Is er een winnaar in de zaal?

Beleggingsfondsen in Belgische aandelen onderscheiden zich dit jaar in negatieve zin bij de Morningstar Awards. Met veel pijn en moeite konden de analisten slechts één fonds nomineren. De rest presteerde te slecht of kwam om andere redenen niet in aanmerking.

Niels Faassen 12 februari, 2015 | 13:53
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Awards worden ieder jaar uitgereikt aan dié beleggingsfondsen die zich over periode van één-, drie- en vijf jaar hebben weten te onderscheiden van de massa door beleggers de meeste toegevoegde waarde te bieden. Hiervoor gebruiken wij fondsanalisten voor risico gecorrigeerde rendementen met een aantal kwalitatieve spelregels. Zo sluiten we institutionele aandelenklassen uit, dient het fonds minimaal EUR 10 miljoen groot te zijn, moet het fondshuis minimaal 4 keer per jaar portefeuilles aan Morningstar leveren, mogen er in de afgelopen drie jaar geen significante wijzigingen zijn geweest in het beheerteam en moet het fonds in minimaal drie van de vijf afgelopen kalenderjaren beter gepresteerd hebben dan het categoriegemiddelde. 

Afvallers
Deze aanvullende spelregels weerhouden ons ervan om Awards uit te reiken aan beleggingsfondsen op grond van te wisselvallige rendementen, een gebrek aan transparantie en recent aangetreden beheerders die weinig van doen hebben gehad met de behaalde rendementen uit het verleden.

Zo zagen wij ons bijvoorbeeld genoodzaakt om in de categorie ‘Obligaties opkomende markten’ maar liefst twee fondsen van Belgische origine uit te sluiten vanwege (recente) wisselingen in het beheerteam. Zowel KBC Bonds Emerging Markets (met Dieter Van de Voorde als nieuwe hoofdbeheerder sinds 2013) en Candriam Bonds Emerging Markets (met een Morningstar Analyst Rating ‘Neutral’ en sinds 2013 beheerd door Isabelle Rome) vielen hierdoor voortijdig af. Deze regels komen wellicht streng over maar ze zorgen er juist voor dat Morningstar alleen Awards uitreikt aan dié fondsen die het ook echt verdienen.

Nog meer afvallers, en dan met name in Belgische aandelen
Aan afvallers zijn wij wel gewend, maar dit jaar spande de categorie 'Aandelen België' de kroon. Diverse potentiele winnaars moesten wij wegstrepen, omdat we onvoldoende gegevens hadden over de portefeuille, zoals AXA B Equity Belgium. We waren genoodzaakt om Petercam Horizon B Equities Belgium Plus en Puilaetco Dewaay Belgium uit te sluiten, omdat ze in drie van de afgelopen vijf kalenderjaren slechter hebben gepresteerd dan het gemiddelde van de categorie.

ING (B) Invest Belgium wist het zelfs klaar te spelen om in vier van de vijf kalenderjaren benedengemiddelde rendementen te boeken. Dat het altijd nog erger kan werd door Argenta Actions Belges bewezen. Dit fonds presteerde in alle vijf afgelopen kalenderjaren slechter dan het categoriegemiddelde. Het fonds beschikt dan ook over een Morningstar Rating van welgeteld één ster, wat betekent dat het over een periode van 3-, 5- en 10-jaar tot de onderste 10 procent van de categorie behoort.

KBC Equity Belgium en KBC Equity Flanders vielen af vanwege een recente beheerderswissel. Bart Daenekindt nam begin 2013 het beheer van deze fondsen over van Patrick Casselman en Ivan Huybrights. Dan waren er afvallers die strikt genomen misschien wel voldeden aan onze criteria, maar volgens ons vanwege algehele slechte resultaten geen award verdienden zoals Argenta Actions la Flandre (Morningstar Rating van twee sterren). Het zijn trouwens niet alleen de actieve fondsen die teleurstelden, ook een passieve ETF voldeed niet aan onze criteria doordat het in drie van de vijf afgelopen kalenderjaren slechter dan gemiddeld presteerde.

Is er een winnaar in de zaal?
Door deze tegenvallende resultaten zijn wij, in tegenstelling tot voorgaande jaren, niet in staat om tot drie genomineerden te komen voor het beste beleggingsfonds in Belgische aandelen. Het geeft te denken over de kwaliteit van de beleggingsfondsen in deze categorie. Beleggers zullen het daarom dit jaar met slechts één genomineerde moeten doen die dan ook meteen de winnaar is. Welk fonds dat is houden we uiteraard nog geheim. Wacht tot 25 maart, dan onthullen wij in Brussel de winnaar van de Morningstar Award voor het beste Belgische aandelenfonds. Het is dit jaar eenzaam aan de top.


De winnaars van de Morningstar Awards worden bekendgemaakt op 25 maart tijdens een feestelijke avond bij La Libre Belgique in Brussel.


Bekijk voor meer informatie over de genomineerde beleggingsfondsen en fondshuizen:

Nominaties aandelenfondsen

Nominaties obligatiefondsen

Nominaties mixfondsen

Nominaties fondshuizen

Daar zijn de genomineerden voor de Morningstar Awards 2015


Belgische en Europese erkenning

Naast de Morningstar Awards voor de beste beleggingsfondsen en fondshuizen in België reikt Morningstar met de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards ook een prijs uit aan de beste fondsbeheerders in Europa. De nominaties voor deze Awards worden medio februari bekendgemaakt.
Meer weten over de Morningstar Awards en de Morningstar European Fund Manager of the Year Award en het verschil tussen beide prijzen, lees dan Het Award-seizoen barst los.




 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten