Hoe koop ik een fonds

De aankoop van een beleggingsfonds is niet zo simpel als de aanschaf van een pak melk in de supermarkt, maar komt daar wel dichtbij. De afweging die bij de aanschaf van een fonds moet worden gemaakt is of u advies nodig hebt, of dat u zelf wel een geschikt fonds kunt uitzoeken. Beide manieren hebben hun voor- en nadelen.

Morningstar Europe Editor 18 maart, 2004 | 14:17
Facebook Twitter LinkedIn
Wilt u advies?

Misschien heeft u niet de tijd, interesse, of de kennis om uw eigen portefeuille vorm te geven. Geen probleem. Er lopen genoeg financiële adviseurs en beleggingsadviseurs rond die u kunnen helpen bij het maken van een financieel plan en het aankopen van een portefeuille van beleggingsfondsen waarmee u uw doelen kunt bereiken. Deze financiële adviseurs vindt u doorgaans bij banken, maar er zijn ook onafhankelijke adviseurs, vaak tussenpersonen genoemd.

Natuurlijk is de service die een adviseur biedt niet gratis. Soms betaalt u rechtstreeks advieskosten, maar meestal betaalt u aankoo

pkosten voor het fonds. De aankoopkosten bij een persoonlijk advies zijn vaak hoger dan bij aankoop via bijvoorbeeld het internet. De fondsaanbieder geeft de adviseur een vergoeding als hij een fonds verkoopt.

De voordelen van het werken met een adviseur zijn evident: u neemt als het ware iemand in dienst die u helpt om financiële beslissingen te nemen, die papierwerk van u over kan nemen, die de prestaties van uw fondsen in de gaten houdt, en wat ook belangrijk is: iemand die u motiveert om uw voornemens ten uitvoer te brengen en u ervan afhoudt om uw geld op te nemen en nu al op wereldreis te gaan.

De fondsen-doe-het-zelver

Als u uw voldoende research hebt gedaan en u heeft een fonds uitgekozen dan heeft u een paar opties om uw fonds zonder, of met minimale, tussenkomst van andere personen aan te kopen.

Allereerst kunt u het fonds aankopen bij de bank of fondsaanbieder. Dat kan aan de balie, maar het is makkelijker om uw order per telefoon door te geven. Vaak hebben banken en andere fondsaanbieders speciale telefoonnummers voor de transactieservice. Maar let op: bij de bank of fondsaanbieder kunt u via de beleggersgiro meestal alleen de huisfondsen kopen.

Een tweede mogelijkheid is om uw order elektronisch op te geven bij een discount broker op het internet. Alle grote banken hebben inmiddels een beleggingssite waarop u in beleggingsfondsen kunt handelen, soms heeft u daarbij ook keuze uit fondsen van andere aanbieders. Meestal zijn de kosten bij het via het internet lager dan bij telefonisch handelen. Naast dat de Belgische banken beleggingssites hebben, zijn er ook andere initiatieven op het internet als Keytrade, Deutsche Bank, Rabobank, ABN Amro.

Het ultieme gemak voor een fondsbelegger is een virtuele supermarkt, waar honderden beleggingsfondsen van tientallen aanbieders tegen lage kosten verkrijgbaar zijn. In de VS is Charles Schwab een voorbeeld van zo’n fondssupermarkt. Maar ook in andere landen zijn er diverse fondssupermarkten. Soms zijn deze onafhankelijk, maar vaak ook zijn ze een dochteronderneming van een bank.

De kosten bij beleggen via een fondssupermarkt zijn redelijk laag. In het buitenland bestaan voor diverse fondsen zelfs vaak geen aankoopkosten. Maar ook fondssupermarkten zijn geen ideële instellingen. Ze krijgen een vergoeding van de fondsaanbieder van wie ze een fonds verkopen of aanbieden. Uiteindelijk betaalt de aandeelhouder in het fonds dus alsnog de rekening.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten