Top 5 obligatiefondsen eurozone: ECB helpt mee

Voor Europese staatobligaties was 2014 een uitzonderlijk goed jaar. Sinds donderdag ziet 2015 er ook rooskleurig uit. De ECB kondigde aan maandelijks voor EUR 60 miljard inkopen te gaan doen in dit segment.

Anton Reijenga, 27 januari, 2015 | 12:55
Facebook Twitter LinkedIn

'2014 was een exceptioneel goed jaar voor de euro government bond categorie', zegt fondsanalist Niels Faassen van Morningstar tegenover Fondsnieuws. Hierbij hij wijst op het rendement voor de Morningstar-categorie 'Obligaties EUR overheid', dat met 10,51 procent met hoge uitzondering met twee cijfers voor de komma geschreven kon worden.

Categorie tegen benchmark
Toch bleef dit rendement achter bij de meest gangbare benchmark waartegen fondsen zich afzetten. De Markit iBox EUR Sovereigns TR-index klom met 13,05 procent.

Faassen ziet hierin bevestiging dat euro-staatsobligaties een moeilijke categorie is voor actief beheer. 'Veel fondsen maken hun kosten bij lange na dan ook niet goed.'

Aan het begin van het jaar positioneerden veel actieve fondsen zich voor een rentestijging. Ze brachten hun rentegevoeligheid terug door in kortere schuld te beleggen. 'Terwijl de rente fors daalde, geheel tegen de verwachting in', aldus Faassen.

Rente blijft dalen
De Duitse 10-jaars rente daalde bijvoorbeeld gedurende het jaar van 1,93 procent naar 0,54 procent. Na bekendmaking van het ECB-besluit daalde dit nog eens scherp naar 0,33 procent vrijdag rond het middaguur.

De Morningstar-anlist wijst daarnaast op de daling van de spreads van obligaties van andere eurolanden ten opzichte van de Duitse referentie. Zo zakte de rentes op Italiaanse en Spaanse staatsobligaties van boven de 4 procent tot onder de 2 procent. En deze maand doken ze zelfs onder de 1,5 procent.

'Het loonde dus om belegd te zijn in de periferie, overwogen periferie was dan ook de consensus trade', aldus Faassen. Hij geeft aan dat een probleem met de meest gangbare benchmarks is dat ze gebaseerd zijn op marktkapitalisatie, waarmee landen met hoge schuld een groter indexgewicht hebben.

Fondsen als ASN Duurzaam Obligatiefonds en Kempen (Lux) Global Sovereign Fundamental Index Fund zijn hierop een uitzondering, wijst de analist. Maar deze vallen hiermee tevens uit de top 5 van best presterende fondsen.

Niet puur, wel duur
Over de fondsen die in de rangschikking naar boven komen, merkt hij op dat het niet allemaal even 'pure' staatsobligatiefondsen zijn. 'Zo belegt het fonds van Allianz ook off benchmark in bedrijfsobligaties.' Per eind november zat 16,6 procent van het fondsvermogen van de nummer een in de ranking in bedrijfsobligaties.

En de nummer drie op de lijst, het Aegon Europees obligatiefonds, hanteert anders dan andere fondsen de bredere Merrill Lynch European Union Government Bond Index als referentie. 'Die bestaat uit landen die of lid zijn van de Europese Unie of landen die nog in onderhandelingsfase zijn voor toetreding.'

Faassen merkt verder op dat de top 5-fondsen 'behoorlijk duur' zijn. 'De gemiddelde lopende kosten voor rebate vrije Euro Government Bond fondsen is 0,45 procent. Het Aegon fonds is dus bijna twee keer zo duur.'


(Klik op tabel voor vergroting)

Lees ook de analistenrapporten over deze bedrijfsobligatiefondsen: Allianz Europa Obligatie Fonds, Pioneer SF Euro Cv 7-10 year, Aegon Europees Obligatie Fonds, Petercam Bonds Eur Investment Grade en JPMorgan EU Government Bond.
Dit artikel is een co-productie van Morningstar en Fondsnieuws en verscheen ook op fondsnieuws.nl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten