Morningstar opent hedge fund center

Hedge funds zijn een alternatief voor in de beleggingsportefeuille. Alleen ontbreekt het de particuliere belegger vaak nog aan voldoende kennis.

Maarten van der Pas 10 januari, 2012 | 17:30
Facebook Twitter LinkedIn

Sprinkhanen die ondernemingen overnemen, kaalvreten en met schulden overladen achterlaten. Financiële cowboys. Valutagokkers. Overnamespeculanten. Excentrieke miljardairs. Flamboyante Big Swinging Dicks die financieel goochelen vanaf exotische eilandjes met een fiscaal vriendelijk klimaat. Wie niet beter weet en zich baseert op kwalificaties in de media is al snel geneigd om het zijne/hare over hedge funds en hun beheerders te denken.

TNT Express
Nou zijn er genoeg voorbeelden die deze vooroordelen bevestigen. Meest recent is de brief van het Amerikaanse hedge fund Jana aan TNT Express. Deze aandeelhouder is ontevreden over de prestaties van de pakjesbezorger en wil drie extra toezichthouders toevoegen aan de raad van commissarissen. Jana wil dat TNT Express de strategische opties, waaronder een verkoop van het bedrijf, pro-actiever onderzoekt. In zijn brief geeft Jana meteen ook de namen van de drie nieuwe commissarissen die ze op het oog heeft. Het is een typisch staaltje activistisch aandeelhouderschap zoals dat vaker van hedge funds is te zien.

In ons land heeft menigeen een nare bijsmaak overgehouden aan eerdere optreden van hedge funds. Zo drukten deze fondsen aan het begin van de eenentwintigste eeuw een zware stempel op corporate Nederland. De verkoop en opsplitsing van ABN Amro begon met een brief van The Children Investment Fund aan bestuursvoorzitter Rijkman Groenink om meer waarde te creëren voor zijn aandeelhouders. Hedge fund Tosca sloot zich hier later bij aan. En Centaures Capital en Paulson Capital toonden zich ware activistische aandeelhouders van Stork en zetten -tevergeefs- zwaar (juridisch) geschut in om dit vaderlandse industrie-icoon opgesplitst te krijgen.

Paulson-topman John Paulson is één van de rijkste hedge fund managers. Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft er zelfs een aparte lijst van aangelegd. De top 5 rijkste hedge fund managers bestaat uit: George Soros ($22 mrd), John Paulson ($15,5 mrd), James Simons ($10,6 mrd), Steve Cohen ($8,3 mrd) en Ray Dalio ($6,5 mrd).

Glamoureus
Toch vormen bovenstaande hedge funds en hun managers een minderheid. Het overgrote deel van de –Nederlandse- hedge fund managers leidt een heel wat minder glamoureus bestaan en probeert met een uitgekiende beleggingstrategie alfa te realisere (outperformance, een hoger rendement dan de index en de concurrentie).

Een ander vooroordeel is dat beleggers een flinke zak geld mee moeten brengen om in een hedge fund te mogen beleggen.  Bij in Nederlands verkrijgbare hedge funds varieert de minimum inleg van 5 duizend tot 1 miljoen euro.  Dat maakt hedge funds voor een grotere groep beleggers bereikbaar en dat hoeven niet alleen institutionele te zijn maar juist ook particuliere beleggers.

Onbekend
Maar bij die grotere groep beleggers is het fenomeen hedge fund redelijk onbekend. De term kent iedereen wel, net als de bovengenoemde uitzonderingen, maar het geven van een definitie van hedge fund wordt al lastig. Laat staan dan gemiddelde belegger precies weet welke strategieën een fondsmanager kan toepassen en wat ze inhouden.

Morningstar wil dit kennisgat dichten. Met artikelen die basaal of diepgravend vertellen wat hedge funds zijn, wat ze doen, wat de risico’s zijn en hoe een belegger ze kan toepassen in zijn portefeuille. Met tools zoals de Hedge Fund Quickrank waarmee deze fondsen zijn te selecteren op rendement of Morningstar Rating. Omdat we hedge funds als een alternatief voor in de beleggingsportefeuille zien, naast traditionele beleggingsfondsen. Uiteraard nemen we, zoals de belegger van ons gewend is, een onafhankelijk standpunt in.

Het Hedge Fund Center is dé plek waar Morningstar’s kennis over en beoordelingen van hedge funds samenkomt. De komende maanden zal het center zich verder vullen. We trappen af met de volgende artikelen en gereedschappen:

Wat is een hedge fund – definitie
Over wat een hedge fund en hoe het te werk gaat bestaat nog altijd veel verwarring

Wat is een hedge fund – nog meer definitie
Wat betekenen de termen 'beperkt gereguleerd' en 'hedge' in de definitie van hedge fund?

Wat is een hedge fund - categorieën
Wat is het verschil tussen absolute-return en directional hedge funds? En hoe zijn hedge funds in te delen op basis van hun beleggingsstrategie?

Wat is een hedge fund - alfa, bèta en de fondsmanager
Welke waarde voegt een manager toe aan een hedge fund?

Morningstar classificatie van hedge funds
Een verdeling van hedge funds in categorieën op basis van hun beleggingsstrategie.

Morningstar rating voor hedge funds
Een instrument waarmee beleggers de voor risico gecorrigeerde rendementen van hedge funds kunnen evalueren.

Het ABC van hedge funds: alfa, bèta en kosten
Ondanks hoge managementvergoedingen en marktrisico’s voegen hedge funds nog steeds alfa toe.

Prestaties hedge funds in november
Opkomende markten hedge funds zagen hun resultaten fors dalen. Oktober liet de grootste outflow bij hedge funds zien sinds juli 2009.

Hedge fund ABC

Hedge Fund Quickrank


Klik hier voor de Forbes Top 5 Hedge Fund Managers.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten