Wereldeconomie: groeivertraging komt niet door Europa

Morningstar’s econoom Bob Johnson geeft zijn verwachtingen voor de wereldeconomie. Beleid om inflatie in te dammen was te trefzeker. 

Robert Johnson, CFA 18 juli, 2012 | 8:00
Facebook Twitter LinkedIn

  • De ware oorzaak van de wereldwijde economische groei vertraging is niet besmetting door Europa maar doelgericht overheidsbeleid om de inflatie een halt toe te roepen. De meeste landen, waaronder vooral China en Brazilië, zijn deze beleidslijnen volop aan het omgooien.


Het goede nieuws is dat andere niet-Amerikaanse economieën, buiten Europa, naar alle waarschijnlijkheid enige verbetering zullen zien in hun groeiratio's, misschien al wel vanaf de tweede helft van 2012. Een overweldigend groot deel van deze wereldwijd opgemerkte vertraging werd door de respectievelijke economieën zelf veroorzaakt. De inflatie (met name wat voeding betreft) bereikte in vele landen bijna desastreuze niveaus. In de opkomende markten komt inflatie niet alleen ongelegen, maar is het een catastrofe voor de armen, die al een zeer groot deel van hun inkomsten aan voeding uitgeven. Oncontroleerbare inflatie heeft ook de vrees voor politieke onrust aangewakkerd.


Als reactie op hogere prijzen hebben overheden overal ter wereld beleid gemaakt om een jaar lang de inflatie te reduceren door de reservevereisten op te drijven, rentetarieven te verhogen en kredietnormen strenger te maken. Die beleidslijnen hebben hun doel niet gemist. Misschien waren ze zelfs té trefzeker. De inflatie is in de meeste gevallen daadwerkelijk vertraagd. Diezelfde beleidslijnen hebben echter per definitie ook de groeiratio's neergehaald.


Hoewel vele specialisten op de proppen zijn gekomen met gedetailleerde theorieën over een wereldwijde vertraging veroorzaakt door een Europese besmetting, is het doelbewuste overheidsbeleid de ware oorzaak. De meeste landen, met name China en Brazilië, zijn deze beleidslijnen volop aan het omgooien. Zo werden in deze twee landen zopas de rentetarieven verlaagd. Jammer genoeg laten de effecten van lagere rentetarieven even op zich wachten. Ondertussen zijn landen die veel naar de Europese Unie exporteren allerminst gebaat bij de Europese ellende.


Lees ook
Amerikaanse economie: trage export vooral schadelijk voor ondernemingen in S&P 500

Amerikaanse economie: vrees voor krimp is overdreven

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert Johnson, CFA  Robert Johnson, CFA, is director of economic analysis with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten