Deze beleggingsfondsen staan bij Morningstar op de radar

Het is weer tijd voor de nieuwe editie van de Morningstar Prospect List. Dit zijn de 28 veelbelovende beleggingsfondsen die de fondsanalisten van Morningstar interessant vinden.

Jeffrey Schumacher, CFA 11 juli, 2023 | 13:39
Facebook Twitter LinkedIn

radar screen

De Morningstar Prospect List is een halfjaarlijkse publicatie van veelbelovende, actief beheerde strategieën die momenteel nog niet kwalitatief worden beoordeeld door de fondsanalisten van Morningstar, maar die we wel aantrekkelijk vinden en daarom een plaats op onze schaduwlijst verdienen. We volgen deze fondsen vanaf de zijlijn met bovengemiddelde interesse om te bezien of ze uiteindelijk in aanmerking komen voor een kwalitatieve beoordeling. De dertiende editie van de Prospect List telt 28 strategieën die wij met bijzondere belangstelling volgen.

Morningstar’s in Europa en Azië gevestigde fondsanalisten beoordelen ongeveer 1200 actieve en passieve fondsen. Daar houdt het werk van de fondsanalisten echter niet op. Ze monitoren het bredere fondsuniversum nauwgezet en zijn op zoek naar interessante strategieën die op termijn voor een kwalitatieve beoordeling in aanmerking kunnen komen. De Morningstar Prospects zijn dus beleggingsfondsen waarin de analisten van Morningstar potentie zien en die één of meerdere van de volgende kenmerken hebben:

  • Het fonds volgt een unieke strategie of proces.
  • Een bestaande strategie die in transitie is door bijvoorbeeld het aanstellen van een nieuwe manager.
  • Een nieuw beleggingsfonds dat wordt beheerd door een fondsmanager die eerder op een vergelijkbare strategie sterke prestaties heeft geleverd.
  • Veelbelovende beleggingsfondsen die nog onder de radar opereren van het grote publiek.

 

De Morningstar Prospects

 

Japanse aandelen
De eerste van twee nieuwe beleggingsfondsen die zijn toegevoegd aan de Prospect List is M&G (Lux) Japan. Carl Vine heeft hier het portefeuillemanagement overgenomen na zijn komst naar M&G in 2019. Naast meer dan 25 jaar beleggingservaring bracht Vine ook een analistenteam en twee fondsbeheerders mee. Een van de aantrekkelijke eigenschappen is de boetiekachtige structuur waarin het team opereert, maar die wel gehuisvest is binnen een grotere vermogensbeheergroep, met alle middelen en operationele ondersteuning die dat met zich meebrengt.

Vine hanteert een gedifferentieerd raamwerk voor fundamenteel beleggen in Japanse aandelen, waarbij wordt gezocht naar prijsanomalieën in de markt, gebaseerd op eigen beleggingsonderzoek dat teruggaat tot 2001. De portefeuilleconstructie is eveneens doordacht. Hoewel deze relatief geconcentreerd is in meer dan 50 namen, is er sprake van een passende diversificatie. Dit resulteert in een stijlagnostische portefeuille die zich momenteel in het large-cap gemengd kwadrant van de Morningstar Style Box bevindt, maar wel met een duidelijke hang naar mid-caps. De resultaten die Vine tot nu toe heeft behaald zijn goed.

Een onderscheidende strategie
Wenli Zheng beheert het T. Rowe Price China Evolution Equity Fund sinds de oprichting in december 2019. Zheng heeft meer dan 14 jaar beleggingservaring en trad in 2008 in dienst bij T. Rowe Price als analist voor de sectoren industrie, telecom en internet in Azië ex Japan. Hoewel hij hier een relatief korte staat van dienst heeft, heeft hij zijn sporen verdiend tijdens het beheer van de China-component van T. Rowe Price International Small-Cap Equity, die hij sinds 2014 volledig autonoom heeft beheerd. Wij vinden Zheng een solide en hands-on China-aandelenbelegger en we vinden het goed dat hij persoonlijk in deze strategie belegt. Het ondersteunende team van 14 analisten is relatief jong, met een gemiddelde beleggingservaring van zes jaar, waarbij de helft van de teamleden is de afgelopen drie jaar toegetreden.

De strategie biedt de flexibiliteit om te beleggen in onshore en offshore Chinese aandelenmarkten, zonder limiet op de blootstelling aan A-aandelen. Een belangrijk onderscheidend kenmerk is de voorkeur van de beheerder voor Chinese small- en mid-cap bedrijven, die volgens Zheng minder ontdekt zijn en dus meer kansen op outperformance bieden dan hun large-cap concurrenten.

De beheerder sluit de top 100 grootste bedrijven in China uit en gaat op zoek naar toekomstige winnaars met een marktkapitalisatie van minder dan USD 30 miljard. Hij richt zich op drie soorten bedrijven: 1) compounders, dit zijn bedrijven met duurzame en zichtbare winstgroeivooruitzichten; 2) niet-lineaire groeiers, dit zijn bedrijven die een verandering ondergaan, zoals het starten van een nieuwe productcyclus; 3) speciale situaties, dit zijn kansen die ontstaan door tijdelijke factoren zoals het aantreden van een nieuw management.

Hoewel Zheng een stijlagnostische benadering hanteert bij het identificeren van zijn beste ideeën, is doorgaans ongeveer 50% en 30% van de portefeuille belegd in respectievelijk compounders en niet-lineaire groeiers, wat resulteert in de consistente groeivoorkeur van de totale portefeuille ten opzichte van de index. Zheng hanteert een op overtuiging gebaseerde benadering zonder focus op de samenstelling van de benchmark, en de uiteindelijke portefeuille van ongeveer 40 namen ziet er daarom vaak heel anders uit dan de MSCI China All Shares Index en zijn concurrenten, met een active share van meer dan 90%.

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten