Tot 2020 leken de Japanse handelsbedrijven een wijdvertakt, onnodig gecompliceerd beleggingsvoorstel, dat ver af stond van de gestroomlijnde pure plays waar veel wereldwijde beleggers de voorkeur aan geven. Toen kwam Warren Buffett.
Waar anderen complexiteit zagen in de honderden individuele bedrijven die eigendom waren van de bedrijven en hun kruisparticipaties, zag Buffett waarde in ITOCHU ITOCY, Marubeni MARUY, Mitsubishi MSBHF, Mitsui MTSFY en Sumitomo SSUMY. “We keken gewoon naar hun financiële gegevens en waren verbaasd over de lage prijzen van hun aandelen,” vertelde hij in zijn brief van 2025 aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway BRK.B. De vijf “opereren zeer succesvol op een manier die enigszins lijkt op die van Berkshire zelf.” De eerste investeringen werden gedaan in juli 2019, en ze lijken voorbestemd om nog jaren door te gaan.
Net als Berkshire zijn dit conglomeraten die actief zijn in sectoren als energie, metalen, machines, chemicaliën, voedingsmiddelen en textiel, van upstream tot downstream grondstofprojecten. “Net als Berkshire kijken ze meestal naar bedrijven vanuit een langeretermijnperspectief dan private-equitybedrijven”, zegt Michael Makdad, die het bedrijf sinds kort volgt voor Morningstar. In tegenstelling tot Berkshire hebben ze geen grote verzekeringstak waarvan de premies nieuwe investeringen zouden financieren. In plaats daarvan gebruiken ze de operationele kasstroom en fondsen gegenereerd uit desinvesteringen.
Wereldwijde bedrijven, risico’s van handelsoorlogen
De bedrijven zijn ook veel globaler dan Berkshire. “Dat is noodgedwongen”, legt Makdad uit. “In tegenstelling tot Berkshire, dat veel mogelijkheden heeft op de enorme Amerikaanse thuismarkt, is de rol van de Japanse handelsbedrijven vaak geweest om middelen overzee te betrekken die in Japan niet beschikbaar zijn voor Japanse fabrikanten en consumenten.”
Dat brengt risico’s met zich mee nu de Verenigde Staten handelsoorlogen tegen de wereld voeren. “Er zijn niet veel bedrijven in de wereld zoals de Japanse handelsbedrijven, die zo wereldwijd zijn en in allerlei sectoren actief zijn”, zegt Alicia Ogawa, directeur van het Nippon Active Value Fund. Potentiële struikelblokken zijn vreemde valuta, invoerrechten, gerelateerde sancties en het onderhandelen over een lastig pad tussen China en de VS. “Zoveel grote Japanse bedrijven moeten kiezen tussen de ene of de andere [handelspartner],” zegt Ogawa.
De VS heeft 24% invoerrechten geheven op Japanse exportproducten, hoewel deze maatregelen tot juli zijn opgeschort terwijl de partijen onderhandelen. Er geldt momenteel een universeel tarief van 10% op de export van Japan naar de VS en een tarief van 25% op Japanse auto’s.
Toch hebben deze bedrijven andere charmes die deze nadelen kunnen compenseren, zoals een steeds aandeelhoudersvriendelijker beleid van dividendverhogingen en inkoop van eigen aandelen. Goedkoop is ook goed. Buffett voelt zich vooral aangetrokken tot de veiligheidsmarge die wordt geboden door goedkope leningen in yen.
Berkshire's Japan-inzet
undefined
Tot nu toe zijn de ADR’s voor de aandelen dit jaar gemiddeld 16,9% gestegen, tegenover 6,0% voor de Morningstar Japan Index en een verlies van 0,7% voor de Morningstar Global Markets Index. Ze stijgen gemiddeld 17,5% per jaar sinds juli 2019.
Hoe goedkoop zijn Buffett’s Japanse bedrijven?
De waarderingen voor Japanse handelsbedrijven blijven er goed uitzien. De benchmark Topix Index noteert 14,25 keer de winst en 1,35 keer de boekwaarde, volgens Bloomberg. Itochu krijgt 12,1 keer de winst en 1,8 keer de boekwaarde, volgens gegevens van Morningstar. Marubeni wordt verhandeld tegen 9,03 keer de winst en 1,13 keer de boekwaarde. Mitsubishi staat op 10,3 keer winst en 1,16 keer boek, Mitsui op 8,6 keer winst en 1,1 keer boek en Sumitomo op 10,6 keer winst en 0,9 keer boek. Ter vergelijking: zelfs na de duikeling van dit jaar noteert de S&P 500 23 keer winst en 4,8 keer boek.
In termen van totaalrendement, dat wil zeggen dividend plus inkoop, zijn deze namen ook aantrekkelijk. Het totale rendement van Itochu is 4,32%, dat van Marubeni is 4,75%, dat van Mitsubishi is 7,84%, dat van Mitsui is 7,25% en dat van Sumitomo is 4,58%.
Masakazu Takeda beheert Hennessy Japan, dat eigenaar is van Mitsubishi. Hij zegt: “Hun beleid voor aandeelhoudersrendement is in overeenstemming met de recente hervormingen van het Japanse ondernemingsbestuur. Ze hebben veel beleggingsbelangen, een ruime kasstroom en veel ruimte om dividenden te verhogen en aandelen terug te kopen.” Takeda zegt dat Buffett ook “zijn positieve kijk uitdrukt” op Japanse aandelen, die uit een lange dalende markt zijn geklommen.
Het is leuk om te lenen in Japan
Goedkoop geld in Japan geeft Buffett een veiligheidsmarge en maakt het rekensommetje nog beter. Amerikaanse particulieren hebben deze optie niet, maar Berkshire heeft zijn yen-leningen tegen een vaste rente verhoogd. Buffett zegt dat hij geen kijk heeft op vreemde valuta, hoewel Berkshire eind 2024 $ 850 miljoen winst na belastingen had door de sterkte van de dollar. De beleidsrente van de Bank of Japan van 0,5% behoort tot de laagste ter wereld. In oktober verkocht Berkshire voor $1,9 miljard aan obligaties in yen. In april haalde het $628 miljoen aan yenobligaties op toen de handelsoorlog met de VS escaleerde, zelfs toen andere multinationals hun yenaanbiedingen terugtrokken.
“We houden van de huidige berekeningen van onze yen-balansstrategie,” schreef Buffett in de jaarlijkse brief. “De verwachte jaarlijkse dividendinkomsten van de Japanse beleggingen in 2025 zullen in totaal ongeveer $812 miljoen bedragen en de rentekosten van onze schuld in yen zullen ongeveer $135 miljoen bedragen.”
Buffett is van plan meer aandelen te kopen
De meeste grote beleggers kondigen niet aan dat ze van plan zijn om meer aandelen te kopen. Maar dit jaar deed Buffett dat wel in zijn brief. Berkshire is namelijk van plan om de investering “voor de zeer lange termijn” te houden, schreef hij. “Vanaf het begin hebben we er ook mee ingestemd om Berkshire’s belangen onder de 10% van de aandelen van elk bedrijf te houden. Maar toen we deze limiet naderden, kwamen de vijf bedrijven overeen om het plafond gematigd te versoepelen. Na verloop van tijd zult u waarschijnlijk zien dat Berkshire’s belang in alle vijf bedrijven iets toeneemt. Aan het einde van het jaar bedroegen Berkshire’s totale kosten (in dollars) $13,8 miljard en de marktwaarde van onze belangen in totaal $23,5 miljard.”
Berkshire heeft zijn belangen dit jaar al vergroot. In maart stegen de aandelen van de handelshuizen sterk nadat Berkshire bekendmaakte dat het zijn belangen met 1,0% tot 1,7% had verhoogd. Het bezit nu 9,82% van Mitsui, 9,67% van Mitsubishi, 9,29% van Sumitomo, 8,53% van Itochu en 9,30% van Marubeni. Het heeft nu een belang tussen 8,5% en 9,8% in de vijf bedrijven.
Buffett vervolgde: “In de loop der jaren is onze bewondering voor deze bedrijven voortdurend gegroeid. Greg [Abel, Buffett’s aangewezen opvolger] heeft ze vaak ontmoet en ik volg hun vooruitgang regelmatig. We houden allebei van hun kapitaalinzet, hun management en hun houding ten opzichte van hun beleggers. Elk van de vijf bedrijven verhoogt het dividend wanneer dat gepast is, ze kopen hun aandelen in wanneer dat verstandig is en hun topmanagers zijn veel minder agressief in hun compensatieprogramma’s dan hun Amerikaanse tegenhangers.”
Met de tientallen bedrijfslijnen waarover de handelsbedrijven beschikken, is er ook voor hen ruimte om samen te werken met Berkshire. Tot de bekendmaking van Berkshire “hadden de handelsbedrijven geen onmiddellijke katalysator in termen van zakelijke fundamenten”, zegt Takeda. “De waarderingen worden steeds goedkoper.” De boekwaarde, merkt hij op, zou zelfs nog hoger kunnen zijn als je rekening houdt met ongerealiseerde winsten op beleggingsactiva. “Uiteindelijk is dat wat deze aandelen aantrekkelijk maakt.”
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.