De Morningstar Awards België 2019: dit zijn de winnaars

De winnaars van de Morningstar Awards 2019 zijn bekend. Axa B Fund Equity Belgium wint op zijn thuismarkt voor Aandelen België. Bij de 'koningsklasse' voor fondshuizen pakt T. Rowe Price opnieuw maar liefst twee prijzen. U krijgt de winnaars per categorie met toelichting.

Robert van den Oever 13 februari, 2019 | 22:22

Dit zijn de winnaars van de Morningstar Awards België 2019. In de categorie Aandelen België wint Axa B Fund Equity Belgium opnieuw de award voor het thuispubliek, voor de tweede maal op rij.

Bij de fondshuis awards weet T. Rowe Price in de categorie alle assetcategorieën al voor het vierde jaar op rij de prijs in de wacht te slepen.

Morningstar selecteert de winnaars op basis van een kwantitatieve methodologie die de een-, drie- en vijfjaars prestaties beoordeelt, en een kwalitatieve controle. De winnaars kregen hun Award uitgereikt tijdens een feestelijke avond in Brussel.

Aandelen België

Axa B Fund Equity Belgium

Morningstar Rating: ****
Morningstar Analyst Rating: -
Beheerder: Christophe Pellion

Morningstar over Axa B Fund Equity Belgium:

Dit fonds heeft een sterk track record met een grotere blootstelling aan mid- en small-caps dan zijn concurrenten. Ook in 2018 heeft juist dat bijgedragen aan de prestaties. Bovendien heeft het zijn concurrenten consistent weten te verslaan.

Dit fonds is de afgelopen vijf jaar in of dichtbij het bovenste prestatiekwartiel binnen zijn categorie uitgekomen. Het fonds was voor de vierde keer op rij finalist in de categorie Aandelen België.

Bekijk de prestaties van Axa B Fund Equity Belgium >

 

Aandelen Europa

MFS Meridian European Value Fund

Morningstar Rating: *****
Morningstar Analyst Rating: -
Beheerder: Benjamin Stone en Pablo de la Mata 

Morningstar over MFS Meridian European Value Fund:

Deze strategie richt zich op ondergewaardeerde Europese aandelen, ongeacht hun marktkapitalisatie. De hoofdbeheerder is ervaren, maar de onderscheidende kracht van dit fonds zit in het analistenteam. Dat bestaat uit 11 analisten en die passen bottom-up research en intensieve peer review analyse toe.

Het fonds richt zich op kwaliteit en zoekt bedrijven met bovengemiddelde, houdbare groei en goed management. De portefeuille wordt opgebouwd op basis van de beste ideeen van de analisten en daar wordt over gestemd in het team.

De rendementen over de drie- en vijfjaarsperioden komen uit in het bovenste deciel, gemeten naar Morningstar's voor risico gecorrigeerde rendement.

Bekijk de prestaties van MFS Meridian European Value Fund >

 

Aandelen Wereldwijd

Comgest Growth World

Morningstar Rating: *****
Morningstar Analyst Rating: -
Beheerder: Céline Piquemal-Prade en Laure Négiar

Morningstar over Comgest Growth World:

Dit fonds wordt gekenmerkt door lage volatiliteit, kwaliteitsgroei en defensieve aandelen. Die aanpak zorgde met name in 2018 voor sterke rendementen. De hoofdbeheerder heeft al sinds 2004 de leiding over deze strategie.

De gedisciplineerde aanpak wordt consistent toegepast bij alle aandelenfondsen van dit fondshuis en leidt tot enkele typische sector-neigingen, zoals het vermijden van energie en financials.

Bekijk de prestaties van Comgest Growth World >

 

Obligaties EUR

Pimco GIS Euro Bond Fund

Morningstar Rating: *****
Morningstar Analyst Rating: Bronze
Beheerder: Lorenzo Pagani en Andrew Balls

Morningstar over Pimco GIS Euro Bond Fond:

Dit Bronze-rated fonds wordt beheerd door drie portefeuillebeheerders die kunnen leunen op uitgebreide middelen binnen het fondshuis van 50 portefeuillebeheerders en 60 analisten. Het fondshuis staat bekend om zijn obligatieproducten.

Deze strategie heeft een breder palet aan rendementsaanjagers dan zijn concurrenten en het gebruikt die op verantwoordelijke wijze. Het lange-termijn track record is sterk en het fonds versloeg in 2018 de meeste van zijn concurrenten.

Bekijk de prestaties van Pimco GIS Euro Bond Fund >

 

Mixfondsen EUR

DPAM Horizon B Balanced Conservative

Morningstar Rating: *****
Morningstar Analyst Rating: -
Beheerder: Johan van Geeteruyen en Olivier Van Haute 

Morningstar over DPAM Horizon B Balanced Conservative:

Dit fonds is over 2018 uitgekomen in het bovenste deciel van zijn categorie en dat past binnen het sterke lange-termijn track record.

De basis voor de sterke prestaties over 2018 was de defensieve positionering met een overweging in obligaties en een onderweging in aandelen ten opzichte van zowel de benchmark als het categoriegemiddelde.

Bekijk de prestaties van DPAM Horizon B Balanced Conservative >

 

 

 

Beste fondshuis Aandelenfondsen

 

Beste fondshuis Obligatiefondsen

 

Beste fondshuis alle assetcategorieën

 

Dit waren de finalisten voor de Morningstar Awards 2019:

- Finalisten Morningstar Awards 2019

De winnaars van de Morningstar Awards 2019 in een handig overzicht:

- Winnaars Morningstar Awards 2019

Meer weten over de methodologie? Het methodologie-document vindt u hier:

Methodologie Morningstar Awards België 2019

 

Lees de column van Jeffrey Schumacher over de Morningstar Awards:

 

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux