Trump’s belastingwet draagt bij aan de problemen op de obligatiemarkt

Na de tarifaire paniek stijgt de rente op schatkistpapier nu beleggers zich richten op de verslechterende fiscale vooruitzichten.

Sarah Hansen 27 mei, 2025 | 11:13
Facebook Twitter LinkedIn

Collage-illustratie met de tekst "Bonds" in het midden en een portfolio en grafische elementen op de achtergrond.

Belangrijkste opmerkingen

De rente op schatkistpapier stijgt door de toenemende zorgen over de onhoudbare begrotingsvooruitzichten en de hardnekkige inflatie.

Hogere rendementen zijn een teken dat beleggers meer risico zien in beleggen in Amerikaanse schuld en een hogere premie vragen om dat risico te compenseren.

Strategen zeggen dat de rente hoog kan blijven als het fiscale plaatje niet verandert.

Hogere rendementen betekenen hogere hypotheekrentes en kunnen de waarderingen van aandelen schaden.

De obligatiemarkt lijkt weer nerveus dankzij de nieuwe belastingwet van president Donald Trump. Handjeklap over het begrotingstekort van de Verenigde Staten is niets nieuws, maar de opmars van de wetgeving in Washington deze week heeft beleggers op scherp gezet en de rente naar het hoogste niveau in maanden gestuurd. Als de wet wordt aangenomen, worden de belastingen verlaagd zonder dat er aanzienlijk wordt gesneden in de uitgaven en experts schatten dat het tekort de komende tien jaar met meer dan $3 biljoen zal toenemen.

Het vuur wordt aangewakkerd door aanhoudende zorgen over de hardnekkige inflatie en de afnemende kans op renteverlagingen door de Federal Reserve, samen met scheuren in het vertrouwen van beleggers in de veiligheid van Amerikaanse staatsobligaties dankzij het handelsbeleid van Trump. De obligatiemarkt heeft dit jaar wilde schommelingen gezien sinds Trump zijn handelsoorlogen lanceerde, die de verwachtingen hebben verhoogd dat de Amerikaanse economie in een recessie zal belanden, zelfs nu de tarieven waarschijnlijk een hogere inflatie zullen aanwakkeren.

“We zitten midden in een vrij grote reset van het beleid en dus van de markten”, zegt Kathy Jones, hoofd vastrentende strategieën bij Schwab. Strategen denken dat de rente hoog kan blijven als het fiscale plaatje niet verandert. Dat zou gevolgen hebben voor de hele economie, van hogere hypotheekrentes tot lagere waarderingen op de aandelenmarkt.

“De combinatie van gapende tekorten over de hele prognosehorizon, potentiële fiscale stimuleringsmaatregelen en hardnekkige inflatie is niet vriendelijk voor de obligatiemarkt”, schreef Benjamin Reitzes, Canadees rente- en macrostrateeg bij BMO Capital Markets, woensdag. “Als ten minste een van deze drie factoren niet verandert, moeten we erop letten dat de uptrend in de rente aanhoudt.”

De rente is al weken aan het stijgen, maar een recente verlaging van de Amerikaanse schuld door ratingbureau Moody’s en een zwakke veiling van schatkistpapier op maandag hebben de rente nog verder opgedreven. De meest dramatische bewegingen kwamen van obligaties met een langere looptijd, die de verwachtingen over de groei en het pad van de economie op de lange termijn volgen. De kortetermijnrendementen zijn de laatste tijd echter ook gestegen.

Het rendement op de 30-jaars Treasury overschreed woensdag de 5% (het hoogste niveau sinds 2023) en bleef tijdens de handelssessie van donderdag stijgen. Het rendement op 10-jaars sloot woensdag op 4,58%, het hoogste niveau sinds februari, terwijl het rendement op 2-jaars 4,00% bedroeg. Kortere rentes zijn nauwer verbonden met het Fed-beleid en de dagrente, en ze hebben minder bewogen dan hun tegenhangers.

Het fenomeen beperkt zich niet tot de VS. De rente op Japanse obligaties is omhooggeschoten, net als de rente in het Verenigd Koninkrijk en andere ontwikkelde markten.

Waarom stijgen de obligatierentes?

De Amerikaanse overheid financiert haar tekorten door de uitgifte van staatsobligaties. De zorg onder beleggers is dat het huidige beleid - belastingverlagingen en handelsprotectionisme - de uitgifte van meer obligaties vereist dan de markt kan ondersteunen. Een handvol veilingen van obligaties gaf beleggers deze week de gelegenheid om hun bezorgdheid te uiten; ze eisten hogere rendementen ter compensatie van wat zij zien als toenemende risico’s verbonden aan de Amerikaanse schuld. Het uitgeven van obligaties met een hoger rendement verhoogt de rentelasten van de overheid en zet de balans van de VS nog meer onder druk.

Als er niet genoeg vraag is van beleggers om alle schuld te kopen die de Amerikaanse overheid uitgeeft, of als beleggers toenemende risico’s blijven zien met betrekking tot die schuld, kunnen de obligatiekoersen blijven dalen en de rendementen stijgen. Een omgeving met hogere inflatie kan ook de vraag op de obligatiemarkt aantasten en opwaartse druk uitoefenen op de rendementen, omdat inflatie de toekomstige inkomsten van beleggers aantast.

Waarom maken obligatiebeleggers zich zorgen?

Dat heeft grote gevolgen voor Amerikaanse consumenten en bedrijven. Jones legt uit: “Als de rendementen omhoog gaan, betekent dat dat de kosten van alles omhoog gaan voor leners.” Dat “alles” varieert van hypotheken tot leningen voor kleine bedrijven en creditcards. “Het is allemaal gebaseerd op de obligatiemarkt.” De huizenverkoop is dit voorjaar gedaald omdat de hypotheekrente hoog blijft en de vooruitzichten voor de economie onzeker blijven.

De nervositeit op de obligatiemarkt kan overslaan naar andere beleggingscategorieën zoals aandelen en valuta. Als de obligatierente hoog is, kunnen aandelen bijvoorbeeld minder aantrekkelijk worden voor beleggers, omdat ze met minder risico een hoger rendement kunnen behalen met schatkistpapier. De Amerikaanse dollar heeft sinds begin 2025 gestaag aan waarde ingeboet, zowel door de nieuwe tarieven van Trump als door de grotere zorgen over het fiscale beleid.

Meer overheidsleningen en het inflatoire effect van hogere tarieven zouden de Fed er ook toe kunnen aanzetten om de rente langer hoger te laten dan beleggers een paar weken geleden nog verwachtten. De termijnmarkten voor obligaties verkleinen nu al de kans op renteverlagingen in 2025. Handelaren zien een kans van 25% dat de eerste verlaging van de Fed in juli komt, volgens de CME FedWatch Tool - tegen 37% een maand geleden.

Ook zorgwekkend is de timing van nieuwe tekorten. Gewoonlijk trekt de federale overheid de teugels strakker aan als de economie groeit en bewaart ze grote uitgaven voor periodes van laagconjunctuur als de economie een duwtje in de rug nodig heeft.

Ondanks de dreiging van invoerrechten staat de economie nog steeds op stevige benen. “Meestal, als het goed gaat met de economie, wil je de groei groter laten zijn dan de uitgaven, omdat je je dat kunt veroorloven,” zegt Jones. “Dat doen we niet.” Ze voegt eraan toe dat ze geen ramp in het verschiet ziet, zelfs niet met een stijgend tekort. De VS is de grootste economie ter wereld en kan nieuwe schulden financieren. “Daar gaat het niet om”, zegt ze. Het is eerder onze bereidheid om het aan te pakken.

Langetermijnrendement Amerikaanse staatsobligaties

undefined

Blijven de rendementen hoog?

Als de fiscale vooruitzichten blijven zoals ze zijn, kunnen de obligatierentes volgens strategen blijven stijgen. “Er is ruimte voor de obligatierente om verder omhoog te duwen,” zegt Jones. Ze verwacht dat de rente uiteindelijk een niveau zal bereiken dat aantrekkelijk genoeg is voor kopers om in te stappen en de selloff te stoppen, maar ze denkt niet dat de markt al zover is. “Je hebt misschien meer rendement nodig om ze zover te krijgen, gezien de vooruitzichten voor stijgende tekorten zo ver het oog reikt.”

Terwijl een rendement van 5% op de 10-jaars Treasury aan het begin van het jaar vergezocht leek, denkt Jones dat het nu waarschijnlijker is. “Ik denk dat je in die fase van het spel wel wat aankopen zult zien,” zegt ze. De 10-jaarsrente benaderde dat niveau voor het laatst in oktober 2023.

Wat moeten beleggers doen?

Jones geeft de voorkeur aan obligaties met een gemiddelde looptijd of lager, rond de vijf jaar. De duration geeft aan hoe gevoelig de prijs van een obligatie is voor veranderingen in de rente. Jones waarschuwt beleggers voor het aanhouden van te veel contanten en stelt voor dat ze kijken naar opties van hogere kwaliteit dan Treasuries, zoals investment-grade bedrijfsobligaties. Ze wijst ook op gemeentelijke obligaties als vruchtbare bodem voor beleggers die op zoek zijn naar belastingvoordelen.


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sarah Hansen  is markets reporter bij Morningstar.com

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten