Apple overgewaardeerd, pas instappen na koerscorrectie

Apple doet het prima, maar het aandeel is nogal overgewaardeerd. Beleggers die Apple overwegen, kunnen beter even wachten totdat de aandelenkoers een correctie meemaakt alvorens in te stappen. Morningstar analyseert waar de groeimogelijkheden voor Aplle zitten.

Robert van den Oever 04 december, 2023 | 14:14
Facebook Twitter LinkedIn

Apple Headset

Morningstar heeft de cijfers van Apple (AAPL) na de kwartaalcijfers doorgerekend in het vijf jaar vooruitwijzende analistenmodel en daar rolt een verhoging van de Fair Value uit; die gaat van $150 naar $160. Ook past Morningstar-analist William kerwin de Uncertainty Rating aan; die gaat omlaag van High naar Medium, omdat Kerwin positiever is geworden over de mogelijkheden voor Apple om de cycli van wisselende consumentenbestedingen te compenseren met zijn gedifferentieerde aanpak en premium positionering. De analist ziet Apple als dominante aanbieder van technologie-ecosystemen en die voorsprong leidt tot een Wide Moat rating.

Wel vindt de analist de waardering van het aandeel Apple "een uitdaging", met andere woorden: het is overgewaardeerd. De aandelenkoers is in 2023 tot dusver met meer dan 40% gestegen. Beleggers zijn enthousiast geworden van de lancering van nieuwe producten en door de verbeterende macro-economische omstandigheden. De analist is van mening dat de aandelenkoers van Apple de fundamentele cijfers heeft overtroffen en daarom raadt hij aan om te wachten met instappen tot zich een koerscorrectie aandient.

De kwartaalresultaten laten zien dat Apple zijn leidende positie aan de top van de consumentenelektronica-industrie voor de lange termijn heeft verstevigd; de focus op een premium ecosysteem van verregaand geïntegreerde hardware, software en diensten betaalt zich uit. Kirwin ziet de iPhone als de spil van dit ecosysteem dat Apple zijn prijszettingsmacht, overstapdrempel en netwerkeffect oplevert. Elk Apple-apparaat of -dienst vertegenwoordigt grote waarde doordat het de consument verder inkapselt in het sterk verbonden netwerk.

"We zijn onder de indruk van Apple's ontwerptalent op het gebied van zowel hardware als software. Dat is te danken aan de immense cumulatieve investeringen in onderzoek en ontwikkeling. We zijn blij met de nieuwste poging van het bedrijf om het grootste deel van de chipontwikkeling in eigen beheer te brengen; dat biedt meer mogelijkheden voor productaanpassing en een beter vermogen om zich te onderscheiden. Apple kan zijn cycliciteit in vergelijking met andere spelers op het gebied van de consumentenelektronica verminderen door zijn halfgeleiders, hardware en software samen te voegen", aldus de analist.

Morningstar over Apple

 

 

Focus op chipontwikkeling en AI

Op de middellange termijn zal Apple zich concentreren op de voortgang van de chipontwikkeling in eigen huis, de mogelijkheden voor kunstmatige intelligentie en de verdere ontwikkeling van nieuwe apparaten zoals de Vision Pro-headset, verwacht de analist. Elk van deze initiatieven zal Apple beschermen tegen het risico van disruptie door nieuwkomers. De analist verwachten ook dat Apple veel kapitaal zal blijven uitkeren aan zijn aandeelhouders, wat wordt ondersteund door de sterke balans.

Punt van zorg zijn de geopolitieke en regelgevingsrisico's, maar de analist denkt niet dat deze de concurrentiepositie van Apple zullen bedreigen. De technologiereus is het doelwit van regelgeving, vooral buiten Europa. Die doet de differentiatie teniet door de App Store en iMessage-diensten open te stellen voor derde partijen. Toch zijn Apple's eigen nieuwe apparaten en diensten sterk genoeg om klanten te kunnen blijven binden.

Ook de toeleveringsketen kan een bron van zorgen zijn, want die is sterk geconcentreerd in China en Taiwan en verstoringen van de status quo in deze regio's zouden tot problemen bij de toelevering van compnenten kunnen leiden. Apple is tot nu toe bedreven gebleken in het beheren van zijn complexe toeleveringsketen en diversifieert actief naar nieuwe regio's om risico's te spreiden. 

 

Nieuwe omzetbronnen

Diensten zijn de op één na grootste omzetmaker voor Apple en Morningstar verwacht een omzetgroei van 7% voor dit segment. Die omzet wordt grotendeels bepaald door de inkomsten van Google vanwege zijn status als standaardzoekmachine in de Safari-browser, en door App Store-verkopen die overigens een daling laten zien. Morningstar verwacht een solide groei van de Google-inkomsten, maar ziet gemengdere vooruitzichten voor de resultaten van de App Store; de totale app-inkomsten zullen volgens de analist groeien, maar Apple zal geleidelijk aan een steeds kleiner deel daarvan krijgen als gevolg van de druk van de regelgeving. Morningstar verwacht een enkelcijferige groei van de omzet uit Apple Music, Apple TV+, Apple Pay, AppleCare en de andere diensten van Apple. 

De grootste groeimogelijkheden zijn te vinden bij de zogeheten wearables. Die omzet kan naar verwachting tot 17% groeien in 2028, voornamelijk gedreven door de opkomst van de nieuwe Vision Pro-headset. Kirwin verwacht een snelle groei voor Vision Pro, die in boekjaar 2028 een verkoopvolume van 10 miljoen stuks en een omzet van $30 miljard zal benaderen. Hij verwacht voor de Apple Watch en de AirPods een hoge enkelcijferige verkoopgroei, waarbij beide producten marktaandeel blijven winnen.

Voor de andere primaire hardwareproducten van Apple, Mac en iPad voorziet de analist een samengestelde jaarlijkse omzetgroei van respectievelijk 6% en 3%. Hij verwacht dat Mac op de korte termijn sterkere inkomsten zal zien als gevolg van een cyclisch herstel van de consumenten-pc-uitgaven en van bestaande Mac-klanten die hun op Intel gebaseerde notebooks vervangen door nieuwe exemplaren van de nieuwe M-serie. De groei van de iPad zal iets lager liggen, maar wel met een verdere expansie in bedrijfsapplicaties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten