Als China niest

Invloed van China op de wereldeconomie voor het eerst wetenschappelijk onderzocht.

Maarten van der Pas 20 juli, 2010 | 15:22
Facebook Twitter LinkedIn

Het lijkt hoog tijd dat het oude economische gezegde ‘Als Amerika niest is Europa verkouden’ een Chinese variant krijgt. Want de Chinese economie is inmiddels als externe variabele die het bbp van een land kan beïnvloeden van eenzelfde waarde als de olieprijs. Dat concludeert het IMF in de studie 'China’s Economic Growth: International Spillovers', dat de correlatie onderzoekt tussen groei van de Chinese economie en de groei van de economie in de rest van de wereld.

Vreemd
Er is tot nu toe weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gevolgen van de Chinese economische groei (in zowel positieve als negatieve zin) voor de rest van de wereld. Dat stellen IMF-onderzoekers Vivek Arora en Athanasios Vamvakidis. Als dergelijk onderzoek al bestaat, dan richt het zich op specifieke markten zoals China’s vraag naar grondstoffen, auto’s, machines of Amerikaanse staatsobligaties.

Dat zo’n alomvattend onderzoek niet eerder is gedaan, vinden Arora en Vamvakidis vreemd. China’s snelle economische groei sinds het loslaten van strikte communistische economische opvattingen in 1978 heeft geleid tot een verdubbeling van het bbp elke 7 tot 8 jaar. Dat ging vergezeld met een significante expansie van de Chinese export die ook weer bijdroeg aan de groei. Het gegeven dat een zo grote economie zo snel is gegroeid en snel verweven is geraakt met de wereldeconomie doet vermoeden dat er merkbare invloed op de economie van andere landen moet zijn. De studie 'China’s Economic Growth: International Spillovers' probeert de omvang van die invloed in kaart te brengen. De onderzoekers keken daarvoor naar de relatie tussen China en 172 andere landen in de periode 1960-2008.

Variabelen
Van de externe variabelen die de bbp van een land kunnen beïnvloeden is buitenlandse handel de grootste. Als de economie van een handelspartner groeit of afneemt heeft dat gevolgen voor de export en het bbp. Op de tweede plaats komt de olieprijs, direct gevolgd door de economische groei van China. De impact van deze groei is verschillend, en aanvullend op de impact die via het handelskanaal loopt.

Arora en Vamvakidis zien hun onderzoek als een eerste stap om de economische impact van China te kwantificeren. Vervolgonderzoek is nodig, stellen zij.
Het gaat te ver om te zeggen dat Europa verkouden wordt als China niest. Maar als China niest, begint Europa zich onwel te voelen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten