Is vastgoed na banken de volgende zwakke schakel?

VIDEO - Na de problemen bij de banken lijkt vastgoed de volgende zwakke schakel in het financiële systeem. De stijgende rente zorgt voor financieringsproblemen en daarom begonnen beleggers zich vorig jaar al van deze sector af te keren. Morningstar's fondsanalist Thomas De Fauw legt uit wat er aan de hand is.

Robert van den Oever 06 april, 2023 | 9:22
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Robert van den Oever: Welkom bij Morningstar. Na de problemen bij de banken kijken beleggers nu naar commercieel vastgoed als de potentiële volgende stap. Om daarover te praten is hier bij mij vandaag Morningstar's manager research analist Thomas De Fauw, die ons inzicht zal geven in de vastgoedmarkten.

Welkom, Thomas. Kun je ons uitleggen wat hier is gebeurd?

Thomas De Fauw: Hallo, Robert. Ja, het lijkt erop dat beleggers verschillende flashbacks hadden naar het begin van de wereldwijde financiële crisis zo'n 15 jaar geleden. Wat er gebeurt, denk ik, is dat we de gevolgen beginnen te zien van de forse renteverhogingen van vorig jaar. Het voelt alsof de markt op zoek is naar zwakke schakels binnen het systeem.

Zoals u al zei, domineerden banken eerst de krantenkoppen, maar ook commercieel vastgoed haalde vorige maand het nieuws. Ik heb het nagekeken en terwijl de MSCI Europe Index vorige maand vlak was, daalden de Europese beursgenoteerde vastgoedindexen alleen al in maart zo'n 12%. Fondsen in de categorie Europees beursgenoteerd vastgoed leden vergelijkbare verliezen. En vergeet niet dat deze fondsen vorig jaar al meer dan 33% verloren toen beleggers de komende renteverhogingen en zwakkere groei inprijsden. Natuurlijk zijn deze verliezen nog ver verwijderd van de daling van 2007, maar de correctie is zinvol nu de Morningstar's Developed Market Europe Real Estate Index weer op het dieptepunt van covid-19 staat.

Van den Oever: Dus inderdaad grote verliezen, zoals je zegt. Dus, waarom bestraffen beleggers nu commercieel vastgoed?

De Fauw: Ja, dat is een goede vraag. In zekere zin is veel van wat is besproken geen nieuwe informatie. Kantoren en winkels staan onder druk sinds covid-19 onze werk- en winkelgewoonten veranderde, en de bredere openbare vastgoedmarkt, zoals ik al zei, corrigeerde al in 2020 sterk. Maar sinds de ineenstorting van Silicon Valley Bank is er aandacht geweest voor het feit dat veel van deze commerciële vastgoedleningen in handen zijn van regionale banken in de VS. De tijd zal uitwijzen hoe groot een probleem dat werkelijk is. Hier spelen natuurlijk veel factoren een rol. Maar in de tussentijd zullen banken hoogstwaarschijnlijk terughoudender zijn met lenen. En deze strengere kredietnormen zijn duidelijk slecht nieuws voor vastgoedbedrijven, vooral voor bedrijven die sterk afhankelijk zijn van schuldhandel.

Bijvoorbeeld REIT's, vastgoedbeleggingsfondsen,die misschien minder bekend zijn in Europa, zijn fondsen die inkomstengenererend onroerend goed bezitten of financieren, zoals kantoren, appartementsgebouwen, maar ook distributiecentra en datacenters. Deze zijn best interessant, want als je kijkt naar de structuur die ze hebben, zijn ze eigenlijk verplicht om 90% van de rente of huurinkomsten die ze genereren uit te keren aan investeerders in de vorm van dividenden. Dat betekent dus dat ze niet echt een buffer kunnen opbouwen voor de slechte tijden. Dus in deze omgeving kunnen hogere financieringskosten en mogelijk lagere huurinkomsten uiteindelijk die dividenden beïnvloeden, waardoor deze fondsen minder aantrekkelijk worden voor investeerders.

Van den Oever: Oké. En kun je ons een vooruitblik geven op wat we hierna kunnen verwachten, en kun je ook enkele ideeën geven die Morningstar op dit gebied heeft?

De Fauw: Het is moeilijk te zien wat er daarna zal gebeuren. Veel van deze activa zijn veel goedkoper dan een jaar geleden, maar het vinden van een nieuwe balans kan meer tijd kosten dan beleggers denken. Hoe dan ook, een goede kennis van de eigen investeringen is altijd essentieel geweest, maar zeker vandaag. Het zou voor iedereen goed zijn om bij wijze van spreken een gezondheidscheck te doen.

Voor die beleggers die geïnteresseerd zijn in dit segment en die zelf geen REIT's of vastgoedaandelen willen kopen, zijn er passieve en actieve strategieën beschikbaar. Een manager die we hoog in het vaandel hebben staan is Frédéric Tempel. Hij beheert de Europees genoteerde vastgoedstrategie van AXA sinds 2003 en heeft op dit gebied een expertise opgebouwd die maar weinigen kunnen evenaren. Hij heeft een stabiel en ervaren team om zich heen en zij hebben dit proces consequent uitgevoerd.

Het is een actief beheerd fonds, dat volgens ons beleggers gedurende een volledige marktcyclus goed van dienst zou moeten zijn. Het fonds is gespreid over subsectoren zoals woningen, kantoren en industrieel vastgoed. Deze beheerder geeft over het algemeen de voorkeur aan aandelen van betere kwaliteit, en hij filtert met name aandelen uit die zwakke praktijken op het gebied van corporate governance of slechte balansen hebben. 2022 was een heel zwaar jaar waarin deze strategie meer dan een derde van haar waarde verloor. Maar op langere termijn ziet hun staat van dienst er solide uit. We hebben een People Pillar Rating van hoog en een Process Pillar rating van bovengemiddeld, en dit resulteert in Silver ratings voor de schone aandelenklasse van dit fonds.

Van den Oever: Oké, Thomas, heel erg bedankt voor je inzichten in de recente ontwikkelingen op de vastgoedmarkten. Voor Morningstar ben ik Robert van den Oever. Bedankt voor het kijken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten