President Donald Trump is recentelijk de mijlpaal van de eerste 100 dagen van zijn tweede termijn gepasseerd, en die zijn niet verlopen zoals veel beleggers hadden verwacht.
De markten juichten na de inauguratie van een president die campagne voerde om de Amerikaanse economie omhoog te stuwen. In plaats daarvan heeft het beleid van de regering Trump de positieve vooruitzichten voor de wereldwijde groei in de war geschopt, aandelen naar de rand van een berenmarkt doen tuimelen en beleggers wereldwijd doen twijfelen aan de rol van Amerikaanse beleggingen als veilige haven.
Tijdens de eerste 100 dagen van Trump (die officieel eindigen op woensdag 30 april) zijn Amerikaanse aandelen met bijna 8% gedaald. Ze begonnen de periode in een dipje, omdat de grote technologiestijging van 2024 op zijn retour was en beleggers zich zorgen begonnen te maken over de tariefdreigingen van Trump. Meer in het algemeen hadden beleggers een afkeer van risicovollere beleggingen en begonnen ze zich meer defensief op te stellen. De heersende opvatting was echter dat Trump niet zo agressief zou handelen dat hij de aandelenmarkt tot zinken zou brengen.
Het beeld veranderde dramatisch in de middag van 2 april, toen de omvang en de schaal van de nieuwe “wederzijdse” handelstarieven die werden aangekondigd voor tientallen Amerikaanse handelspartners beleggers in de Verenigde Staten en over de hele wereld verbaasden. Aandelen kelderden, de dollar en Amerikaanse staatsobligaties daalden en beleggers zochten veiligheid in goud. De superlatieven “ergste sinds” die de dalingen van de markt vergezelden, deden denken aan de ineenstorting die gepaard ging met het uitbreken van de covid-19 pandemie in 2020.
Hier is een blik op hoe de eerste 100 dagen van Trump zich hebben afgespeeld in de belangrijkste markten.
Trump’s bijna-bear markt
Voor een groot deel dankzij Trumps heffingen tegen Mexico en Canada in de weken direct na zijn inauguratie, waren Amerikaanse aandelen al aan het dalen toen Trump zijn tarieven onthulde. De markt dook op 3 april in elkaar en was binnen enkele dagen maar liefst 19,4% (exclusief dividenden) gedaald ten opzichte van zijn meest recente recordhoogte, die anderhalve maand eerder op 19 februari werd bereikt - slechts een haar verwijderd van de daling van 20% die kenmerkend is voor een berenmarkt. Op dat moment kende de aandelenmarkt de slechtste start van het jaar sinds maart 2020.
Dit betekende een ommekeer van 180 graden ten opzichte van de optimistische stemming op Wall Street in de onmiddellijke nasleep van de verkiezing van Trump, waarin beleggers het vooruitzicht van een pro-groei, pro-business regering vierden.
Op 9 april, te midden van heen en weer geslingerde krantenkoppen en tegenstrijdige verklaringen van regeringsfunctionarissen, veranderde Trump van koers en stelde hij veel van de heffingen 90 dagen uit. Zelfs toen hij een tarief van 145% op China liet staan, gingen de aandelen omhoog door optimisme dat Trump zijn meest agressieve tarieven zou blijven intrekken. De Morningstar US Market Index gaat de 100e dag van Trump in met een stijging van iets meer dan 11% ten opzichte van het laagste niveau.
Volatiliteit heerst te midden van handelsoorlogen
Beleggers die de afgelopen twee jaar gewend waren aan een relatief rustige markt, zijn in onaangenaam volatiel vaarwater terechtgekomen. Alleen al de afgelopen maand bracht enkele van de grootste schommelingen die de aandelenmarkt in jaren heeft gezien. De US Market Index daalde begin april in totaal meer dan 10% in twee opeenvolgende sessies, om vervolgens op 9 april met meer dan 9% te stijgen.
Die rally was de grootste winst op de aandelenmarkt sinds oktober 2008 en liet enorme winsten zien in aandelen die in de neerwaartse spiraal van de tarieven waren geraakt. Apple AAPL sprong die dag bijvoorbeeld meer dan 15% omhoog, de grootste winst sinds 1998. Tesla TSLA, wiens fortuin steeds meer verweven raakt met de politieke inspanningen van CEO Elon Musk om het personeelsbestand van de overheid in te krimpen, steeg bijna 23%, de grootste sprong op één dag sinds mei 2013.
Aandelen zijn wat gekalmeerd sinds de ommekeer van Trump, maar ze blijven aanzienlijk volatieler in vergelijking met het begin van het jaar. Voortdurende veranderingen in de tariefvooruitzichten en zorgen over de onafhankelijkheid van de Federal Reserve blijven zorgen voor grote schommelingen in aandelen en andere markten.
Als gevolg van deze volatiliteit steeg de aandelenmarkt 2% of meer op 10 van de 68 dagen dat de markten open waren, wat neerkomt op 15% van de sessies. In heel 2024 vonden dergelijke grote bewegingen slechts 3% van de tijd plaats. Nog dramatischer was dat Amerikaanse aandelen in vier van die sessies 3% of meer schommelden. Dat gebeurde slechts één keer in 2024.
Obligatierendementen stijgen door zorgen over tarieven en Fed
Aandelen trekken normaal gesproken de meeste aandacht, maar in de dagen na de aankondiging van de tarieven in april begon de doorgaans slaperige wereld van de Amerikaanse staatsobligaties de wenkbrauwen te fronsen en zorgen te baren. De rente op staatsobligaties daalde gestaag in de eerste dagen van het jaar, maar schoot omhoog in de nasleep van de aankondiging van de tarieven.
De rente op staatsobligaties daalt meestal als de economische vooruitzichten verslechteren omdat beleggers veiligheid zoeken in staatsobligaties, omdat meer kopers de prijzen opdrijven en de prijzen in de tegenovergestelde richting van de rente bewegen. Bovendien verhoogden economen de kans op een recessie aanzienlijk dankzij de negatieve impact van de beleidsonzekerheid en de tarieven zelf, die normaal gesproken de obligatiekoersen zouden doen stijgen en de rendementen zouden doen dalen.
Beheerders en analisten van obligatiefondsen wezen op verschillende krachten die de rendementen omhoog stuwden. Een daarvan is het inflatoire effect van de tarieven. Preston Caldwell, senior econoom voor de VS bij Morningstar, verhoogde zijn prognose voor de prijsindex voor persoonlijke consumptieve bestedingen (de voorkeursinflatiemaatstaf van de Federal Reserve) met 0,6 procentpunt tot 3,0% voor 2025 en met 1,3 procentpunt tot 3,2% in 2026.
Velen in de obligatiemarkt wijzen ook op een tijdelijk fenomeen van hedgefondsen en andere kortetermijnhandelaren die obligaties moeten verkopen om geld in te zamelen. Maar het meest verontrustend was het idee dat wereldwijde beleggers minder vertrouwen hebben gekregen in de relatieve veiligheid van het Amerikaanse financiële systeem. Dat betekent dat ze waarschijnlijk een hogere premie zullen vragen ter compensatie van het risico dat verbonden is aan Amerikaanse staatsobligaties, wat zich vertaalt in hogere obligatierentes.
Beleggers zoeken veiligheid in goud temidden van onrust over tarieven
Terwijl de aandelen het moeilijk hadden, zijn sommige beleggers naar goud overgestapt. Het edelmetaal wordt vaak gezien als een afdekking tegen economische neergang, geopolitieke onrust of hardnekkige inflatie, en alle drie deze scenario’s waren de afgelopen maanden top of mind voor beleggers. De goudprijs steeg van $2.755 per ounce in januari naar een recordhoogte van meer dan $3.400 per ounce in april toen de aandelenmarkt op zijn grondvesten schudde.
De crypto-achtbaan van de president
Cryptoboosters waren bullish, omdat verwacht werd dat Trump, die zichzelf heeft uitgeroepen tot cryptopresident, de regulering van de industrie zou verlichten. De bitcoinprijzen kelderden echter tijdens het grootste deel van de eerste 100 dagen van Trump, toen het risk-off sentiment de markten domineerde en bitcoin meer handelde als technologie aandelen dan als een alternatief voor de Amerikaanse dollar.
De populaire cryptocurrency heeft wat terrein herwonnen na Trump’s 90 dagen durende pauze op de tarieven van 2 april. In totaal zijn de bitcoinprijzen met 9% gedaald in de loop van de eerste 100 dagen van Trumps tweede termijn.
De aandelenrotatie komt op stoom
In de eerste dagen van Trumps tweede termijn werd ook het “America First”-thema, dat de aandelenmarkt meer dan tien jaar heeft gedomineerd, afgezwakt. Zelfs voor de aankondiging van de grote tarieven doken beleggers al in internationale wateren, met Chinese en Europese markten die het in de loop van het eerste kwartaal beter deden dan de VS.
Niet alle stappen hadden te maken met tarieven. In Europa leidde de afnemende steun van Trump voor Oekraïne ertoe dat regeringen hun defensie-uitgaven heroverwogen. Met name in Duitsland leidde dit tot het plotselinge einde van de decennialange “rem” op de defensie-uitgaven, die het land beperkte in zijn mogelijkheden om de defensie-uitgaven te verhogen. Dat leidde tot een enorme rally in Duitse en andere Europese defensie aandelen.
En terwijl Amerikaanse aandelen moeite hadden om terrein terug te winnen, deden internationale markten het beter in de nasleep van de aankondiging van Trump’s tarieven.
Beleggers zijn niet alleen uit de Amerikaanse markt geroteerd; ze hebben ook binnen de markt geroteerd. Een verslechtering van de vooruitzichten voor groei en inflatie heeft de prestaties van bijna elke sector dit jaar aangetast, met één opvallende uitzondering: niet-duurzame consumentengoederen.
Dit is de enige categorie die een significante winst heeft geboekt tijdens de eerste 100 dagen van Trump. Niet-duurzame consumptiegoederen zijn doorgaans minder blootgesteld aan tarieven dan hun discretionaire tegenhangers en ze zijn een relatieve veilige haven gebleken terwijl andere sectoren het moeilijk hebben. Basisconsumptiegoederen zijn bijna 4% gestegen sinds het aantreden van Trump in januari.
Diversificatie werkte
Te midden van de dramatische krantenkoppen en marktturbulentie was er één markttrend die misschien wel het belangrijkst was voor beleggers: gediversifieerde portefeuilles wisten de storm beter te doorstaan.
Zelfs toen de obligatiemarkt in april huiverde, bleven de vastrentende markten beleggers beschermen tegen de ergste verliezen van de aandelenmarkt. De Morningstar US Moderate Target Allocation Index, die een gediversifieerde mix van 60% aandelen en 40% obligaties bevat en is ontworpen als benchmark voor een klassieke 60/40 portefeuille, heeft in de loop van de eerste 100 dagen van Trump 2,1% verloren, vergeleken met 8% verliezen voor de totale Amerikaanse aandelenmarktindex.
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.