Dit zijn de meest ondergewaardeerde Belgische aandelen

Ageas, Anheuser-Busch InBev en Proximus behoren tot de goedkoopste Belgische aandelen.

Robert van den Oever 27 juni, 2024 | 12:51
Facebook Twitter LinkedIn

Euronext Brussel

Veel Europese aandelenbeurzen tikken all-time high niveaus aan, omdat beleggers optimistisch gestemd zijn na gunstige bedrijfsresultaten over de eerste maanden van dit jaar die voor een deel de verwachtingen die analisten vooraf uitspraken, wisten te overtreffen.

De Brusselse beurs doet het wat kalmer aan en de BEL 20 hoofdindex komt nog niet aan de toppen die we in 2021 hebben gezien, zoals onderstaande grafiek laat zien. Dit jaar tot dusver is de Morningstar Belgium GR EUR index ruim 8% gestegen.

 

Te midden van dit positief gestemde beurssentiment zijn er volgens de maatstaven van Morningstar interessante aandelen te vinden tegen een aantrekkelijke waardering. Voor het brede Europese beeld luistert u het best naar onze Europese marktstrateeg Michael Field, die in deze video de koopjes in Europa toelicht.

Voor dit verhaal kijken we naar de aandelen aan Euronext Brussel die volgens de aandelenanalisten van Morningstar ondergewaardeerd zijn, dus 4 of 5 sterren hebben volgens de Morningstar Rating. Uit ons datasysteem Morningstar Direct komen vijf aandelen naar voren met 4 of 5 sterren.

In de onderstaande tabel rangschikken we deze vijf op de verhouding tussen de actuele aandelenkoers en de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten aan het aandeel toekennen, kortweg de koers/Fair Value ratio. Een koers/Fair Value ratio die onder de 1 ligt impliceert een korting, boven de 1 betekent een premie.

Hieronder lichten we de drie aandelen met 5 sterren eerst nader toe:

 

Ageas (AGS)

• Fair Value: €64,50
• Economic Moat: None
• Morningstar Rating: ★★★★★

Morningstar-analist Henry Heathfield vindt de prestaties van de verzekeraar op zijn Belgische thuismarkt enigszins matig over vorig jaar, met een negatieve instroom van 2% in de levensverzekeringsdivisie en een dubbelcijferige instroom in de schadeverzekeringen.  De volatiliteit op de financiële markten en de hogere rente zorgden op de thuismarkt vooral voor minder vraag naar levensverzekeringsproducten. We gaan ervan uit dat sommige klanten alternatieve producten elders afsluiten. Desondanks bleef de marge op de Belgische activiteiten sterk.

Breder bekeken, in de andere markten in Europa steeg de premie-instroom met 15%, opnieuw vooral positief bij schadeverzekeringen. De instroom in levensverzekeringen daalde met 10%, vooral als gevolg van een lagere vraag naar unit-linked producten in Portugal een van de kernmarkten van de verzekeraar. De goede eencijferige omzet in Azië was vooral te danken aan de verkoop van levensverzekeringen in China.

Op 22 maart dit jaar kondigde Ageas aan niet langer geïnteresseerd te zijn in een bod op Direct Line. Dit volgt op de bekendmaking van de resultaten van Direct Line, waarin een nieuw prestatieplan werd uiteengezet en het vertrouwen in de toekomstige waarde van het bedrijf duidelijk werd gemaakt. de toekomstige waarde van het bedrijf duidelijk werd gecommuniceerd. Dit heeft de drempel verhoogd waarboven Ageas waardecreatie moet aantonen aan zowel de eigen aandeelhouders als die van Direct Line.

 

Anheuser-Busch InBev (ABI)

• Fair Value: €83,00
• Economic Moat: Wide
• Morningstar Rating: ★★★★★

De Belgische bierbrouwer is actief op het vlak van overnames en heeft recent Grupo Modelo, Oriental Brewery en SABMiller overgenomen. De strategie van het management is om merken te kopen met een veelbelovend groeiplatform, de distributie uit te breiden en meedogenloos de kosten uit het bedrijf te persen. Eerdere overnames hebben een monster gecreëerd met een enorme wereldwijde schaal en regionale dichtheid. AB InBev heeft een van de grootste kostenvoordelen in zijn sector en is een van de meest efficiënte in zijn sector.

De enorme wereldwijde schaal, samen met de monopolieachtige marktposities in Latijns-Amerika en Afrika, geven AB InBev een aanzienlijke hefboomwerking op vaste kosten en prijszettingsvermogen. Dit komt tot uiting in de hogere rendementen op geïnvesteerd kapitaal van de onderneming en best-in-class operationele en cashcycli, omloopsnelheden van activa en werkkapitaalbeheer. 

Centraal in de beleggingscase staan de afbouw van de schuldpositie en het herstel van de marges in Latijns-Amerika. Op het gebied van schuldafbouw is al enige vooruitgang geboekt, zegt Morningstar-analist Ioannis Pontikis.

Anheuser-Busch InBev rapporteerde beter dan verwachte resultaten voor het eerste kwartaal van 2024 die boven de brouwer's eigen verwachtingen en de consensusramingen lagen. De vooruitzichten voor 2024 zijn een autonome EBITDA-groei van 4%-8%, in lijn met onze expliciete prognose. Op het huidige koersniveau lijken de aandelen ondergewaardeerd, aldus de analist.

 

Proximus (PROX)

• Fair Value: €10,50
• Economic Moat: Narrow
• Morningstar Rating: ★★★★★

Proximus, de gevestigde telecomoperator in België, deelt het marktleiderschap met kabelcollega Telenet, met een marktaandeel van respectievelijk ongeveer 45% en 35%. Morningstar-analist Javier Correonero ziet de Belgische breedbandmarkt als een rationele oligopolie waar Telenet domineert in het noorden van het land (Vlaanderen) en Proximus in het zuiden (Wallonië), waarbij de hoofdstad Brussel een meer competitief gebied is, gezien de hoge dichtheid. Proximus heeft een vast netwerk in het hele land, terwijl Telenet en Voo (een andere kabeloperator, overgenomen door Orange in 2022) alleen actief zijn in respectievelijk Vlaanderen en Wallonië.

Proximus is een van de Europese achterblijvers wat de uitrol van glasvezel tot in huis betreft, want het besloot om zijn kopernetwerk te upgraden naar VDSL-technologie. Hoewel dit netwerk tot nu toe volstond om aan de vraag van klanten te voldoen, heeft de onvermijdelijke behoefte aan meer snelheid Proximus zijn investeringen in glasvezel  doen vergroten. Proximus verwacht dat 95% van de Belgische markt voor fiber-to-the-home gedekt zal zijn tegen 2032 en dat zal volgens de analist Telenet's hybride glasvezel-coaxnetwerk evenaren.

Proximus heeft een sterke positie in Wallonië, waar het een zeer groot marktaandeel heeft in breedband. Zijn belangrijkste concurrent daar, Voo, heeft in het verleden te weinig middelen gekregen, maar met de overname door Orange verwachten de analist een versnelling van de investeringen en meer concurrentie.

Op de mobiele markt heeft Proximus een marktaandeel van ongeveer 30%, Telenet van ongeveer 25% en Orange van 45%. De Belgische mobiele markt is de laatste jaren aan het consolideren, met de overname van Base door Telenet en de overname van Mobile Vikings door Proximus. In juni 2022 verwierf Digi echter spectrumrechten om de vierde mobiele operator van België te worden. Volgens Correonero zal de intrede van Digi de mobiele prijzen doen dalen en de omzet en marges van Proximus onder druk zetten, omdat het bedrijf bekend staat om zijn agressieve concurrentiebeleid in Roemenië, Italië en Spanje. 

De resultaten van Proximus voor het eerste kwartaal waren sterk en stuwden de aandelenkoers op, aldus de analist. Het bedrijf herhaalde zijn prognose voor 2024, maar waarschuwde beleggers voor de verwachte veranderingen in het Belgische concurrentielandschap door een vierde operator.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Ageas SA/ NV43,60 EUR1,49Rating
Anheuser-Busch InBev SA/NV56,02 EUR0,36Rating
Proximus SA7,78 EUR-1,21Rating

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten