Overheid verkoopt nu ook “subprime leningen”

Door speculaties was het vertrouwen in bankverzekeraar Fortis naar een dieptepunt gezakt. Uit vrees voor solvabiliteitsproblemen, kwamen de verschillende overheden uit de Benelux in Brussel samen om tot een oplossing te komen. Het was een race tegen de klok want overheden wilden vermijden dat het vertrouwen volledig zoek zou geraken. De plannen moesten daarom klaar zijn voor de opening van de Aziatische beurzen op maandag.

Pieter Bailleul 29 september, 2008 | 10:11
Facebook Twitter LinkedIn
Zondagnacht werd de oplossing bekend gemaakt. De Belgische, Nederlandse en Luxemburgse overheden injecteren samen 11,2 miljard euro in de bankdevisie van Fortis. In ruil daarvoor krijgt elke partij een belang van 49% in de Fortis bank van zijn land. Op de vraag hoe lang de overheden zullen participeren in Fortis, gaf de nieuwe topman, Filip Dierickx, geen uitsluitsel. Hij ziet in de deelneming vooral de strategische voordelen en benadrukt dat samenwerken met de overheid onder de huidige marktomstandigheden een goede zaak is.

De verbouwing van de bankverzekeraar is begonnen: ABN Amro zal in de komende weken worden verkocht, voor de verzekeringstak verandert er niets. Eerdere kandidaten voor ABN Amro waren ING en BNP Paribas. Beiden trokken zich terug uit de gesprekken, maar voora

l ING blijkt zijn interesse nog niet verloren. Het probleem met een dergelijke verbouwing, zeker met overheden die niet vertrouwd zijn met het besturen van een bank, zijn de extra kosten die na verloop van tijd de kop op steken. De vraag is wie die zal betalen.

Zorgen over die extra kosten zijn er voorlopig nog niet, eerst moet de huidige 11,2 miljard euro op tafel komen. De drie overheden hebben verzekerd dat de belastingbetaler hiervoor geen cent hoeft te betalen. Dat geldt natuurlijk enkel als het aandeel van Fortis overeind blijft. Op dit moment gaan alle partijen daar van uit. De nieuwe CEO van Fortis liet tijdens de persconferentie maandagochtend verstaan dat door de injectie de bank opnieuw een zeer gezonde kapitaalstructuur heeft en zich op haar belangrijkste bankactiviteiten kan richten.

De overheden zullen het geld op de financiële markten ophalen door uitgifte van overheidsobligaties. Gaat de bankverzekeraar failliet, dan is het alsnog de belastingbetaler die ervoor opdraait. In een dergelijk scenario kost het de overheid bijzonder veel geld. Niet enkel de interest en het kapitaal van de obligaties moet dan opgehoest worden door de belastingbetalers, ook de gedekte spaargelden zullen op dat moment van hen gevorderd worden.

Van een dergelijk scenario gaat niemand nu uit. Maar eigenlijk doen de overheden niets anders dan hun schulden herverpakken en verkopen op de financiële markten. En lag nu juist dat niet aan de oorsprong van de kredietcrisis?
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Pieter Bailleul

Pieter Bailleul  is Marketing Manager for Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten