Herstel Aegon zet zich voort

Tweedekwartaalcijfers verzekeraar Aegon beter dan verwacht.

Maarten van der Pas 12 augustus, 2010 | 17:00
Facebook Twitter LinkedIn

Aegon rapporteerde donderdag beter dan verwachte tweedekwartaalcijfers. "Vooral gezien de uitdagende omstandigheden waarmee de verzekeraar te maken heeft", licht Morningstar-analist Bill Bergman toe. Het onderliggende resultaat voor belastingen steeg tot 522 miljoen euro. Dat is 7 procent meer in vergelijking met het eerste kwartaal en een stijging van 25 procent in vergelijking met het slechte tweede kwartaal van 2009. De nettowinst bedroeg 413 miljoen euro.
De verkoop van nieuwe verzekeringen bedroeg 590 miljoen euro. Bergman: "Een verdere stijging ten opzichte van het eerste kwartaal wat het herstel van vertrouwen van de markt in de financiële sterke van Aegon illustreert."

Het beheerd vermogen (beleggingen voor algemene rekening, beleggingen voor rekening van polishouders en niet in balans opgenomen beleggingen voor derden) nam in het tweede kwartaal met vijf procent toe in vegelijkking met de eerste drie maanden van het jaar. "Een goed resultaatgezien de slechte rendementen op de aandelenmarkten", oordeelt Bergman.

Aegon heeft een aanvullende last genomen van 144 miljoen euro vanwege de voortdurende volatiliteit van aandelenmarkten en het gebruik van hedgeprogramma's. Die heeft de winsten van de hedgeprogramma’s gedeeltelijk teniet.

Uitdagingen
Maar ondanks de goede cijfers zijn er nog steeds flinke uitdagingen voor Aegon. De onderneming moet een koper zien te vinden voor zijn Amerikaanse divisie Transamerica Reinsurance. Een andere onzekerheid voor beleggers is het oordeel van de Europese Commissie over het financieële plan dat Ageon heeft ingediend als onderdeel van de steun die de verzekeraar van de Nederlandse staat heeft ontvangen. Daarmee wil het naar eigen zeggen laten zien dat het in de kern een een solide en gezond bedrijf is. Uitsluitsel wordt op korte termijn verwacht. Bergman: "Ons koersdoel van blijft onveranderd en de rating van Aegon blijft op hoge mate van onzekerheid."


Lees ook
Aegon overtuigt niet met reorganisatie

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten