Daar zijn de genomineerden voor de Morningstar Awards 2015

Sta ik er tussen of niet? Met die vraag zullen veel fondsbeheerders vanochtend - vroeg - zijn opgestaan om onze nieuwsbrief te spellen en onze website te bekijken. De nominaties voor de Morningstar Awards zijn een feit. 

San Lie 12 februari, 2015 | 13:54
Facebook Twitter LinkedIn

Sta ik er tussen of niet? Met die vraag zullen veel fondsbeheerders vandaag onze website en nieuwsbrief spellen. Want, zoals eerder aangekondigd, publiceren wij vandaag de genomineerden voor de felbegeerde Morningstar Awards. En zoals ik vorige week al aankondigde, was het ook dit jaar weer erg spannend.

Passief terug van weggeweest
Passieve indexproducten behoren dit jaar veek meer tot de genomineerden. ETFs en indexfondsen doen elk jaar mee, maar vorig jaar drong geen enkele ETF door tot de top 3 van beste fondsen. Dit jaar wel: kalenderjaar 2014 bleek in een aantal categorieën een moeilijk jaar te zijn voor actieve fondsbeheerders, waar in sommige gevallen slechts een enkeling in staat bleek de benchmark te verslaan.

Opvallend in dit opzicht:

  • De twee ETFs in de categorie 'Aandelen wereldwijd'
  • De ETF van iShares in de categorie 'Aandelen Verenigde Staten'
  • De iShares-ETF in de categorie 'Obligaties opkomende markten'
  • De ETF van Lyxor ETF in de categorie ´ObligatiesEUR overheid´
  • iShares als genomineerde in een aantal categorieën voor beste fondshuis

 

Bekende namen
Beleggers die de Morningstar Awards al langere tijd volgen, komen zeker een aantal bekende namen tegen.

  • BlackRock Global Euro Bond Fund was vorig jaar ook genomineerd
  • Dit gold ook voor Fidelity Pacific Fund, Templeton Global Bond, Invesco Pan European Structured Equity Fund en een aantal van de ING Patrimonial-fondsen
  • Het meest opvallende dit jaar voor België is het feit, dat wij voor de categorie 'Aandelen België' geen genomineerden bekendmaken. Dit jaar bleek het door tegenvallende resultaten bijna een mission impossible om genomineerden te vinden voor deze categorie. In het artikel Is er een winnaar in de zaal? kunt u lezen wat de achterliggende reden is

 

Beleggingsfondsen van eigen bodem
Vaak wordt met enig dedain gesproken over de Belgische fondsensector, die er maar bekaaid zou afkomen tegenover de grote internationale mastodonten. Dat wij zelfs voor Belgische aandelen niet 3 Belgische fondshuizen wisten te nomineren zet wel aan het denken. In de andere categorieën komen we ook opvallend weinig Belgische fondshuizen tegen.

Laat ik niet al te veel vooruitlopen op de winnaars. Voor nu wil ik alle genomineerden alvast van harte feliciteren! En moeten de fondsbeheerders opnieuw in spanning zitten of ze uiteindelijk een Morningstar Award winnen.

De winnaars worden bekendgemaakt op 25 maart tijdens een feestelijke avond bij La Libre Belgique in Brussel.


Bekijk voor meer informatie over de genomineerde beleggingsfondsen en fondshuizen:

Nominaties aandelenfondsen

Nominaties obligatiefondsen

Nominaties mixfondsen

Nominaties fondshuizen

Is er een winnaar in de zaal?


Belgische en Europese erkenning
Naast de Morningstar Awards voor de beste beleggingsfondsen en fondshuizen in België reikt Morningstar met de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards ook een prijs uit aan de beste fondsbeheerders in Europa. De nominaties voor deze Awards worden medio februari bekendgemaakt.

Meer weten over de Morningstar Awards en de Morningstar European Fund Manager of the Year Award en het verschil tussen beide prijzen, lees dan Het Award-seizoen barst los.







 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten