Morningstar's favoriete beleggingsfondsen voor na 2014

In welke beleggingsfondsen u moet beleggen in 2014? Morningstar heeft werkelijk geen idee. Wat u zich moet afvragen is, in hoeverre die vraag relevant is. Kijk met Morningstar verder vooruit naar beleggingsfondsen die op langere termijn goed presteren.

Jeffrey Schumacher, CFA 08 januari, 2014 | 15:13
Facebook Twitter LinkedIn

Gold, Silver en Bronze is wat u moet kopen voor het nieuwe jaar. En voor de jaren daarna ook. Dit klinkt als een zeer contraire aanbeveling. De Morningstar-categorie ‘Aandelen sector edelmetalen’ noteert immers al drie jaar achtereen een negatief rendement, waarbij 2013 het dieptepunt is met een rendement van -50 procent per december 2013. Er wordt dan niet de sector edelmetalen, maar de beleggingsfondsen die een positieve waardering krijgen van de fondsanalisten van Morningstar. Beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating Gold, Silver of Bronze.

Het begin van een nieuw beleggingsjaar vraagt om een vooruitblik voor 2014. Economen en strategen buitelen over elkaar heen om hun visies op de wereldeconomie uiteen te zetten en de stock pickers maken hun kooplijstjes op. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Allemaal op zoek naar de gouden tip voor 2014.

In welke beleggingsfondsen u volgens Morningstar moet beleggen in 2014? We hebben werkelijk geen idee. Wat u zich moet afvragen is in hoeverre die vraag relevant is. Morningstar geeft geen beleggingstips met een horizon van slechts één kalenderjaar. De visie van Morningstar’s beleggingsfondsanalisten, die uitmondt in de Morningstar Analyst Rating, geeft de convictie of overtuiging weer van de analisten in een beleggingsfonds over een volledige marktcyclus in plaats van slechts één kalenderjaar.

Of een beleggingsfonds het komende jaar beter presteert dan het gemiddelde van de categorie of de benchmark kunnen wij niet zeggen. Dat is glazenbollenwerk. Op basis van onze kwalitatieve analyses waarbij we het beheerteam, het beleggingsproces, het fondshuis, de rendementen en de kosten beoordelen, geven wij aan of we verwachten dat een beleggingsfonds over een volledige marktcyclus beter zal presteren dan het categoriegemiddelde of de benchmark. Dit betekent niet, dat wij verwachten dat een fonds met een rating Gold, Silver of Bronze ieder jaar het categoriegemiddelde of de benchmark zal verslaan. Dat is ook niet nodig om op langere termijn een goed rendement te behalen.

De fondsanalisten van Morningstar doen ook geen uitspraak over welke regio, sector, stijl of categorie het komende jaar interessant kan zijn. Kijkend naar de historische rendementen op jaarbasis lijkt dit ook weinig zin te hebben gezien de grote variatie in prestaties jaar op jaar. Wanneer we de jaarrendementen van verschillende Morningstar-categorieën rangschikken van hoog naar laag door de tijd heen, dan resulteert dit in het onderstaande plaatje (klik op tabel voor vergroting):


Volg de keuren van de categorieën in de rendemententabel en probeer niet te verdwalen. De categorie ‘Global bond’ (donkergroen) bijvoorbeeld, deed het heel goed tijdens de crisis in 2008, maar bleef in 2009 ver achter. In 2010 krabbelde de categorie iets op, om in 2011 helemaal bovenaan te staan. In 2012 volgde een vrije val naar de onderste regionen, waar de categorie in 2013 wederom bivakkeert. Een wilde rit door het rendementenlandschap. Duidelijkheid over toekomstige prestaties geeft het plaatje dus niet, verwarrend werkt het wel. Het kiezen van de juiste regio, sector, stijl of categorie is bijzonder moeilijk, zeker met een kalenderjaar als kortetermijnhorizon. Wie durft er nog een voorspelling te doen voor 2014? Wie het weet, die mag het zeggen.

Morningstar heeft geen voorkeur voor specifieke beleggingscategorieën. Daarom hebben beleggingsfondsen in verschillende categorieën positieve beoordelingen van de analisten en besluiten we bijvoorbeeld niet om ineens alle fondsen in de categorie ‘Aandelen Emerging Markets’ op Gold te zetten, omdat we denken dat opkomende markten beter gaan presteren dan andere categorieën. Waar Morningstar u dus wel mee kan helpen is het selecteren van interessante beleggingsfondsen binnen een specifieke beleggingscategorie.

In de onderstaande tabellen hebben wij voor een aantal Morningstar-categorieën onze favoriete beleggingsfondsen weergegeven. Niet met het oog op een outperformance voor volgend jaar, maar een outperformance ten opzichte van de categorie en/of de benchmark over een volledige marktcyclus. Klik op de tabel voor een vergroting.

Lees ook de volledige analyses van de beleggingsfondsen: Aberdeen Global Asia Pacific Equity Fund, Robeco Asia Pacific Equities, Fidelity Pacific Fund en Schroder ISF Asian Equity Yield.



Lees ook de volledige analyses van de beleggingsfondsen: Invesco Euro Corporate Bond Fund, Kempen (Lux) Euro Credit Fund, HSBC GIF Euro Credit Bond, AXA WF Euro Credit Plus en Henderson Horizon Euro Corp Bond Fund.



Lees ook de volledige analyses van de beleggingsfondsen: Uni-Global Equities Europe, Henderson Horizon Pan Eurpean Equities, Invesco Pan European Structured Equity Fund, BlackRock GF European Focus en Petercam Equities Europe.





Lees ook de volledige analyses van de beleggingsfondsen: Franklin Mutual Euroland, BlackRock GF Euro-Markets, Petercam Equities Euroland, Fidelity Euro Blue Chip Fund en Parvest Equity Best Selection Euro.





Lees ook de volledige analyses van de beleggingsfondsen: SKAGEN Kon-Tiki, Comgest Growth Emerging Markets, Magellan, Aberdeen Global Emerging Markets Fund en Robeco Emerging Stars Equities.





Lees ook de volledige analyses van de beleggingsfondsen: Aberdeen Global World Equity Fund, BlackRock GF Global Dynamic Equity, MercLin Global Equity, Robeco en Schroder ISF QEP Global Quality.



Lees ook de volledige analyses van de beleggingsfondsen: BlackRock GF Euro Bond, PIMCO GIS Euro Bond, HSBC GIF Euro Bond en Parvest Bond Euro.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten