5 Aantrekkelijke financiële aandelen

Morningstar’s selectie in de sector financiële dienstverlening.

Jim Sinegal 07 juli, 2011 | 0:45 Maarten van der Pas
Facebook Twitter LinkedIn

In een gunstige ontwikkeling voor waardebeleggers werd Wells Fargo (aandelenrapport / aandelenkoers) -dat een van de beste businessmodellen van de Amerikaanse bankwereld heeft- vlot verkocht in het tweede kwartaal. Het aandeel noteert op minder dan 70 procent van Morningstar’s fair value van 42 dollar per aandeel (de waarde van een onderneming gebaseerd op de toekomstige kasstroom). De benijdenswaardige basis aan klanttegoeden en de hoge netto rentemarges geven de bank de ruimte om opgewassen te zijn tegen mogelijke hogere kapitaaleisen en ook om marktaandeel op de concurrentie te veroveren.

Internationaal geeft Morningstar de voorkeur aan Banco Santander Brasil (aandelenrapport). Waar de meeste beleggers in de Braziliaanse financiële dienstverlening zich richten op het potentieel voor snelle groei, waarderen wij de behoudende aanpak van Banco Santander en de stevige kapitaalbasis. Volgens Morningstar profiteert de Braziliaanse bank op verschillende manieren van de nauwe relatie met Banco Santander in Spanje en ze heeft van de ervaren Spaanse bankiers geleerd hoe om te gaan met een snelle omkeer in de economische situatie.

Onder de verzekeringsmaatschappijen beschouwt Morningstar Allstate (aandelenkoers) als aantrekkelijk. Het aandeel kwam sterk onder druk te staan na een aantal relatief minder winstgevende kwartalen, die deels te wijten waren aan wel zeer uitzonderlijke situaties zoals hagelschade in Arizona. Een meer gerechtvaardigde zorg is de vaststelling dat het netwerk van exclusieve agenten van Allstate achterhaald lijkt, gezien de toename in online afgesloten polissen. Dit kan van invloed zijn op de groei, maar wij vermoeden dat er toch nog steeds voldoende polishouders zijn, vooral diegene die meerdere polissen nodig hebben, die de persoonlijke service van een agent waarderen. Dit zou Allstate’s bedrijfsmodel op lange termijn levensvatbaar moeten houden.

Op het gebied van creditcards is Morningstar nog steeds onder de indruk van het management van Discover Financial (aandelenkoers). Waar concurrenten als Capital One de zaken groots aanpakken -bijvoorbeeld door 9 miljard dollar voor ING Direct te betalen- hanteert Discover een meer afgemeten aanpak, door bijvoorbeeld slechts 56 miljoen dollar uit te geven voor een platform voor het afsluiten van hypotheken en de terugkoop van eigen ondergewaardeerde aandelen ter waarde van 1 miljard dollar aan te kondigen. Wij houden de aandelen van dit bedrijf nauwlettend in het oog, mocht de markt eventueel verder dalen.

Tot slot vindt Morningstar dat Invesco (aandelenkoers) nu klaar is om de vruchten te plukken van de overname van Van Kampen. In het eerste jaar van de integratie heeft het management er hard aan gewerkt om de relatie met klanten en adviseurs in alle vermogensklassen, distributiekanalen en geografische markten te verdiepen. Wij verwachten dat de onderneming al gauw een veel sterkere speler zal zijn op de binnenlandse markt, met de omvang en schaalgrootte die nodig zijn om op een breed spectrum aan platforms een plaats te veroveren.


 

Lees het gerelateerde artikel: Morningstars kijk op de financiele sector

 


Meer aandelenrapporten

Van de volgende banken, verzekeraars en vermogensbeheerders is een aandelenrapport beschikbaar: Aegon, Banco Santander Brasil, BlackRock, Crédit Suisse, ING, JP Morgan Chase, KB Financial Group, Standard Chartered en Wells Fargo.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jim Sinegal  Jim Sinegal is the associate director of the financial team at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten