Morningstar verhoogt Fair Value voor aandeel Nvidia

Nvidia's GTC conferentie levert nieuw optimisme over de groei van AI chips voor de komende jaren, want de investeringen in de hele sector gaan fors stijgen. Morningstar verhoogt de Fair Value.

Brian Colello, CPA 20 maart, 2024 | 9:24
Facebook Twitter LinkedIn

Nvidia

Morningstar verhoogt de Fair Value voor het aandeel Nvidia van $730 naar $910 na de jongste showcase van zijn nieuwste technologie. Onze analist licht de redenen voor zijn verhoging toe.

Nvidia (NVDA) presenteerde tijdens de GTC-conferentie de nieuwste grafische processor  (GPU) voor kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) geïntroduceerd, genaamd Blackwell. Die maakt samen met het bijbehorende platform en GPU-clusters AI-workloads mogelijk. Even belangrijk was dat GTC de inspanningen liet zien van het brede scala aan partners van het bedrijf op gebieden zoals robotica en auto's. We verwachten dat deze partners hun investeringen niet snel zullen terugschroeven, wat onze gezonde groeischattingen voor Nvidia in de komende jaren ondersteunt.

We verhogen onze schatting van de reële waarde voor Nvidia, dat een Wide Moat rating heeft, van $730 naar $910 per aandeel, omdat we de aannames van ons rekenmodel hebben geupdatet en optimistischer zijn over de toekomstige kapitaaluitgaven (capex) voor AI GPU's in de hele sector in het komende decennium, zowel van grote leveranciers van cloud computing (de zogeheten hyperscalers) als van ondernemingen.

 

Morningstar statistieken voor aandeel Nvidia

• Fair Value: $910 (was $730)
• Morningstar Rating: ★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Very High

De investeringen door hyperscalers zullen in 2024 aanzienlijk stijgen, waarbij Nvidia kan profiteren als ontvanger van dergelijke uitgaven. We verwachten een nog hogere capex bij datacenter-bedrijven in de hele sector naarmate meer en meer bedrijven in AI investeren. We herhalen onze Very High Morningstar Uncertainty Rating omdat we van mening zijn dat deze investeringsplannen, AI-workloads en concurrentiedynamiek snel kan veranderen. We beschouwen het aandeel Nvidia momenteel als redelijk gewaardeerd.

Nvidia lanceerde een spervuur aan nieuws en partnerschappen tijdens GTC - we tellen 42 persberichten en blogberichten op de website - maar we denken dat de grotere trend is dat een grote verscheidenheid aan bedrijven vertrouwt op Nvidia's AI GPU-rekenkracht, waarbij de nieuwe Blackwell chip de voorsprong van het bedrijf verder kan vergroten. De hyperscalers op hun beurt zullen hun investeringsniveaus blijven verhogen en ze zullen die vooral richten op de AI GPU's van Nvidia. Deze hyperscalers hebben de sterke balansen om deze investeringen de komende jaren te zoen en ze zouden de vruchten moeten plukken van hogere inkomsten uit cloudcomputing en winst naarmate deze GPU's worden ingezet. 

Waarom is Nvidia’s aandelenkoers zo gestegen?

Een groot deel van de stijging van de aandelenkoers van Nvidia in 2024 - met 77% tot nu toe versus 7% voor de Morningstar US Market Index - en van de toekomstige winstgroei komt voort uit hyperscaler- en ondernemingscapex. Deze bedrijven verwachten in 2024 steeds meer te investeren in nieuwe AI GPU's, terwijl ze ook de mix van uitgaven voor onderhoud verschuiven van traditionele netwerk- en serverapparatuur naar AI GPU's. Nvidia heeft de afgelopen kwartalen een veel groter deel van de capex-taart voor datacenters veroverd en we verwachten dat deze verschuiving in de mix het nieuwe normaal wordt voor IT-afdelingen. We blijven dan ook onder de indruk van Nvidia's vermogen om zich in te vechten in de markt voor aanvullende hardware-, software- en netwerkproducten en -platformen.

Chipmaker AMD heeft onlangs zijn total addressable market (TAM) schattingen voor de AI-versnellingsmarkt (inclusief geheugenchips) in 2027 verhoogd van $150 miljard naar $400 miljard. Hoewel we optimistischer zijn over de uitgaven aan AI-versnellers in de komende jaren, verwachten wij niet dat Nvidia en zijn concurrenten deze drempel van $400 miljard al in 2027 zullen bereiken. Als de voorspelling van AMD juist is en Nvidia zijn leiderschap op de markt voor AI GPU's kan behouden, dan zouden onze inkomstenaannames voor het bedrijf wel eens conservatief kunnen blijken te zijn.

 

Stevige concurrentie in kunstmatige intelligentie

Ondanks de verhoging van onze schatting van de reële waarde, houden we de concurrentiedruk in gedachten. De grote operationele marges van Nvidia betekenen kansen voor alle anderen en elk bedrijf in het AI-ecosysteem heeft een prikkel om efficiënter te zijn met hun AI-uitgaven en om alternatieven te vinden voor Nvidia - intern of bij andere leveranciers. Toch denken we dat Nvidia het grootste deel van de AI-workload business zal behouden - zeker in AI-training en misschien ook een flink deel van de AI-inferentieworkloads.

Van de vele aankondigingen op GTC zijn we vooral geïntrigeerd door de lancering van Nvidia Inference Microservices. NIM tools zijn gebouwd bovenop Nvidia's Cuda platform en stellen bedrijven in staat om aangepaste toepassingen en voorgetrainde AI-modellen in productieomgevingen te brengen, wat deze bedrijven zou moeten helpen bij het op de markt brengen van nieuwe AI-producten.

Wij zien Nvidia als dominant in AI-training workloads, maar we denken dat een van de hoogtepunten van het succesvolle kwartaal van eind februari was dat het bedrijf bekendmaakte dat 40% van de gebruikte GPU's wordt gebruikt voor AI-inferentie. Als Nvidia ook voor AI-inferentie kan uitgroeien tot de voorkeursoplossing voor de hele sector, kan het bedrijf zijn dominante marktaandeelpositie (binnen een exponentieel groeiende markt) misschien toch behouden.

 

Nieuwe hardware van Nvidia: Grace Blackwell Superchip

Over het geheel genomen lijken de hardwareproducten van Nvidia die tijdens de GTC zijn aangekondigd indrukwekkend en zullen ze waarschijnlijk de beste in de industrie blijven. Nvidia's nieuwste GPU, Blackwell, is gebouwd door Taiwan Semiconductor Manufacturing op zijn 4NP-proces en bevat maar liefst 208 miljard transistors en is twee keer zo groot als de vorige generatie Hopper H100 GPU. De Grace Blackwell Superchip, GB200, verbindt twee B200 Blackwell GPU's met een Arm-gebaseerde Grace CPU. We houden nog steeds in de gaten hoe snel Nvidia Grace gaat gebruiken, omdat het Nvidia in staat kan stellen een nog groter deel van de GPU-servertaart te veroveren, weg van x86 CPU's van Intel of AMD.

Onze nieuwe schatting van de reële waarde van $910 impliceert een koers/aangepaste winst verhouding van 35 voor het boekjaar 2025 (dat eindigt ultimo januari 2025) en een van 26 voor boekjaar 2026. Onze omzetramingen voor boekjaar 2025 van $116 miljard in totaal en $101 miljard voor specifiek het segment datacenters voor Nvidia zijn ongewijzigd.

We hebben echter onze langere-termijn schatting voor datacenter-omzet voor 2026 verhoogd van $125 miljard naar $135 miljard, en die voor 2028 van $141 miljard naar $184 miljard, wederom dankzij onze herziene schattingen voor een hogere TAM op basis van hogere investeringen in datacenters in de hele sector.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Brian Colello, CPA  Brian Colello, CPA is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten