Obligaties, goud of crypto? Dit zijn de beste veilige havens in 2025

De nieuwe wereldorde verandert en daarmee ook het concept van veilige havens voor beleggers.

Ollie Smith 21 mei, 2025 | 9:57
Facebook Twitter LinkedIn

Illustratie van marktvolatiliteit met foto's van een vrouw met een Fernglas, Börsenticker en Münzen in pfeilförmigen maskers achter en onder

In de loop van slechts een paar maanden zijn de marktverwachtingen over de wereldeconomie en vrijhandel omgegooid, net als de definitie van een “veilige haven”.

Hoewel diversificatie in 2025 een hulpmiddel van onschatbare waarde is gebleken voor beleggers, bestaat het gevoel dat er een permanente verschuiving heeft plaatsgevonden in de lang gekoesterde aannames over activaspreiding. Dit heeft ertoe geleid dat veel beleggers zich afvragen wat nu precies als een veilige havenbelegging geldt. Vooral Amerikaanse Treasuries en de dollar, die het goed hebben gedaan in eerdere crises, worden onder de loep genomen.

Net als de scène in The Simpsons Movie, waarin doodsbange kerkgangers naar Moe’s Tavern trokken, en vice versa, in een verwoede zoektocht naar een veilige haven voor het dreigende onheil, is dat gevoel van chaos er een waar beleggers maar al te bekend mee zullen zijn.

Is goud een veilige belegging in 2025?

In maart en april kregen aandelen in de VS klappen toen de onzekerheid over het effect van invoerrechten op de Amerikaanse economie en haar megabedrijven de markten wereldwijd door elkaar schudde en een nieuw tijdperk van onvoorspelbaarheid inluidde.

Op dit moment zou je natuurlijk verwachten dat Amerikaanse Treasuries er aantrekkelijk uitzien, maar een verkoopgolf heeft aangetoond dat beleggers opnieuw nadenken over hoe veilig Amerikaanse staatsobligaties zijn.

Dit fenomeen was ook zichtbaar in Duitsland in maart, waar de obligatiemarkten in de verkoop gingen na het aflopen van de zogenaamde “schuldenrem”van het land - een maatregel die was ingesteld om herbewapeningsprojecten te financieren tegen de achtergrond van een schijnbare terugtrekking van de Amerikaanse steun voor de NAVO. Een politieke crisis in het land heeft sindsdien een risicopremie toegevoegd aan wat wordt beschouwd als de benchmark voor de eurozone: het rendement op de 10-jarige Duitse bund is 2,60%, een stijging van 13 basis in een maand.

Goud, de traditionele veilige haven, heeft in deze omgeving geschitterd en recordhoogtes bereikt. En na jaren van wisselende regelgeving - om nog maar te zwijgen van een paar schandalen - heeft bitcoin ook de weg omhoog gevonden, met een stijging van meer dan 10% tot nu toe in dollartermen, omdat beleggers op zoek gaan naar “digitaal goud” als alternatief voor het edelmetaal. Bitcoin is er ook in geslaagd om te stijgen in de “risk-off” dagen van begin april.

Verliest ‘in dollartermen’ zijn macht over beleggers?

De zwakte van de dollar sinds het begin van de handelsoorlogen van Trump heeft de onschendbaarheid van de Amerikaanse dollar en zijn rol als wereldreservemunt in twijfel getrokken.

Hoewel de Amerikaanse dollar sinds de jaren 1940 de reservevaluta van de wereld is, met regeringen over de hele wereld die reserves van Amerikaanse dollars opbouwen, voornamelijk voor internationale transacties, lijkt zijn rol als de belangrijkste valuta niet langer zo zeker te zijn.

Beleggers steunden de Japanse yen, de Zwitserse frank en de euro, die sinds januari met ongeveer 11% is gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

“Beleggers zetten vraagtekens bij de rol van de Amerikaanse dollar in een post-tarifaire wereld, omdat de dollar dit jaar moeite heeft gehad om zich defensief op te stellen”, zegt Mark Preskett, senior portfoliomanager bij Morningstar Wealth. “Een belangrijk probleem van de Amerikaanse dollar is dat hij duur blijft op basis van koopkrachtpariteit. Deze waardering weerspiegelt de dominantie van de Amerikaanse aandelen- en obligatiemarkt in de afgelopen tien jaar en staat in contrast met het begin van de wereldwijde financiële crisis, toen de dollar in de ogen van veel beleggers goedkoop was.”

Sommige investeerders zijn ervan overtuigd dat dit altijd al onderdeel was van het plan van Trump.

Heeft Trump een zwakkere Amerikaanse dollar gepland?

“Met een belangrijk doel van de Trump-administratie om de productie terug te brengen naar de Amerikaanse kusten, kan een zwakkere dollar cruciaal zijn om deze doelen te bereiken,” zegt Preskett.

En anderen zijn het daar mee eens. “Ik vraag me op de achtergrond af of dit allemaal onderdeel is van Trumps plan om de dollar omlaag te krijgen,” zegt Jamie Constable, hoofd marktstrateeg bij Singer Capital Markets.

“Natuurlijk verlagen de Chinezen de yuan op een agressieve manier, waardoor hun export goedkoper wordt tegen de tarieven. Trump heeft vanaf het begin gezegd dat hij een zwakke dollar wil. Het kan daar allemaal deel van uitmaken - als er een plan zit achter wat hij doet natuurlijk, en dat is altijd de grote vraag,” aldus Constable.

Langetermijnrendement Amerikaanse staatsobligaties

undefined

Zijn obligaties een veilige belegging in 2025?

Niet alleen de Amerikaanse dollar staat ter discussie. Obligaties - en specifiek Amerikaanse Treasuries - worden nu onder de loep genomen nu investeerders de kosten van het aflossen van de Amerikaanse schuld opnieuw beoordelen.

Andere regeringen lijken ook getroffen door deze vragen, maar de stijgende rente op schatkistpapier is duidelijk te zien in de grafiek hieronder, die de stijging sinds 2022 laat zien.

“De recente dynamiek in obligatierendementen duidt op een verschuiving van het zoeken naar veiligheid in Amerikaanse activa naar een herwaardering van Treasuries en de dollar als ultieme veilige havens,” zegt Monica Defend, hoofd van het Amundi Investment Institute, in een toelichting met Vincent Mortier, chief investment officer van de groep.

“Hoewel we denken dat het te vroeg is om het vertrouwen in Amerikaanse activa in twijfel te trekken, denken we ook dat elke uitdaging aan de onafhankelijkheid van de Fed en zoveel beleidsonzekerheid het vertrouwen van beleggers kan ondermijnen. De gepercipieerde risico’s rond kapitaaluitstroom en enige herpositionering in de markten veroorzaakten bijvoorbeeld de recente divergentie tussen de Amerikaanse rente en [de] dollar.”

Anderen zijn het ermee eens dat het gewoon nog te vroeg is om te zeggen of staatsobligaties echt een valse vriend zijn.

“Op het gebied van vastrentende waarden hebben we grote schommelingen gezien op de markten voor staatsobligaties, omdat beleggers heen en weer worden geslingerd tussen het inprijzen van recessie en inflatie,” zegt Morningstar’s Preskett.

“De onzekerheid over de handel maakt het een uitdaging om een significante positie in te nemen, maar we zien de rendementen er vandaag aantrekkelijk uitzien en geloven nog steeds dat staatsobligaties een rol kunnen spelen in een recessieomgeving,” aldus Preskett.

Positionering in aandelensectoren helpt beleggers navigeren bij marktvolatiliteit

Als gevolg van dit gebrek aan duidelijkheid zijn beleggers gedwongen om aandelen opnieuw te bekijken vanuit het perspectief van bedrijven met de beste defensieve kwaliteiten.

In heel Europa hebben bepaalde sectoren meer overtuigende rally’s gekend. Dit zijn onder meer bedrijven in de sectoren technologie, cyclische consumentengoederen en energie.

“Wij zien aandelen en sectorpositioneringen als een robuuste manier om ons te beschermen tegen volatiliteit,” zegt Preskett. “Sommige sectoren zoals nutsbedrijven en defensieve consumentengoederen zijn veel minder gevoelig voor de wereldhandel, met gelokaliseerde toeleveringsketens, terwijl andere sectoren zoals informatietechnologie of industrie sterk afhankelijk zijn van onderdelen en componenten die in het buitenland worden gemaakt.”

“Als we ons verder verdiepen in de industriecategorieën, zien we dit jaar een aantal brutale verliezen in sectoren als de auto-industrie en auto-onderdelen, waar bedrijven als Tesla TSLA, General Motors GM en Ford F gevestigd zijn, of kleding- en accessoireproductie, waar de schoenengigant Nike NKE zit. Beide sectoren hebben het meest geprofiteerd van de globalisering," aldus Preskett.

Vraag in tijden van onzekerheid op de markt om financieel advies

Degenen die zich in een situatie bevinden waarin ze zich onzeker en ongemakkelijk voelen bij het nemen van beslissingen, hebben echter nog een andere optie: financieel advies inwinnen.

“Of het nu gaat om het vereenvoudigen van oude pensioenen, het plannen van je pensioen of het optimaal benutten van de verkoop van een bedrijf, het gaat niet alleen om de cijfers”, zegt Robert Bell, erkend financieel planner en oprichter van adviesbureau Finova Money. “Het gaat erom dat je je organiseert, een duidelijke richting hebt en het gevoel hebt dat je alles onder controle hebt.”


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ollie Smith  is editor van Morningstar UK

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten