Drie redenen voor optimisme over Europese aandelen, ondanks handelstarieven

Er is veel onzekerheid in de markt, maar bedrijven en investeerders zijn misschien te pessimistisch.

Michael Field, CFA 26 mei, 2025 | 6:44
Facebook Twitter LinkedIn

Collage-illustratie van een vrachtschip, vlaggen van de V.S., het V.K. en de E.U. en volatiliteitssymbolen.

Toen de Amerikaanse regering begin april haar eerste salvo van tarieven lanceerde, was er in Europa een reële angst dat de vooruitgang die de regio had geboekt op het gebied van inflatieverlaging en groeibevordering volledig verloren zou gaan.

De marktreactie op 23 mei op dreigende 50% tarieven op Europa laat zien dat de angst voor handelsoorlogen nog steeds springlevend is. Laten we eens kijken naar drie mogelijke positieve manieren om naar de huidige malaise te kijken.

Tarieven kunnen de VS meer pijn doen dan Europa

De terugslag van de tarieven is tot nu toe echter veel harder aangekomen in de VS dan in Europa, met een achteruitgang van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van het jaar. En het risico van stijgende inflatie door de tarieven heeft de Federal Reserve ervan weerhouden om de rente te verlagen. Dit staat in schril contrast met de eurozone, waar de rente dit jaar al drie keer is verlaagd.

Ook de aandelenmarktstromen weerspiegelen het veranderende sentiment, met een stijging van de stromen naar wereldwijde fondsen die Amerikaanse aandelen uitsluiten. Dit is deels te wijten aan waarderingen, waarbij de Amerikaanse aandelenmarkt volgens onze schattingen dicht bij de Fair Value Estimate ligt. Maar het weerspiegelt ook een verandering in beleggingsvoorkeur en prestaties. Veel grote beleggers hebben de mening geuit dat het beleidsrisico in de VS nu hoog is en dat het gewoon zinvol is om te diversifiëren door blootstelling aan andere regio’s toe te voegen.

Kwartaalcijferseizoen was robuust

Europese bedrijven presteerden sterk in het eerste kwartaal van dit jaar. Als we de weerstand van lagere winsten in de energiesector buiten beschouwing laten, rapporteerden Europese bedrijven een winstgroei van meer dan 7% op jaarbasis. Laten we de sectoren eens in detail bekijken:

Financiële bedrijven: De rente in Europa daalt weliswaar, maar in een veel langzamer tempo dan economen eerder hadden voorspeld. Terwijl de ECB onlangs de rente heeft verlaagd tot 2,25%, is de rente in het VK naar historische maatstaven nog steeds hoog, namelijk 4,25%. Vooral Britse banken hebben deze hoge netto rentemarge, het verschil tussen leen- en uitleenkosten, kunnen gebruiken om hun winstgevendheid te maximaliseren.

Industrie: De prestaties in deze bredere sector waren wisselend, maar voor veel subsectoren zoals defensie hebben de toegenomen uitgaven de orderportefeuilles doen stijgen voor gevestigde bedrijven zoals Rheinmetall RHM, waarvan Morningstar de fair value estimate onlangs heeft opgewaardeerd. Bedrijven zoals Siemens SIE, met blootstelling aan structurele groeithema’s zoals elektrificatie en AI-datacenters, blijven profiteren.

Gezondheidszorg: Voormalige beurslievelingen zoals Novo Nordisk NOVO B hebben moeite om marktaandeel te behouden tegen de toegenomen concurrentie in sectoren zoals gewichtsverlies. Maar voor bedrijven als Sanofi SAN en Roche ROG blijft de groei van belangrijke producten sterk, terwijl de verkoop van nieuwe medicijnen in de pijplijn bemoedigend is.

Europees economisch sentiment stort niet in

Met het oog op het tariefeffect verlaagden 40 bedrijven hun financiële verwachtingen voor het hele jaar tijdens het winstseizoen. Veel meer bedrijven, verspreid over verschillende sectoren, zoals Ryanair RYA en Pandora PNDORA, weigerden een prognose voor het hele jaar te geven, zo groot is de onzekerheid. Een handelsakkoord tussen de VS en Europa lijkt nog ver weg.

Maar wat misschien wel het meest opmerkelijk is aan het laatste onderzoek van de Europese Commissie, is dat het geen totale ineenstorting van het economisch vertrouwen in april laat zien, maar slechts een voortzetting van de neerwaartse trend, waarbij de index weer negatief werd in 2022.

Misschien duurt het iets langer voordat de Europese bedrijven alle gevolgen van de aankondiging van de tarieven op 2 april en de daaropvolgende pauze, en nu het vooruitzicht van tarieven van 50%, volledig hebben verwerkt? Of kan het zijn dat de toch al negatieve kijk van Europese bedrijven op het ondernemingsklimaat niet verder kan dalen?


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Michael Field, CFA  iis marktstrateeg Europa bij Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten