Fund flows augustus: uitstroom door zorgen over economie

Het negatieve sentiment over de wereldwijde economieën, met name die van China, drukte de aandelenkoersen en leidde tot een uistroom bij aandelenfondsen. Die was dusdanig sterk dat het totaal voor de Europese fondsstromen in augustus in de min dook. Dit is Morningstar's fund flows overzicht over augustus.

Valerio Baselli 26 september, 2023 | 9:33
Facebook Twitter LinkedIn

flows 23-08 1

Na positieve stromen in juli noteerden in Europa gevestigde langetermijn beleggingsfondsen in augustus een netto uitstroom van €6,6 miljard, als gevolg van het negatieve beleggerssentiment dat werd veroorzaakt door economische onzekerheid en inflatie.

Wereldwijde aandelen daalden in augustus door zorgen over hernieuwde zwakte in de Chinese vastgoedsector. Ook de Chinese economische cijfers bleven teleurstellen, en de opkomende markten presteerden slechter dan de ontwikkelde landen. Tegelijkertijd stegen de effectieve rendementen op staatsobligaties, waardoor de obligatiekoersen daalden.

Vorige maand boekten aandelenfondsen een netto-uitstroom van €1,3 miljard, het op één na slechtste maandresultaat sinds oktober 2022 (gemeten over 2023 tot nu toe haalden aandelenstrategieën nog steeds €19,9 miljard binnen). Zoals de afgelopen maanden te zien was, behalve in juni, was de uitstroom volledig toe te schrijven aan actief beheerde producten, die €11,8 miljard verloren, terwijl passieve aandelenfondsen maar liefst €10,5 miljard wonnen. Vooral Chinese aandelenfondsen en Chinese A-aandelenfondsen werden getroffen en verloren elk €1,1 miljard. Aan de andere kant trokken Amerikaanse large-cap gebalanceerde fondsen deze maand €6,4 miljard aan.

Obligatiefondsen registreerden voor de tiende maand op rij een netto-instroom, hoewel deze in augustus scherp lager was dan in voorgaande maanden met een netto-instroom van €1,7 miljard vergeleken met een bandbreedte van €9-17 miljard in de afgelopen vier maanden. In augustus betrof het grootste deel van deze instroom fondsen in staatsobligaties in euro en dollar, evenals fondsen in wereldwijde obligaties.

Allocatiefondsen werden in augustus het zwaarst getroffen, waarbij beleggers €2,7 miljard onttrokken. Deze fondsen hebben sinds mei 2022 slechts drie maanden van positieve netto-instroom gekend. In augustus werden de gematigd gebalanceerde en flexibele eurostrategieën die wereldwijd beleggen het zwaarst getroffen. Alternatieve fondsen registreerden voor de zestiende maand op rij een netto-uitstroom.

Ook grondstoffenfondsen hadden een slechte maand: zij verloren in augustus €301 miljoen. Dit was vooral te danken aan de €369 miljoen die werd onttrokken aan edelmetaalproducten, waarvan de meeste op de beurs verhandelde grondstoffen (ETC's) op goud zijn.

De activa in Europa gevestigde langetermijnfondsen daalden van €11.146 miljard op 31 juli naar €10.997 miljard per eind augustus.

 

 

Actief versus passief

Langetermijn indexfondsen kenden in augustus een instroom van €14,8 miljard, terwijl actief beheerde fondsen een netto-uitstroom van €21,6 miljard kenden. (De onderstaande tabel bevat alleen de belangrijkste brede categorieën.) Afgelopen maand zagen alleen grondstoffen- en alternatieve fondsen een uitstroom via zowel passieve als actieve strategieën.

Het marktaandeel van langetermijnindexfondsen steeg van 23,52% in augustus 2022 naar 25,65% in augustus 2023. Inclusief geldmarktfondsen, die het domein zijn van actieve beheerders, bedroeg het marktaandeel van indexfondsen 22,38%, tegen 20,79% een jaar geleden.

flows 23-08 2

 

De duurzame golf

Fondsen die binnen de Artikel 8 categorie vallen van de Verordening inzake de openbaarmaking van duurzame financiële productenn, registreerden in augustus een netto-uitstroom van €10,8 miljard, het op een na slechtste maandresultaat in de afgelopen tien maanden. Aandelen- en allocatieproducten waren de grootste verliezers.

Tegelijkertijd registreerden de Artikel 9 fondsen (de zogenoemde donkergroene strategieën) in augustus een netto-instroom van €200 miljoen.

In termen van organische groei hebben de Artikel 9-fondsen tot dusver een groei van 3,26% geregistreerd. Artikel 8-fondsen boekten in dezelfde periode een organische groei van 0,10%, een lager resultaat dan niet-duurzame fondsen. Tussen januari en augustus noteerden fondsen die niet onder Artikel 8 of artikel 9 vallen een gemiddelde organische groei tussen 0,49% en 1,51%.

 

Fondscategorieën: Leaders en Laggards 

Net als in juli waren fondsen in Amerikaanse en wereldwijde gemengde large-cap aandelen ook in augustus de bestverkopende. Hoewel de interesse in aandelenfiondsen als geheel afnam, deden deze Morningstar categorieën het nog altijd goed.

Obligatiefondsen kenden de tiende maand op rij van instroom en het grootste deel daarvan ging naar staatsobligatiefondsen in euro en Amerikaanse dollar. Ook wereldwijde obligaties deden het goed.

De tegenvallers waren te vinden in opkomende markten obligatiefondsen. Zowel die in harde als die in lokale valuta kampten met fikse uitstroom. Ook fondsen in Chinese A-aandelen werden van de hand gedaan.

f1

 f2

 

Fondshuizen: Leaders en Laggards 

Opnieuw staat iShares boven aan de lijst, aangezien twee van de ETF's van deze vermogensbeheerder in augustus in de top 10 stonden. Vanguard haalde in augustus 2,1 miljard euro binnen. Vanguard en State street completeren de top-3.

Pictet gaat aan kop bij de fondsen met de meeste uitstroom, gevolgd door Eurizon en Fidelity. Een onflation-linked obligatiefonds van fidelity was de grootste verliezer in augustus met in zijn eentje al 260 miljoen euro aan netto-uitstroom.

f3

f4

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten