Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen

De koersdalingen in augustus hebben wereldwijde aandelen goedkoper gemaakt. Dat leidt tot nieuwe wijzigingen op de Large Cap Global Core Pick List, de lijst van aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde aandelen. We zetten alle wijzigingen voor u op een rij.

Robert van den Oever 21 september, 2018 | 9:12
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar's Large Cap Global Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large cap aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat.

De aandelenanalisten van Morningstar selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn. Daarin verschilt de Large Cap Global Core Pick List van die andere lijst, de Ultimate Stock Pickers, want die wordt samengesteld uit de aandelen die favoriet zijn bij een groep van 26 fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.

De Large Cap Global Core Pick List legt de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn. Op de wereldwijde lijst kunnen dus aandelen verschijnen die ook deel uitmaken van de Europe Core Pick List.

De lijst wordt, net als de Europe Core Pick List, maandelijks herzien; aandelen die minder ondergewaardeerd zijn, vallen af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

Ondergewaardeerde sectoren
Omdat de lijst wordt samengesteld uit ondergewaardeerde aandelen, is de waardering duidelijk anders dan die van de wereldwijde large cap markt. De lijst noteert aan de hand van de data per eind augustus op 83% van de Fair Value.

De S&P 500 aandelen die actief worden gevolgd door Morningstar-analisten noteren samen op 103%, iets hoger dan de 101% van vorige maand. Dat bekent dat ze momenteel hoger noteren dan de Fair Value die Morningstar calculeert.

De sector met de laagste waardering is - net als een maand geleden - consumer staples met een koers/Fair Value verhouding van 80%.

Sectoren in detail: consumentengoederen
We bekijken de sectoren meer in detail, te beginnen met 'consumer discretionary'. Daar verdwijnen LKQ en BMW ten gunste van L Brands en Lennar.

In de andere consumentensector, de consumer staples, moet Procter & Gamble plaatsmaken voor Ambev. Morningstar-analist Philip Gorham over Ambev:

'Voor Ambev, de Latijns-Amerikaanse tak van de mondiale biergigant Anheuser-Busch InBev, is het tweede kwartaal goed verlopen met 11% autonome groei. Dat is beduidend hoger dan de 6% groei in het eerste kwartaal en zo'n 3 procentpunt boven de verwachting van Morningstar. Bemoedigend is dat in Brazilië weer sprake was van volumegroei. De groeiperspectieven voor Ambev zijn positef door de focus op opkomende groeimarkten. Mede door de sterke merkenportefeuille vanuit het moederbedrijf krijgt het aandeel een Wide Moat rating.'

Energie
In de energiesector vervangt Enterprise Products Partners het aandeel TransCanada dat van de lijst verdwijnt.

Gezondheidszorg
In de sector gezondheidszorg verdwijnt Shire van de lijst en daarvoor in de plaats komt Pfizer. Analist Damien Conover legt uit waarom:

'Pfizer heeft een Wide Moat rating vanwege zijn patenten, zijn schaalvoordelen en het krachtige distributienetwerk. De door patent beschermde geneesmiddelen hebben sterke pricing power die de winstgevendheid opstuwt. Dat biedt de financiële ruimte om te blijven investeren in nieuwe generaties gepatenteerde medicijnen voordat de patenten op de bestaande productlijnen aflopen en de concurrentie van generieke fabrikanten in alle hevigheid losbarst. De productenportfolio is gediversifieerd, maar ook bevat die enkele specialismen, zoals Prevnar, dat zo'n 10% van de groepsomzet binnenbrengt.'

Industrie
In de sector industrie maken Allegion en Rolls-Royce plaats voor Fortune Brands Home & Security en General electric. Analist Joshua Aguilar over General Electric:

'General Electric is bezig zijn structuur op te schudden en bedrijfsonderdelen te verkopen die onvoldoende winstgevend zijn om zo zijn kredietwaardigheidsbeoordeling naar veiliger terrein te loodsen. Dat drukt de aandelenkoers. Niet dat de aandelen heel goedkoop zijn, maar in de sector industrie zijn ze zeker aantrekkelijk te noemen.'

Twee wissels bij IT
In de IT-sector vinden we twee wisselingen: Microsoft en Xerox moeten het veld ruimen ten faveure van Western Digital en Western Union. Morningstar-analist Abhinav Davuluri over Western Digital:

'Western Digital is marktleider in HDD, ofwel hard disk drives voor de computer. De afgelopen jaren heeft het bedrijf sterk uitgebreid in SDD, ofwel solid state drives, die sneller en betrouwbaarder zijn dan HDD's. De overname van SanDisk in 2016, dat geheugen voor SSD maakt, betekent een verdere verticale integratie van de productieketen met alle voordelen vandien.'

Grondstoffen
In de sector grondstoffen komt Albemarle de lijst binnen ten koste van Vulcan Materials.

Vastgoed
De vastgoedsector verwelkomt SL Green Realty ter vervanging van Welltower.

Telecom
Tot slot de telecomsector. Daar verdwijnt Orange van de lijst nadat de Fair Value omlaag gaat van 24 dollar naar 21,50 dollar per aandeel onder invloed van valuta-effecten. Daarvoor in de plaats komt Vodafone. Analist Allan Nichols licht toe:

'Vodafone maakt met succes de stap van uitsluitend aanbieder van mobiele diensten naar wereldwijd aanbieder van een breder pakket mobiele en kabeldiensten. Die beweging heet convergentie en leidt ertoe dat er meer omzet uit een klant gehaald kan worden door het bredere aanbod. Die transitie is even belangrijk als onvermijdelijk in Europa. Overnames van Kabel Deutschland in Duitsland, Ono in spanje en Cable & Wireless in het VK zijn voorname stappen bij het bereiken van het doel om wereldwijd dekkend te zijn in alle diensten.' 

 

Bekijk hier de volledige Large Cap Global Core Pick List voor september:

LCGCPL 09 2018 tabel 1
LCGCPL 09 2018 tabel 2

LCGCPL 09 2018 tabel 3

(klik op tabellen voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

- Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen - september

Ultimate Stock Pickers terug in oude trend: meer verkopen dan aankopen

- Blue-chip aandelen blijven favoriet bij Ultimate Stock Pickers

- Zo staan ABN Amro en ING ervoor

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten