Ongekende hype rond Nvidia

VIDEO - Nvidia is het meest gehypede Amerikaanse aandeel dit jaar. Morningstar's aandelenanalisten hebben de Fair Value van het aandeel recentelijk flink verhoogd. Morningstar's James Gard vertelt u er meer over.

James Gard 25 augustus, 2023 | 10:01
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

James Gard: Als je dit jaar nog nooit van generatieve AI hebt gehoord, heb je niet echt opgelet. En het bedrijf dat hierin centraal staat, is Nvidia, ons nieuwste aandeel van de week. Beleggers zijn bekend met gehypte aandelen, maar de huidige opwinding lijkt buitensporig. Nu moeten de winstvoorspellingen van Wall Street met enige voorzichtigheid worden behandeld, maar AI-lieveling Nvidia heeft ze in haar laatste winstrapport net met enige marge verslagen. Vergelijkingen op jaarbasis zijn inderdaad indrukwekkend: de winst per aandeel steeg van 26 cent naar 2,48 dollar en de omzet verdubbelde naar 13 miljard dollar. De prognoses voor het huidige kwartaal zijn sterk genoeg om tech-analisten vast te houden. Dus net na de resultaten heeft Morningstar zijn schatting van de reële waarde verhoogd van $300 naar $480, wat nu dicht bij de huidige prijs ligt.

Onze analist Brian Colello zegt dat Nvidia zich in een uitzonderlijk sterke positie bevindt, met ruimte om zijn dominantie de komende jaren te vergroten. We voorspellen dat het datacenter- of DC-bedrijf tegen het boekjaar 2028 $100 miljard aan inkomsten zou kunnen genereren – dat is tien keer zoveel als in 2019. De verwachtingen zijn van torenhoog naar stratosferisch gegaan. De hausse aan kunstmatige intelligentie betekent dat iedereen Nvidia-chips wil, van ChatGPT tot Amazon en Meta. Eén entiteit die er geen in handen zal krijgen is China, en in feite is de regering-Biden van plan de export van chips te beperken.

Tot nu toe heeft dit het bedrijf geen schade berokkend. Het succes van Nvidia heeft de technologiesector, die vorig jaar in een recessie terechtkwam, nieuw leven ingeblazen, en als de aandelen het goed doen, heeft dit een doorgeefeffect op de rest van de Amerikaanse aandelenmarkt. Kan één bedrijf een marktherstel bewerkstelligen? Tot nu toe lijkt dat het geval te zijn. Gezien het lawaai rondom Nvidia is het geen verrassing dat de aandelen dit jaar tot nu toe met meer dan 200% zijn gestegen. Tesla bevond zich in 2020 en 2021 in dezelfde positie en zijn aandelen moeten die duizelingwekkende hoogten nog altijd opnieuw zien te bereiken. Er is hier een waarschuwend verhaal, maar beleggers willen dat nu niet horen. Voor Morningstar ben ik James Gard.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

James Gard  James Gard is editor bij Morningstar.co.uk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten