Marathontelefoongesprek van vier uur over Skagen

Vooraf zag ik het als een marathonzit. Vier uur lang praten over Skagen en zijn beleggingsfondsen Skagen Global, Skagen Kon-Tiki en Skagen Vekst. Achteraf viel het gelukkig mee. Hoe dat komt? Door de interessante gesprekspartners en de contraire wijze waarop deze fondsmanagers naar de financiële markten kijken en hun portefeuilles invullen.

San Lie 11 december, 2014 | 10:50
Facebook Twitter LinkedIn

Fondshuis Skagen verraste beleggers op 11 november van dit jaar met het bericht dat het zijn eigendomsstructuur aan het bekijken is. Dat leidde er mede toe dat de huidige CEO (en CIO), Harald Espedal per 1 januari 2015 het stokje zal overdragen aan Leif Ola Rød en Ole Søeberg. En – voor Morningstar belangrijker – dat Kristian Falnes vertrekt bij Skagen Global. Hij beheert het fonds sinds 2010.

Nadat mijn Scandinavische collega-analisten Thomas Furuseth en Matias Möttöla die dag telefonisch uitgebreid waren bijgepraat door het management van Skagen besloten wij de drie door Morningstar gevolgde beleggingsfondsen Skagen Global (wereldwijde large-cap waarde-aandelen), Skagen Kon-Tiki (aandelen opkomende markten) en Skagen Vekst (wereldwijde aandelen flex-cap) 'Under Review' te zetten.

Stavanger here we come
Thomas en Matias reisden gisteren af naar Stavanger in Noorwegen, waar het hoofdkantoor van Skagen is gevestigd. Vanwege het belang van de Skagen-fondsen voor de Nederlandse markt, belden mijn collega Jeffrey Schumacher en ik vanuit Amsterdam in om de nieuwe CEO en de eindverantwoordelijken op de toekomst van Skagen en bovengenoemde drie beleggingsfondsen te ondervragen.

Goed voorbereid met een groot aantal vragen - en in ons geval ook met de nodige voorraad proviand om de vier uur door te komen - begonnen we de gesprekken. Als eerste spraken wij de nieuwe CEO Leif Ola Rød en daarna Ole Søeberg, de nieuwe CIO en beheerder van Skagen Vekst. Vervolgens spraken wij Knut Gezelius, de vervanger van Kristian Falnes bij Skagen Global om af te sluiten met Kristoffer Stensrud, mede-oprichter van Skagen en beheerder van Skagen Kon-Tiki.

Het waren stuk voor stuk interessante gesprekken, die ons veel inzage gaven in de achterliggende redenen van de veranderingen. Daarnaast zijn we uiteraard ingegaan op de oorzaken van de (tegenvallende) prestaties van een aantal van deze fondsen.

Contrair waardegericht beleggingsproces
Voor beleggers die Skagen niet goed kennen: de fondsbeheerders van Skagen beheren hun aandelenportefeuilles volgens een typisch tegendraadse stijl, waarbij gezocht wordt naar aandelen die ondergewaardeerd zijn, door analisten over het hoofd worden gezien, onpopulair zijn of een combinatie hiervan. Daarnaast letten de beheerders ook op factoren die een koersstijging kunnen veroorzaken. Deze benadering leidt tot duidelijk te onderscheiden portefeuilles die aanzienlijk verschillen van de doorsnee referentie-indices. De beheerders hanteren een langetermijnhorizon, wat leidt tot relatief stabiele portefeuilles met een lager verloop.

Positionering
De focus op ondergewaardeerde aandelen heeft onder andere geleid tot een forse onderweging van Amerikaanse aandelen en aandelen in de sector defensieve consumptiegoederen in vergelijking met de benchmark vanwege een onaantrekkelijke waardering. In het geval van Skagen Global gaat het om 37 procent versus 61 procent voor de benchmark wat betreft Amerikaanse aandelen en 2,3 procent versus 8,8 procent in de benchmark voor fabrikanten van defensieve consumptiegoederen (per eind november).

Deze positionering, met daarbij een in waarde dalende euro, een dalende olieprijs en een blootstelling aan - weliswaar laaggewaardeerde - Russische aandelen hebben geleid tot een wat achterblijvende preatatie. Maar dat lijkt wel goed verklaarbaar als je de beleggingsfilosofie van Skagen in ogenschouw neemt.

Nieuwe Analyst Ratings
De analisten van Morningstar gaan de komende tijd met deze informatie de Skagen-fondsen verder analyseren. Met als doel om zo snel als we kunnen weer een volwaardige Morningstar Analyst Rating aan de fondsen te geven, zodat u als belegger een weloverwegen keuze kunt maken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten