Morningstar's favoriete energie-aandelen

Door recente koersstijgingen van energieaandelen zijn er geen 5-sterrenaandelen. Morningstar heeft echter andere interessante aandelen gekozen.

Jason Stevens 26 april, 2011 | 16:29 Maarten van der Pas
Facebook Twitter LinkedIn

Verschillende van deze aandelen stonden al eerder op deze lijst en zijn teruggekeerd omdat Morningstar hun bedrijfsmodel en hun waardering positief beoordeelt. Op het gebied van exploratie en productie vestigen wij de aandacht opnieuw op Range Resources, dat een dominante positie heeft in de Marcellus Shale-reserves in Pennsylvania (VS) en tegen zeer lage kosten aardgas produceert (shale gas is gaswinning uit harde steenlagen).
Transocean biedt naar onze mening nog steeds de meest overtuigende risico-rendementvooruitzichten onder de boormaatschappijen. Het Canadese Talisman Energy verschuift zijn Noord-Amerikaanse portefeuille snel in de richting van shale gas. Een ander interessant aandeel is Petrohawk Energy, een leider in de Haynesville en Eagle Ford-shale gasreserves. Midstream-onderneming Spectra Energy dat zich vooral richt op aardgastransport en een beperkte blootstelling aan grondstofprijsontwikkelingen heeft.

Morningstar’s basisscenario voorziet voor 2013 en de jaren daarna een olieprijs van rond 25 procent lager dan de futuresmarkt, terwijl de gasprijs voor 2013 en daarna van rond 30 procent hoger ligt dan de futuresmarkt.

Range Resources
Morningstar is positief over de groeivooruitzichten van Range Resources op lange termijn, gezien de bijna 400.000 hectare die het bedrijf exploiteert in het hart van het Marcellus-shale veld. Range heeft nog maar 5 procent van de mogelijke gasbronnen in het zuidwesten van Pennsylvania aangeboord en is onlangs gestart met de productie in het noordwesten van de staat. Wij verwachten dat de productie van Range in Marcellus in 2014 de 1,3 Bcfe per dag zal bereiken (Billions Of Cubic Feet Equivalent/dag). Op langere termijn zou het bedrijf moeten profiteren van de optiewaarde van zijn gasproducerende aardgaslagen in Virginia en Pennsylvania, die zeer positief lijken gezien de recente boorresultaten.

Onlangs kondigde Range de verkoop aan van zijn deel van het Barnett-shale veld en het bedrijf verwacht dit jaar nog andere niet-kernactiva te verkopen. Dit zal bijdragen aan de eigen middelen van Marcellus en de noodzaak voor externe financiering beperken. Verdere efficiëntieverbeteringen zouden de operationele, onderzoeks- en ontwikkelingskosten moeten reduceren en kunnen zorgen voor een opwaarts potentieel van onze huidige prognoses.
Naar Aandelenrapport Range Resources >


Transocean

Transocean's aandelenkoers profiteert van een aantal gunstige katalysatoren, waaronder het opheffen van het moratorium op diepzeeboringen in de Golf van Mexico, het afsluiten van de Macondo-bron en de publicatie van de Bly- en National Commission-rapporten. Als gevolg hiervan is het aandeel rond 90 procent gestegen vanaf het dieptepunt na de olieramp in de Golf van Mexico. Tot de toekomstige katalysatoren horen de potentiële publicatie van Transocean’s eigen onderzoeksrapport, het volledige onderzoek van de afsluiter en de resultaten van de civiel- en strafrechtelijke onderzoeken van justitie en de milieutoezichthouder naar de olieramp.

Morningstar vindt dat de toekomstige aandelenkoersstijgingen vanwege deze factoren bescheidener zullen zijn en dat het substantiëlere stijgingspotentieel afkomstig zal zijn van de aantrekkelijke vooruitzichten op lange termijn van diepzeeboringen. Als de grootste en meest ervaren diepzeeboorder blijft Transocean bijzonder goed gepositioneerd om van deze trend te profiteren.


Talisman Energy
Talisman concentreert zijn uitbreiding in Noord-Amerika en Zuidoost-Azië. Het bedrijf streeft ernaar zijn reserves te vergroten en voor de lange termijn een voorspelbare productiebasis te verkrijgen. Onder ceo John Manzoni investeert de onderneming nu actiever in Noord-Amerikaans shale gas met samenwerkingsverbanden in Montney en Eagle Ford. Naar volume is het momenteel een van de grootste producenten van het Marcellus-veld. Het bedrijf blijft zijn internationale activiteiten uitbreiden met exploratie in Colombia en Irak. Het neemt hierbij grotere politieke risico’s, vooral in vergelijking met de bedrijfsomvang.

Talisman vermijdt het om voor financiering sterk afhankelijk te zijn van schulden door niet-kernactiviteiten af te stoten en samenwerkingsverbanden te sluiten. Deze financieringsstrategie biedt Talisman wat flexibiliteit, maar de geplande investeringen in de grotere wereldwijde exploratie en ontwikkelingsactiviteiten zullen waarschijnlijk het grootste deel van de kasstroom opslokken.


Petrohawk Energy
Hoewel de lage gasprijs lastig is voor Petrohawk, zijn de vooruitzichten voor de build-to-sellstrategie op langere termijn nog altijd goed. De grote posities in de opkomende velden van de Haynesville/Bossier en de Eagle Ford Shale bieden nog steeds de potentie om de producten tegen lage kosten te laten groeien. De lage aardgasprijzen die in 2011 nog steeds druk zouden kunnen zetten op de balans van Hawk zitten naar mening van Morningstar tussen Petrohawk en de eindstreep. Zelfs als de gasprijs in 2011 niet verbetert, kunnen succesvolle activaverkopen en boorresultaten de waardering van Petrohawk verbeteren als er verder niets verandert.

De recent afgeronde verkopen van bedrijfsonderdelen hebben de financieringsstrategie van het bedrijf goed gedaan, waarde toegevoegd en de noodzaak voor Petrohawk om een beroep te doen op de aandelenmarkten verminderd. Morningstar verwacht nog twee verkopen van activa om bij te dragen aan de financiering van het budget voor 2011-12: Fayetteville Shale en de rest van Kinderhawk.


Spectra Energy
Spectra Energy heeft activiteiten in transport, opslag, distributie, verzameling en verwerking van aardgas in de hele Verenigde Staten en Canada en deze omvatten het hele spectrum van de waardeketen. Hoewel Spectra’s kasstromen divers zijn, is rond 80 procent ervan afkomstig uit doorgaans gereguleerde vergoedingen en zijn dus redelijk stabiel in vrijwel elke economische situatie. Snel stijgende prijzen van vloeibaar aardgas kunnen de winsten van DCP Midstream (een samenwerkingsverband van Spectra en ConocoPhillips) een enorme stimulans geven, zoals in 2008 goed was te zien.

Als de recente prijzen voor vloeibaar aardgas, condensaten en gas stabiel blijven, dan kan de winst van DCP aanzienlijk toenemen en dit biedt de aandelenkoers van Spectra het nodige opwaartse potentieel. Zelfs zonder grondstofprijzen op recordhoogten zou Spectra gestaag moeten groeien, naarmate het zijn ideaal gepositioneerde pijplijnnetwerk en tegen vergoedingen werkende gasverzamelingsactiviteiten in de Marcellus- Horn River- en Montney-shale velden ontwikkelt. Weinig concurrenten hebben zo’n goede toegang tot gasvoorraden en -markten als Spectra.


 


Belgische spelers in de energiesector
In de energiesector volgt Morningstar geen Belgische ondernemingen.


Lees ook
Morningstar's favoriete technologie-aandelen

Morningstar's favoriete aandelen consumptiegoederen

Morningstar's favoriete aandelen basismaterialen


Terug naar Morningstar's vooruitzicht voor energie-aandelen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jason Stevens  Jason Stevens is an associate director of equity research at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten