat we ook dit jaar veel tijd hebben besteed aan de zogenaamde kwalitatieve check, wat ons er comfortabel op maakt dat we de juiste fondsen in het zonnetje zetten!

Bekijk de winnaars in de diverse categorieën:

Winnaars aandelenfondsen

Winnaars obligatiefondsen

Winnaars mixfondsen

Winnaars fondshuizen

Genomineerden Morningstar Awards 2015Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten