Grote oliemaatschappijen doen pijpleidingen van de hand

Een trend in de oliesector is de verkoop van midstream activiteiten. "Het zal alleen maar toenemen."

Maarten van der Pas 23 mei, 2011 | 17:31
Facebook Twitter LinkedIn

Met Sunoco Logistics’ recente belang van 83,8 procent in Inland Pipeline voor 100 miljoen dollar herhaalt zich een trend in de oliesector: grote oliemaatschappijen die hun midstream activiteiten (verwerken, opslaan en transporteren van olie en gas) desinvesteren. Het is een belangrijke ontwikkeling voor zogenaamde MLP’s in geraffineerde olieproducten als Sunoco (MLP  staat voor master limited partnership en valt onder speciale belastingregels. Het betaalt geen inkomstenbelasting en de inkomsten worden verdeeld over de partners al naar gelang de grootte van hun deelname. MLP’s zijn bijzonder in trek in de oliesector, waar vaak de exploitatie van een olie- of gaspijplijn in een MLP is ondergebracht).

Met de huidige hoge brandstofprijzen en een lauw vooruitzicht voor de vraag naar geraffineerde producten zijn zulke transacties een belangrijke aanjager van de groei voor MLP’s. Sunoco verwierf 46,87 procent van Inland van BP, 27 procent van Shell en 10 procent van Sun Pipeline (een dochteronderneming van zijn partner).
Dit type desinvesteringen was afgelopen jaar al te zien toen BP zijn pijpleidingen en terminals verkocht aan Sunoco, Magellan en Buckeye en Chevron dat zijn belang in de Colonial pijpleiding van de hand deed. Conoco heeft aangekondigd dat het van plan is om voor 5 tot 10 miljard dollar aan niet-kernactiva te verkopen, waaronder waarschijnlijk een kleine –maar voor elke groep MLP’s aanzienlijke- hoeveelheid midstream activiteiten.

Aantrekkelijk
Analisten van Morningstar praatten met enkele MPL’s aan de ontvangende kant van deze transacties en zij geloven dat deze trend gaat versnellen nu de langzaam bewegende oil majors de aantrekkelijke multiples voor midstream activa zien en meer ervan op de markt zullen brengen voor een bod. "Het zal alleen maar toenemen", aldus Morningstar-analist Allen Good.
Als de kosten kapitaal voor MLP’s op het huidige, laagste niveau sinds jaren blijft, verwacht Morningstar een blijvende stroom van transacties. Hiervan kunnen ondernemingen als Sunoco, Magellan, Buckeye, NuStar en Holly Energy profiteren. Maar Good waarschuwt beleggers er ook voor dat de overnamemarkt nog drukker wordt en transacties met tweecijferige EBIDTA-multiples kunnen het moeilijk krijgen om op lange termijn significante waarde toe te voegen, zeker zonder echte synergie tussen de midstream activa en de kernactiviteiten van de koper.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten