Kosten van beleggingsfondsen

Leek een beleggingsfonds maar meer op een loodgieter.

Morningstar Europe Editor 18 maart, 2004 | 14:21
Facebook Twitter LinkedIn
Als u een loodgieter belt om uw gootsteen te ontstoppen, dan weet u wat hij of zij kost. Na afloop van de klus krijgt u een rekening, die u vervolgens contant, met een cheque of via de bank betaalt. Beleggingsfondsen werken anders. U ziet geen rekening voor de diensten van de fondsbeheerder. De kosten worden vanuit uw beleggingen betaald, en hebben directe invloed op de rendementen. Omdat kosten op deze indirecte manier in rekening worden gebracht, hebben veel beleggers hier weinig oog voor.

De kosten die bij beleggen in fondsen komen kijken, kunnen gesplitst worden in eenmalige kosten en terugkerende kosten. Sommige fondsen rekenen meer eenmalige kosten, andere fondsen meer terugkerende kosten. De terugkerende kosten worden door fondsen in mindering gebracht op het vermogen.Eenmalige kosten

Als u een fonds koopt, betaalt u naast de beurstaks ook aankoopkosten. Evenzo betaalt u verkoopkosten bij verkoop van een fonds. Daarnaast gelden er soms switchtarieven als u van het ene fonds van een bepaalde aanbieder wilt inruilen tegen een ander fonds.

Bij aankoop en verkoop van een huisfonds of ander fonds betaalt u aankoopkosten. Deze kosten bedragen doorgaans enkele procenten van het vermogen dat u belegt. Soms zijn de kosten lager als u de order via internet plaatst.

Voor buitenlandse fondsen zijn de aankoopkosten vaak hoger dan voor Belgische fondsen, een buitenlands fonds geeft soms aan dat het wel 5% rekent. Buitenlandse fondsen lijken dus bijzonder onaantrekkelijk maar schijn bedriegt. Buitenlandse fondsen zijn qua aankoopkosten in feite vaak vergelijkbaar met Belgische fondsen.

Vrijwel niemand betaalt de opgegeven aankoopkosten als deze vijf of zes procent zijn. Voor grotere bedragen zijn de kosten onderhandelbaar, tevens kunt u de fondsen bij een internetbroker vaak veel goedkoper aanschaffen.

Terugkerende kosten

De kosten die we hiervoor besproken, verschillen sterk van fonds tot fonds. Alle fondsen echter brengen kosten in rekening die ze ten laste brengen van het fondsvermogen.

1. Beheerskosten staan vermeld in de prospectus en jaarverslag van het fonds. De beheerskosten zijn een zeer belangrijk gegeven voor een fondsbelegger. Als een fonds een beheervergoeding vraag van 1.25% en het fonds heeft EUR 200 miljoen aan belegd vermogen, dan krijgt de fondsaanbieder EUR 2.5 miljoen als vergoeding. De beheersvergoeding bestaat uit een aantal componenten. De grootste component is meestal de management fee, welke een vergoeding is voor het management van de portefeuille. Daarnaast worden administratieve kosten in rekening gebracht, welke de kosten moeten dekken van het verzenden van prospectussen, jaarverslagen en rekeningafschriften. Ook de distributievergoeding en de marketingkosten kunnen onderdeel uitmaken van de beheerskosten.

2. Transactiekosten. Ook een fonds maakt kosten bij de aan- en verkoop van aandelen en obligaties aankoopkosten. Soms worden die kosten verrekend met de koers waarvoor de transactie wordt gesloten en krijgt het fonds er dus geen aparte rekening voor. De transactiekosten worden zelden vermeld in jaarverslagen.

3. Rente-uitgaven. Als een fonds geld leent om aandelen te kopen, of het heeft een plotselinge uitstroom terwijl de portefeuille in stand wordt gehouden, moet het rente betalen. Deze kosten drukken eveneens op het rendement.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten