Dit zijn de 10 slechtst presterende ETF's van het tweede kwartaal

Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF en iShares MSCI EM Latin America UCITS ETF. behoren tot de slechtst presterende ETF's over het tweede kwartaal van 2024.

Bella Albrecht 08 juli, 2024 | 11:18
Facebook Twitter LinkedIn

Exchange-traded funds (ETF's) zijn goedkope instrumenten voor beleggers om populaire indexen te volgen of de keuzes van ervaren managers te gebruiken in een poging de markt te verslaan. De beste dienen als goedkope bouwstenen voor een portefeuille en in tegenstelling tot open-end beleggingsfondsen worden alle ETF's de hele dag door verhandeld op een beurs.

In het tweede kwartaal van 2024 waren de slechtst presterende ETF's onder andere Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF en iShares MSCI EM Latin America UCITS ETF. De data om tot de rangschikking te komen zijn afkomstig uit Morningstar Direct. Het overzicht van de best presterende ETF's over het tweede kwartaal vindt u hier.

Om de best en slechtst presterende ETF's van afgelopen maand te kunnen ontdekken, hebben we de ETF's gescreend in de drie hoofdcategorieën aandelen, allocatie en vastrentende waarden die in Belgie verkrijgbaar zijn. Fondsen met een totaal beheerd vermogen van minder dan $25 miljoen (€23,2 miljoen) hebben we bij deze screening uitgesloten. Het overzicht van de best presterende ETF's over de afgelopen maand vindt u hier.

 

De 10 slechtst presterende ETF's:

  1. Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF LITU
  2. iShares MSCI EM Latin America UCITS ETF DLTM
  3. iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist)  IBZL
  4. Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF  INDO
  5. iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisure UCITS ETF (DE)  EXV9
  6. iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE)  EXV5
  7. iShares Asia Property Yield UCITS ETF  IASP
  8. Xtrackers MDAX ESG Screened UCITS ETF XDGM
  9. Amundi MDAX UCITS ETF MD4X
  10. Xtrackers CAC 40 UCITS ETF XCAC

 

Morningstar over de slechtst presterende ETF's

Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF

• Morningstar-rating: N.V.T.
• Kostenratio: 0,60%
• Morningstar-categorie: Aandelen Natuurlijke Hulpbronnen

De presterende ETF in het tweede kwartaal was de €29 miljoen aan beheerd vermogen tellende Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF, die 12,98% verloor. De passief beheerde Global X ETF presteerde slechter dan de gemiddelde winst van 1,57% van fondsen in de categorie aandelen natuurlijke hulpbronnen. In de afgelopen 12 maanden daalde de Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF met 37,88%, waarmee deze in het 99e percentiel binnen zijn categorie uitkwam en minder goed presteerde dan het gemiddelde fondsrendement van 7,77%. De Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en is geïntroduceerd in december 2021.

iShares MSCI EM Latin America UCITS ETF

• Morningstar Rating: 4 sterren
• Kostenratio: 0,21%
• Morningstar Categorie: Aandelen Latijns-Amerika

De op een na slechtst presterende ETF was de €287 miljoen grote iShares MSCI EM Latin America UCITS ETF, die met 12,16% daalde. Deze iShares ETF presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 12,88% op fondsen in de categorie Latijns-Amerikaanse aandelen. In de afgelopen 12 maanden daalde de ETF met 4,49% naar het 27e percentiel binnen zijn categorie en presteerde daarmee beter dan het gemiddelde 1-jaarsverlies van de categorie van 6,50%. De iShares MSCI EM Latin America UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Gold en is geïntroduceerd in oktober 2007.

iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist)

• Morningstar Rating: 3 sterren
• Kostenratio: 0,74%
• Morningstar Categorie: Aandelen Brazilië

Met een verlies van 11,90% was de €216 miljoen grote iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist) de op twee na slechtst presterende ETF op onze lijst. De passief beheerde iShares ETF daalde ongeveer on lijn met het gemiddelde verlies van 12,37% van fondsen in de categorie Braziliaanse aandelen. In de afgelopen 12 maanden daalde de iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist) met 7,33%, waarmee de ETF in het 47e percentiel binnen zijn categorie stond en minder verloor dan het gemiddelde fonds met 9,49% rendement. De iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist) heeft een Bronze rating is geïntroduceerd in november 2005.

Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF

• Morningstar Rating: 5 sterren
• Kostenratio: 0,45%
• Morningstar Categorie: Aandelen Indonesie

De €51 miljoen tellende Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF was de op drie na slechtst presterende ETF in het tweede kwartaal, met een verlies van 11,85%. De passief beheerde Amundi ETF presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 11,04% op fondsen in de Indonesische aandelencategorie. In het afgelopen jaar daalde de ETF met 10,44% naar het 49e percentiel binnen zijn categorie, een daling die minder is dan het gemiddelde verlies van 13,11% over een jaar in de categorie. De Gold rated Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF is in maart 2019 gelanceerd.

iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisure UCITS ETF (DE)

• Morningstar Rating: 1 ster
• Kostenratio: 0,46%
• Morningstar Categorie: Aandelen Consumptiegoederen & Diensten

Op de vijfde plaats stond de €73 miljoen tellende iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisure UCITS ETF (DE), die in het tweede kwartaal 9,96% verloor. De passief beheerde iShares ETF bleef achter bij het gemiddelde verlies van 1,03% voor fondsen in de categorie aandelen consumptiegoederen & diensten. In het afgelopen jaar daalde de iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisure UCITS ETF (DE) met 5,11% en eindigde daarmee in het 89e percentiel binnen zijn categorie. Het presteerde slechter dan het gemiddelde eenjaarsrendement van de categorie van 5,70%. De iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisure UCITS ETF (DE) heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en werd gelanceerd in juli 2002.

iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF

• Morningstar Rating: 3 sterren
• Expense Ratio: 0,46%
• Morningstar Categorie: Aandelen Consumentengoederem

De op vijf na slechtst presterende ETF in het tweede kwartaal was de €146 miljoen grote iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE), die 9,80% verloor. De passief beheerde iShares ETF daalde verder dan het gemiddelde verlies van 1,03% op fondsen in de categorie van aandelen in consumptiegoederen en diensten. In de afgelopen 12 maanden steeg de iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE) met 1,75%, waarmee het ETF in het 67e percentiel binnen zijn categorie stond en achterbleef bij het gemiddelde fondsrendement van 5,70%. De iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts UCITS ETF (DE) heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver en is geïntroduceerd in juli 2002. 

iShares Asia Property Yield UCITS ETF

• Morningstar Rating: 3 sterren
• Kostenratio: 0,59%
• Morningstar Categorie: Vastgoed - Indirect Azie

Met een verlies van 8,19% was de €520 miljoen grote iShares Asia Property Yield UCITS ETF de op zes na slechtst presterende ETF op onze lijst voor het tweede kwartaal. De passief beheerde iShares ETF daalde verder dan het gemiddelde verlies van 6,78% op fondsen in de categorie vastgoed - indirect Azië. In de afgelopen 12 maanden verloor de iShares Asia Property Yield UCITS ETF 6,07%, waarmee de ETF in het 68e percentiel binnen zijn categorie kwam en verder daalde dan het gemiddelde fondsverlies van 3,54%. De iShares Asia Property Yield UCITS ETF, geïntroduceerd in oktober 2006, heeft een Morningstar Medalist Rating van Gold.

Xtrackers MDAX ESG Screened UCITS ETF

• Morningstar Rating: 3 sterren
• Kostenratio: 0,40%
• Morningstar Categorie: Aandelen Small/Mid Cap Duitsland

De achtste in de lijst van slechtst presterende ETF's in het tweede kwartaal was de €68 miljoen omvattende Xtrackers MDAX ESG Screened UCITS ETF, die met 7,36% daalde. De Xtrackers ETF, die passief wordt beheerd, daalde verder dan het gemiddelde verlies van 1,79% op fondsen in de categorie small/mid-cap aandelen van Duitsland. In de afgelopen 12 maanden daalde de ETF met 10,28% naar het 100e percentiel binnen zijn categorie en daalde verder dan het gemiddelde verlies van 2,83% over een jaar. De Xtrackers MDAX ESG Screened UCITS ETF houdt rekening met criteria op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur. Dit fonds heeft een Morningstar Medalist Rating van Gold. 

Amundi MDAX UCITS ETF

• Morningstar rating: 3 sterren
• Kostenratio: 0,20%
• Morningstar Categorie: Aandelen Small/Mid Cap Duitsland

De €52 miljoen tellende Amundi MDAX UCITS ETF was de negende slechtst presterende ETF in het tweede kwartaal, met een daling van 6,99%. De passief beheerde Amundi ETF presteerde slechter dan het gemiddelde verlies van 1,79% op fondsen in de small/mid-cap aandelencategorie Duitsland. In het afgelopen jaar daalde de ETF met 9,00% naar het 86e percentiel, wat verder is dan het gemiddelde verlies van 2,83% over een jaar in de categorie. De Amundi MDAX UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en werd gelanceerd in mei 2014.

Xtrackers CAC 40 UCITS ETF

• Morningstar rating: 5 sterren
• Kostenratio: 0,20%
• Morningstar Categorie: Aandelen Frankrijk

Op de tiende plaats stond de €137 miljoen grote Xtrackers CAC 40 UCITS ETF, die in het tweede kwartaal 6,66% verloor. Deze ETF van Xtrackers daalde verder dan het gemiddelde verlies van 5,20% op fondsen in de categorie Franse aandelen voor het kwartaal. In het afgelopen jaar steeg de Xtrackers CAC 40 UCITS ETF met 3,99% en eindigde de periode van 12 maanden in het 21e percentiel binnen de categorie Franse aandelen. Deze ETF deed het beter dan het gemiddelde eenjarige rendement van 1,71% van zijn categorie. De Gold rated Xtrackers CAC 40 UCITS ETF werd in juli 2008 geïntroduceerd.

 

Wat zijn ETF's?

Exchange traded funds zijn beleggingen die de hele dag door verhandeld worden op aandelenbeurzen, net als individuele aandelen. Ze verschillen van traditionele beleggingsfondsen - bekend als open-end fondsen - die elke dag slechts tegen één prijs kunnen worden gekocht of verkocht. In het verleden volgden ETF's indexen, maar de laatste jaren worden meer ETF's actief beheerd. ETF's bestrijken een reeks activaklassen, waaronder aandelen, obligaties, grondstoffen en sinds kort ook cryptocurrency. ETF's bieden beleggers een efficiënte manier om exposure naar de markten te krijgen, vaak met lage kosten en een gemakkelijke aan- en verkoop. 

 

De beste ETF's: Meer ideeën om te overwegen

Beleggers die meer van de best presterende of goedkoopste ETF's willen vinden, kunnen het volgende doen:

• Gebruik de ETF Screener tool om de beste ETF's te vinden op basis van je specifieke criteria. Je kunt fondsen zoeken op basis van hun kosten, Morningstar Medalist Ratings, looptijd van managers en meer.
• Bouw en volg uw eigen portefeuille met de Morningstar Portfolio Manager.
• Bezoek onze ETF-pagina om op de hoogte te blijven van het actuele ETF-onderzoek en de analyses van Morningstar.

Dit artikel is samengesteld door Bella Albrecht, bewerkt door Lauren Solberg en beoordeeld door Robert Van Den Oever.

Als onderdeel van onze missie om beleggers meer informatie te geven, werd dit artikel samengesteld uit gegevens van Morningstar en onafhankelijk onderzoek met behulp van automatiseringstechnologie. Het oorspronkelijke artikel is geschreven door verslaggevers en redacteuren van Morningstar. Deze bijgewerkte versie is beoordeeld door een redacteur.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten