Dit zijn 4 interessante Warren Buffett aandelen

Morningstar onderzoekt wat Warren Buffett afgelopen kwartaal heeft aan- en verkocht. En wat hij niet heeft gemeld, is minstens zo interessant.

Tom Lauricella 16 februari, 2024 | 17:45
Facebook Twitter LinkedIn

Warren Buffett

Warren Buffett’s Berkshire Hathaway (BRK.ABRK.B) heeft de 13F regulatory filing over het vierde kwartaal van 2023 ingediend en daardoor kunnen we nu zien wat het fameuze beleggingsvehikel allemaal heeft aan- en verkocht in de drie maanden. Het verslag voor de toezichthouder laat zien dat Berkshire geen grote koper van aandelen was in de afgelopen maanden. Dat is geen verrassing, aangezien aandelen skyrocketed: de Morningstar US Market Index is in het vierde kwartaal met 12% gestegen.

Morningstar licht hieronder een aantal aandelen uit die Warren Buffett en zijn beleggingsteam in het vierde kwartaal hebben aangekocht of verkocht. Ook zetten we de meest ondergewaardeerde aandelen in Buffett's portefeuille van Berkshire Hathaway op een rij die nu koopwaardig zijn om redenen van waardering. Bekijk hier het overzicht:

Berkshire Hathaway heeft volgens het 13F document geen namen toegevoegd aan de portefeuille van publiek verhandelde namen; Berkshire heeft simpelweg bestaande posities uitgebreid in Chevron (CVX), Occidental Petroleum (OXY) en Sirius XM Holdings (SIRI).

Maar de financiele wereld sloeg aan op wat Berkshire Hathaway niet heeft gemeld in het verslag, zegt Morningstar-strateeg en Buffett-volger Greggory Warren: “De SEC staat soms vertrouwelijke behandeling toe van nieuwe aandelenaankopen door grote fondsmanagers en zondert ze dan uit van de vereiste disclosure in 13F kwartaal-filings als ‘such action is necessary or appropriate in the public interest and for the protection of investors or to maintain fair and orderly markets’." 

Berkshire heeft afgelopen kwartaal zo'n uitzondering gekregen (dat is in het verleden vaker gebeurd), net als in het derde kwartaal van 2023, en daaroodr blijven nu de grootste aandelenaankopen in die beide kwartalen een mysterie, zegt Warren. Uiteindelijk zal het bedrijf toch bekendmaken welk aandeel of aandelen het gekocht heeft, aldus de analist.

Opvallend aan het overzicht is dat Berkshire zijn positie in Apple (AAPL) heeft verkleind gedurende het kwartaal. Maar ondanks die haircut blijft het aandeel Apple nog steeds met afstand Berkshire’s grootste positie. Buffett en zijn team verkleinden verder hun posities in HP (HPQ) end Paramount Global (PARA) fors. Berkshire bouwde zijn posities in D.R. Horton (DHI), Globe Life (GL), Markel Group (MKL) en StoneCo (STNE) helemaal af.

 

4 Warren Buffett aandelen om te overwegen

Veel aandelen in de portefeuille van Berkshire Hathaway zijn vandaag de dag redelijk gewaardeerd of overgewaardeerd volgens de statistieken van Morningstar. Hieronder noemen we enkele voorbeelden van aandelen die Berkshire Hathaway in het laatste kwartaal in bezit had en die ondergewaardeerd zijn per 13 februari 2024:

Charter Communications (CHTR

• Morningstar Rating: 5 stars
• Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
• Morningstar Capital Allocation Rating: Standard
• Industry: Telecom Services

Berkshire Hathaway bezit ongeveer 2,6% van de aandelen Charter Communications. Het bedrijf is het resultaat van een fusie van drie kabelbedrijven in 2016: Legacy Charter, Time Warner Cable en Bright House Networks. Wij denken dat het bedrijf een Narrow Moat rating verdient dankzij zijn efficiënte schaal en kostenvoordeel. Het aandeel Charter Communications noteert momenteel maar liefst 47% onder onze Fair Value schatting van $550. 

Citigroup (C

• Morningstar Rating: 4 stars
• Morningstar Economic Moat Rating: None
• Morningstar Capital Allocation Rating: Standard
• Industry: Banks – Diversified

Citigroup is niet de favoriete bank van Berkshire Hathaway: die eer gaat naar Bank of America, een van de grootste bedrijven in Berkshire's beursgenoteerde portefeuille. Maar volgens Morningstar is Citigroup vandaag de dag aantrekkelijker vanuit waarderingsperspectief. Het aandeel Citigroup noteert momenteel 20% onder onze Fair Value schatting van $66. 

Kraft Heinz (KHC

• Morningstar Rating: 5 stars
• Morningstar Economic Moat Rating: None
• Morningstar Capital Allocation Rating: Standard
• Industry: Packaged Foods

Berkshire Hathaway bezit meer dan 26% van de aandelen Kraft Heinz. De fabrikant van verpakte voedingsmiddelen heeft zijn routekaart herzien en richt zich nu op consistente winstgevende groei. Wij denken dat Kraft Heinz $53 per aandeel waard is en de aandelen kennen momenteel een korting van 32%.  

Kroger (KR

• Morningstar Rating: 4 stars
• Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
• Morningstar Capital Allocation Rating: Exemplary
• Industry: Grocery Stores

Berkshire Hathaway bezit ongeveer 7% van de uitstaande aandelen Kroger. Supermarktbedrijf Kroger en rivaal Albertsons hebben fusieplannen aangekondigd, maar er zijn nog steeds wettelijke hindernissen. Wij denken dat Kroger een Narrow Moat verdient en wordt geleid door een managementteam dat uitstekend werk heeft geleverd bij de allocatie van kapitaal. Het aandeel Kroger noteert 14% lager dan Morningstar's Fair Value schatting van $53. 

 

Meer over aandelen selecteren zoals Warren Buffett

Warren Buffett heeft gezegd dat hij zichzelf niet beschouwt als een stock-picker maar als een company-picker.  Die opmerking vat goed samen hoe hij over aandelen denkt: het zijn onderdelen van bedrijven. Lees meer over hoe het orakel van Omaha bedrijven uitkiest om te kopen in How to Invest Like Warren Buffett. En lees wijze woorden van Warren Buffett en wijlen zakenpartner Charlie Munger in 12 Lessons on Money (And Life) from Buffett and Munger.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Tom Lauricella  Tom Lauricella is the editor of Morningstar Direct.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten